Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
113 New Articles

Festivalul "Flori de pe Aries" a ajuns la a X-a editie la Campia Turzii

Eveniment
Tools
Typography

La Câmpia Turzii, acest sfârşit de săptămână aparţine, cu siguranţă, folclorului şi, mai ales, jocului popular atât din România cât şi de peste hotare: azi e a doua zi a Festivalul Internaţional de Folclor "Flori de pe Arieş" care are loc în aceste zile la Câmpia Turzii.

Ieri, 30 mai, festivalul a debutat cu parada ansamblurilor folclorice, paradă care a avut loc pe o porţiune a străzii Aurel Vlaicu din Câmpia Turzii, între Biserica Ortodoxă nr. 2 şi sensul giratoriu din apropierea Palatului Cultural "Ionel Floaşiu", porţiunea de stradă ce desparte Parcul Central de Palatul Cultural.

La paradă au participat ansamblurile Kisber şi Mohács invitate din Ungaria, ansamblul Piatra Craiului de la Zărneşti, ansamblul Plaiurile Dornelor din Vatra Dornei, ansamblurile Transilvania şi Hajdina din Luduş, ansamblul Urca din Viişoara precum şi ansamblurile Mugurelul şi Ardeleana din municipiul gazdă Câmpia Turzii.

Fiecare dintre participanţii la paradă au oferit câte un scurt moment artistic a cărui menire era, într-un fel, să facă dovada evoluţiei care urma pe scena Palatului Cultural.

Parada, însă, a fost doar o parte - una de început - a celei de-a X-a ediţii a festivalului de folclor "Flori de pe Arieş".

După finalizarea paradei, de la orele 17.55, a început spectacolul folcloric pe scena sălii de spectacole "Mircea Mihăşan" a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" din Câmpia Turzii.

Primii care au urcat pe scena festivalului au fost "muguraşii" - adică cei mai mici membri - ai ansamblului Mugurelul din Câmpia Turzii, pregătiţi de instructorul Nelu Mihăşan.

Cu numeroase premii la activ, în faţa publicului de la Câmpia Turzii s-a prezentat şi ansamblul Plaiurile Dornelor, căruia i-a urmat ansamblul Piatra Craiului din Zărneşti care, la rândul său, are în palmares participări şi premii la festivaluri naţionale şi internaţionale.

Primii dintre invitaţii de peste hotare care au urcat sâmbătă pe scena festivalului de la Câmpia Turzii au fost membrii ansamblului de la Mohács, ansamblu format din tineri din Mohács sau din apropierea localităţii maghiare.

Pregătiţi de maestrul coregraf Martin Canta şi profesorul coregraf Cătălin Canta, membrii ansamblului Ardeleana au făcut spectacol pe scena de la Câmpia Turzii urmând celor din ansamblul de la Mohács.

Deşi a luat fiinţă în 1954 - obţinând chiar locul I la nivel naţional la Cântarea României în 1966 - formaţia de dansuri tradiţionale de la Urca încă există prin noii ei membri, încă are activitate şi încă participă la diverse festivaluri. Aşa se face că ansamblul a fost prezent inclusiv la cea de-a X-a ediţie a festivalului "Flori de pe Arieş" de la Câmpia Turzii, la rândul lor, membrii ansamblului fiind pregătiţi tot de maestrul coregraf Martin Canta şi profesorul coregraf Cătălin Canta.

Aşa cum era anunţat în programul festivalului, spectacolul de sâmbătă a fost completat de momentele oferite de ansamblurile Transilvania, Kisber sau Hajdina.

Potrivit aceluiaşi program al festivalului, pentru azi - duminică, 31 mai - de la orele 17.00, pe scena sălii de spectacole a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" este aşteptată prezenţa ansamblurilor Mugurelul, Ardeleana şi Mureşul, cea de-a X-a ediţie a festivalului încheindu-se cu festivitatea de premiere oficiată de primarul Radu Hanga şi administratorul public Petre Pop, cu începere de la orele 18.00.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS