Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Maria Grapini, preocupata de educatie si initiativa privata | VIDEO

Diverse
Typography

Prezentă la Turda la invitaţia deputatului Mircea Irimie, alături de ministrul agriculturii Daniel Constantin, Maria Grapini - ministru delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism - şi-a expus o parte din intenţiile şi dorinţele pe care le are în zona mediului de afaceri din România.

Recunoscând că o destul de lungă perioadă instituţiile de învăţământ din România au "scos pe bandă" şomeri cu diplomă în sensul că absolvenţii aveau diplomă dar nu erau pregătiţi pentru a intra în câmpul muncii, Maria Grapini mărturisea că mulţi întreprinzători din România s-au confruntat cu situaţii în care, angajând absolvenţi, trebuiau să îi ma şcoleze, să îi pregătească pentru a putea munci, având astfel un cost în plus.
De aceea - considera Maria Grapini - este nevoie de o pregătire duală, în care educaţia teoretică să fie îmbinată cu educaţia practică. În acest sens deja s-ar fi semnat un protocol cu ambasadele Germaniei şi Austriei. "Atunci când iese omul, indiferent că iese de pe studii medii sau de la o facultate, să poată să fie folosit în piaţa muncii", mai spunea Maria Grapini cu precizarea că "educaţia trebuie să adapteze sistemul de formare profesională şi întreprinderile, clusterele să facă pregătirea alternativă, să dezvoltăm aptitudinea de a face şi gestiona afaceri".
Pe de altă parte, cei care au în responsabilitate administraţiile locale trebuie să ştie foarte bine ce se poate dezvolta în zonele respective, rolul instituţiilor statului fiind să simplifice birocraţia.
Adăugând că trebuie să existe şi proiecte, că statul nu mai vine să construiască şi că este nevoie de iniţiativă privată cu un plan de afaceri bine pus la punct care să poată beneficia de cofinanţare, Maria Grapini făcea referire şi la iniţiativa emiterii unei hotărâri de guvern prin care să se poată acorda, întreprinzătorilor care au planuri de afaceri câte 400.000 de lei fără dobândă (de fapt cu dobândă subvenţionată în proporţie de 100%). "Avem proiecte? Să vină, să se înscrie, să ia 400.000 de lei cu zero lei dobândă şi să facă o afacere" invita Maria Grapini care nu a uitat de ramura meşteşugarilor: "avem meşteşuguri în zonă? Vrem să le mai păstrăm? Am în buget bani pentru a da nerambursabil pentru dezvoltarea meşteşugurilor, a cooperaţiei".
Cu referire la tinerii care vor să se implice în antreprenoriat, Maria Grapini sugera ca aceşti tineri să fie iniţial şcoliţi în acest sens "pentru că dacă vrea să ia numai nişte bani să facă «start up» îşi pierde banii şi n-a făcut nimic".
De asemenea, Maria Grapini mai amintea de intenţia ca, odată cu procesul de scădere a birocraţiei, parte din cei care muncesc în minister "făcând hârtii" să se ocupe de consiliere gratuită pentru cei care doresc să întocmească planuri de afacere şi să pornească o afacere.
{youtube}BYd1e62svLU{/youtube}
Mai vezi şi pe vimeo şi dailymotion.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS