Începând cu luna martie 2024, românii se pot înscrie la societățile autorizate de profil pentru realizarea formalităților de accesare a Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, în urma publicării ghidurilor de finanțare emise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în Monitorul Oficial.
Concomitent, persoanele juridice pot încărca în aplicația informatică a Administrației Fondului pentru Mediu documentele aferente încadrării în cele două programe, în valoare de 300 de milioane lei pentru Rabla Clasic și un miliard de lei pentru Rabla Plus.
Elementul de noutate în derularea acestor programe de susținere a populației în vederea achiziționării de autovehicule noi, performante și mai puțin poluante este reprezentat de alocarea sumei record de un miliard de lei pentru Programul Rabla Plus, fapt ce demonstrează preocuparea conducerii liberale a Ministerului Mediului pentru finanțarea autoturismelor verzi și prietenoase, respectiv electrice și plug-in hibrid. Majorarea bugetului destinat acestei categorii de autoturisme se înscrie în demersul PNL de a combate poluarea produsă pe șoselele țării, prin reducerea exponențială a emisiilor nocive, distrugătoare atât pentru natură, cât și pentru sănătatea populației.
Prima de casare aferentă Programului Rabla Clasic se menține la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei, în cazul predării a două autovehicule uzate, fiind acordată pentru un autovehicul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 150 g CO_2/km în sistem WLTP și a cărui valoare nu depășeste 60.000 euro, cu TVA inclus.
Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. În situația în care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei.
Pentru accesarea Programului Rabla Plus, solicitanții primesc un ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul predării spre casare a cel puţin unuia uzat, în valoare de 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta. Acest bonus se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.
Sunt convinsă că românii vor accesa întreaga sumă destinată acestor programe de finanțare, a căror scop este crearea unei societăți armonioase, sustenabile, consolidată pe un comportament atractiv față de respectarea normelor de protejare a mediului.
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU