Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Sun, Jul
97 New Articles

Zahan e certat cu acuzativul | AUDIO

Cu gura plină
Tools
Typography
Din când în când Dan Zăhan mai vorbeşte public. Acuma că e „în” public sau „pentru” public, nu stăm să analizăm. În orice caz (şi aici nu ne referim la cazul acuzativ) mai că am putea să luăm de bună parafrazarea „cine nu vorbeşte, nu greşeşte”. Deci, cum vorbeşte, mai şi greşeşte.
Nu e neapărat o greşeală din cauza căreia să-ţi dai cu manualul peste ochi de ciudă ci e chiar o greşeală relativ comună, pe care (reţineţi „pe”) o fac extrem de multe persoane – fie din neatenţie, fie din necunoaştere.
Ce spunea Zăhan, deci? Păi spunea aşa: „cu această expoziţie se încheie ciclul de manifestări care le-am organizat”.
Din nefericire, acest text este cu buget redus şi nu ne legăm la cap cu nimicuri precum pronumele relativ cu funcţie de complement direct, ci recurgem la explicaţia de după blocuri: corect e „pe care”, nu „care”, preopoziţia „pe” făcând aici diferenţa între poziţia de complement direct şi cea de subiect. Pardon, explicaţia de după blocuri era că acuzativului îi plac prepoziţiile de le-ar mânca pe pâine.
{mp3}2012/04/zahanAcuzativ{/mp3}

UN FEL DE UPDATE

Iată-l şi pe primarul Tudor Ştefănie făcând aceeaşi greşeală ;)
{mp3}2012/04/zahanAcuzativSt{/mp3}

SI ALT FEL DE UPDATE

De această dată, tot Dan Zăhan
{mp3}2012/05/zahanConfCare{/mp3}
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS