Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Scandalul din Consiliul Local Luna, rezultatul unui ordin politic in cadrul PD-L

Diverse
Typography

Un lucru pare sigur: consilierii PD-L din Luna îşi doreau pur şi simplu omul lor în AGA a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Apa Văii Arieşului" (AVA).

Intenţia avea să fie dovedită în cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului Local al comunei Luna din data de 2 aprilie 2013. Şedinţa forului deliberativ local al comunei era convocată pentru discutarea bugetului comunei pe anul 2013, însă disputele au început după insistenţele consilierilor PD-L de a introduce pe ordinea de zi un aşa-zis proiect de hotărâre privind mandatarea unei persoane care să reprezinte comuna în AGA a AVA.
Mai exact, consilierul PD-L Florin Budăcean a venit cu un proiect de hotărâre al cărui iniţiator era, privind mandatarea lui Aurel Giurgiu - actual viceprimar PD-L şi fost primar PD-L al comunei Luna - ca reprezentant al comunei în cadrul AGA al AVA. "Era un proiect de hotărâre dar nu era decât o hârtie fără să fie semnată, fără să fie trecută prin vreo comisie, fără să fie adusă înainte cu cel puţin trei zile la cunoştinţa Consiliului Local... a fost ceva pe moment", spunea primarul comunei Luna, Laurenţiu Tör despre documentul care nu purta niciun fel de parafă.
Intenţia pedelistului Florin Budăcean a stârnit nemulţumirea consilierilor USL care, împreună cu primarul PNL Laurenţiu Tör, au părăsit sala de şedinţe în semn de protest faţă de insistenţele consilierului PD-L ca proiectul pe care îl prezentase să fie introdus pe ordinea de zi. Pe de altă parte, în timpul disputelor, un alt consilier PD-L - Aurel Urcan - a părăsit sala de şedinţe, ameninţând că îşi dă demisia din Consiliul Local.
În lipsa consilierilor USL, cei rămaşi au ales un alt preşedinte de şedinţă - în persoana lui Florin Budăcean - şi au început dezbaterea proiectului de buget. La revenirea în sală a consilierilor USL s-au rediscutat anumite puncte din buget care, în final, a fost votat cu 12 voturi din 13 (Aurel Urcan fiind absent de la vot).
Ulterior discutării bugetului, viceprimarul Aurel Giurgiu - eventualul "beneficiar" al proiectului susţinut de pedeliştii de la Luna - a revenit cu insistenţele privind introducerea pe ordinea de zi a proiectului al cărui iniţiator s-a semnat a fi Florin Budăcean.
Până la urmă proiectul a fost discutat, dar a picat la vot, fiind respins cu un număr de 7 voturi din totalul de 12 consilieri prezenţi.
În preambulul proiectului asupra căruia insistaseră consilierii PD-L se făcea referire la Legea 2015/2001 republicată (Legea administraţiei locale), mai precis la articolul 37 , care spune "Persoanele împuternicite să reprezinte interesele unităţii administrativ-teritoriale în societăţi comerciale, regii autonome de interes local, asociaţii de dezvoltare intercomunitară şi alte organisme de cooperare sau parteneriat sunt desemnate prin hotărâre a consiliului local, în conditiile legii, respectându-se configuraţia politică de la ultimele alegeri locale".
Dacă în primul articol al proiectului asupra căruia se insista doar se mandata Aurel Giurgiu, în cel de-al doilea articol se menţiona că responsabil cu ducerea la îndeplinire a hotărârii este viceprimarul comunei (acelaşi Aurel Giurgiu).
Interesant este, totuşi, că forul deliberativ local al comunei Luna deja aprobase, prin Hotărâre de Consiliu Local, mandatarea celui care reprezintă comuna Luna în AGA a AVA. Mai exact, este vorba de HCL 31 din 26.07.2012 , hotărâre prin care toţi cei 13 consilieri au fost de acord, prin vot, ca reprezentantul comunei Luna să fie actualul Primar Laurenţiu Tör. În preambuluul acelei hotărâri era invocată aceeaşi Lege 215, referirea fiind făcută la articolul 62  alineatul 1 şi articolul 45  alineatul 1.
Dacă în primul alineat al articolului 62 se precizează că "Primarul reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relaţiile cu alte autorităţi publice, cu persoanele fizice sau juridice române ori străine, precum şi în justiţie", în alineatul 1 al articolului 45 se precizează că "În exercitarea atribuţiilor ce îi revin consiliul local adoptă hotărâri, cu votul majorităţii membrilor prezenţi, în afara de cazurile în care legea sau regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului cere o altă majoritate".
Deşi de la data aprobării hotărâirii 31/2012 nu s-a schimbat configuraţia politică a forului deliberativ local, nici persoana care ocupă funcţia de primar şi nu a apărut o altă situaţie care să necesite schimbarea persoanei mandatate să reprezinte comuna Luna în AGA a AVA, consilierii PD-L s-au prezentat pur şi simplu cu iniţiativa schimbării persoanei mandatate, fără ca iniţiatorul Florin Budăcean să prezinte vreo motivare care să stea la baza schimbării pe care o propune prin documentul al cărui iniţiator se semnează a fi.
Primarul comunei Luna, Laurenţiu Tör, spunea că intenţia de la şedinţa din 2 aprilie 2013 este a doua încercare a consilierilor PD-L de a-şi pune un reprezentant din partidul lor în AGA al AVA, Laurenţiu Tör precizând, de asemenea, că totul era doar o sarcină transmisă pe linie de partid la nivel de PD-L, fapt recunoscut până la urmă.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS