Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
113 New Articles

Răzvan Neagu, o nouă apariţie editorială: istoria şi activitatea primului prefect român al judeţului Turda-Arieş

Cultură
Tools
Typography

Doctor în istorie şi profesor la Colegiul Tehnic Turda, Răzvan Mihai Neagu semnează o nouă apariţie editorială - “Primul prefect român al judeţului Turda-Arieş, avocatul Zosim Chirtop din Câmpeni (1868-1953)” - lucrare apărută la Editura Muzeului Naţional al Unirii, Alba Iulia, 2023.

Aşa cum însuşi profesorul Răzvan Neagu precizează pe reţeaua de socializare facebook, “volumul îl are în centru pe avocatul Zosim Chirtop”, a cărui personalitate şi activitate reprezintă piloni importanţi ai istoriei şi devenirii nu doar a populaţiei din zona transilvană, ci a românismului în esenţa sa, inclusiv prin implicarea politică a avocatului de la Câmpeni.

Meritul profesorului turdean este acela de a da la o parte praful istoriei şi, printr-o muncă intensă de documentare, de a ni-l dezvălui pe avocatul Zosim Chirtop cu toate valenţele sale dar mai ales cu efectele acţiunilor sale juridice, administrative şi politice.

Personalitate reprezentativă a Ţării Moţilor. Bursier al Fundaţiei Gojdu, Zosim Chirtop îşi desăvârşeşte studiile juridice la Universitatea din Cluj. A fost un apărător al moţilor şi al valorilor naţionale româneşti. Membru al Partidului Naţional Român, a candidat de două ori fără succes pentru Dieta de la Budapesta” precizează profesorul Răzvan Neagu.

De asemenea, Zosim Chirtop “a sprijinit şi contribuit la unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918 fiind prezent la Alba Iulia.

Activitatea lui Zosim Chirtop continuă şi în perioada interbelica, avocatul fiind primul prefect român al judeţului Turda-Arieş şi contribuind decisiv la crearea Baroului de avocaţi Turda (1923).

Chirtop a fost şi senator în Parlamentul României Mari (1928-1931), în timpul guvernării ţărăniste, iar pe plan profesional a fost avocat şi apoi notar la Câmpeni şi Oradea.

Cumva firesc în mersul istoriei României din secolul trecut, în perioada comunistă Zosim Chirtop şi familia sa au fost persecutaţi de Securitate.

Profesorul turdean Răzvan Neagu se  opreşte aici cu detaliile, restul amănuntelor fiind lăsate în zona bucuriei descoperirii de către toţi cei cu adevărat interesaţi de a parcurge, prin lectură, periplul avocatului din Câmpeni care a fost primul prefect român al judeţului Turda-Arieş, dar nu numai.

Mulţumesc conf. univ. dr. Ion Cârja pentru prefaţarea volumului şi lui Florin Bogdan pentru colaborare” îşi încheie profesorul Răzvan Neagu menţiunea de pe reţeaua de socializare.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS