Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Despre mutarea statuii lui Avram Iancu - Dan Grigoriu, preşedinte al Societăţii Cultural Patriotice "Avram Iancu", filiala Turda

Agora
Tools
Typography

Prin prezenta, filiala Turda a Societății Cultural Patriotice ,,Avram Iancu,,(pe scurt SAI) dorește să aducă unele precizări în spațiul public legate de modul în care a fost gestionată problema relocării statuii eroului național Avram Iancu.

Ne întrebăm cu toții dacă trebuia reabilitat centrul Turzii? Ce avantaje prezintă acualul proiect pentru urbe ? De ce acum? De ce nu pot lăsa aceasta locație pentru statuia Crăișorului? Oare de ce acest proiect a avut prioritate față de altele? De ce nu a fost facută o consultare publică? Ne răspunde cineva la aceste întrebări?

Desigur, răspunderea pentru mutarea (relocarea) statuii aparține fără îndoială decidenților-primarul și consiliul local.   În CL a fost prezentat proiectul și a fost votat fară opozanți. Ar fi trebuit măcar consilierii din opoziție să aibă o reacție.  Credeți cumva că am fost consultați noi cei de la filiala Turda a SAI ? Dimpotrivă, au fost foarte discreți în discutarea acestui proiect. Cu greu am obținut informații, iar cei care ni le-au dat au fost atenționați.  După alte modele (Oradea, Sibiu, Alba-Iulia), întradevăr, s-a procedat la ignorarea societății civile- de ce? Pentru că pot.

Noi cei de la SAI , știam că se vor realiza lucrări de modernizarea a centrului Turzii, însă abia după aprobarea proiectului am aflat despre mutarea statuii.  De ce se fac toate aceste relocări ale statuilor eroilor români în toate orașele imortante ?  Răspunsul este pentru că pot. Am protestat la Oradea, Sibiu, fară nici un efect practic. Decidenții au stabilit-așa rămâne. De ce? Pentru că aprobările și avizele sunt date- pe deasupra noastră- de cei de la putere-ministere, agenții, șamd. Aceasta este rețeta pentru ca noi cei din urbe să nu contăm, nu cumva să ,,încurcăm,, în atragerea de fonduri europene.

Aici nu o să discutăm despre realizările sau nerealizările actalului primar și a acualului CL, ci despre lipsa de transparență din punctul nostru de vedere manifestată în acest caz. Cu siguranță, durerea noastră a celor de la SAI, este că am fost puși în fața faptului împlinit. Am văzut foarte multă agitație pe rețelele de socializare în lagătură cu acest subiect dar nimeni nu se întreabă cum este posibilă aceasta lipsă de democrație?  Pentru că pot !

Executivul ar fi trebuit să organizeze o consultare publică( sau o dezbatere publică cu invitatrea societății civile) în legătură cu locul reamplasării statuii Crăișorului- pentru că știm că atunci când se vrea se comunică exagerat - în care să fie prezentat proiectul, cu avantajele și dezavanajele care rezultă din această modernizare a centrului orașului iar argumentele să fie cunoscute de toți turdenii.  Ar fi fost corect ca noi , cei de la SAI, să fim măcar informați de catre executivul local în legătură cu acest subiect delicat, având în vedere contribuția noastră materială și nu numai, la realizarea statuii. Mărturia contribuției noastre este turnată în bronz, chiar pe actualul soclu și am solicitat executivului ca aceasta să fie monată pe viitorul soclu, prin adresa noastră din aprilie a.c. In urma răspunsului dat de Primăria Turda am pus pe ordinea de zi a ședinței de comitet  al filialei starea  lucrurilor.  După analizarea argumentelor relocării  au rezultat pareri pro și contra astfel, am concluzionat că noua locație ar putea oferi unele avantaje. Deși nu ne convine modul cum s-a procedat în acest caz, vom urmări cu mare interes felul în care este pusă în valoare statuia și mai ales dacă funcționalitatea centrului v-a fi cea promisă.  

Cu toate acestea noua locația aleasă poate fi acceptabilă pentru unii și scanaloasă pentru alții și pentru aceste motive vom prezenta aici adresa Primăriei Turda nr.130 din 05.05.2022, ca răspuns la adresa SAI-filiala Turda nr. 4 din 05.04.2022. Cetațenii pot analiza argumentele prezentate de către executivul turdean în această adresă.

 

Iată şi textul adresei trimise iniţial de Societatea Cultural Patriotică "Avram Iancu", filiala Turda, adresă transmisă Primăriei Turda la începutul lunii aprilie 2022:

Catre,
Primaria Turda
în atenția domnului primar Cristian Octavian Matei

Societatea Cultural Patriotică ,,Avram Iancu,,din România-Filiala Turda, sărbătorește în acest an 30 de ani de la înființare cu numeroase realizări în acest timp, fiind una din cele mai apreciate filiale din țară și totodată ne dorim să rămânem activi în realizările urbei în continuare. După cum probabil se știe, poate cea mai mare realizare a asociației este că după mai mulți ani de colecte am reușit în 1998 să asigurăm bronzul și manopera realizării statuii lui Avram Iancu din piața Republicii. Primăria condusă atunci de domnul Virgil Blasiu și Consiliul Local de la vremea respectivă au sprijinit cu convingere realizarea monumentului stabilind actuala locație. Pe acest monument este o plachetă care subliniază rolul avut de SAI în realizarea statuii și o altă plachetă pe care sunt  trecuți artiștii realizatori.Vă rugăm să aveți în vedere ca aceste plachete să fie instalate și pe viitorul soclu.   
Prin prezenta salutăm dinamismul executivului în realizarea modernizării orașului și nu ne opunem punerii în aplicare a proiectului de modernizare a centrului său. Considerăm că ar fi fost util să fim consultați-poate chiar printr-o dezbatere publică-și noi în discutarea relocarii statuii și sperăm că au fost consultați istorici sau alte organisme locale sau centrale.
Asociația noastră a primit sesizări de la cetățeni cu privire la repoziționarea statuii Crăișorului. Noi nu dorim să ne angajăm în această cotradicție (există deja în spațiul public, pe rețelele de socializare tot felul de discuții în acest sens) înainte de a obține de la dumneavoastră  motivele relocării, cum este sau nu este pusă în valoare statuia. Asociația are în componență membri sau simpatizanți de la toate partidele, istorici, oameni de cultură așa că am dori să ne comunicați care au fost argumentele istorice, sociale, tehnice,turistice pentru care s-a hotărât reamplasarea monumentului. Considerăm că aceste argumente trebuiesc cunoscute de membrii asociației și chiar de catre toți turdenii.
Sperăm ca demersul nostru să fie înțeles și să primim cât mai repede posibil un răspuns.

Biroul Executiv

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS