Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Un nou concept initiat la Salina Turda: saline infratite

Actualitate
Tools
Typography

Ideea a fost lansată ieri, 21 octombrie, în cadrul conferinţei de presă organizate la Salina Turda cu ocazia unei vizite efectuate de oaspeţi din Polonia.

Mai exact, în dimineaţa zilei de luni, 21 octombrie, la Salina Turda a fost prezentă o delegaţie sosită din Polonia, de la salina din Wieliczka, delegaţie condusă de către Kajetan d'Obyrn - geolog şi preşedinte al "Wieliczka Salt Mine" - şi din care mai făceau parte directorul financiar, directorul bazei de tratament, un specialist geolog şi un vicepreşedinte. Alături de oaspeţii din Polonia, la Salina Turda au mai sosit doctor Iuri Simionca - reprezentant al Institutului Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie din Bucureşti şi preşedinte al Comisiei Internaţională de Speleoterapie - şi doctor Constantin Munteanu în calitate de secretar general al Asociaţiei Române de Balneologie.
Vizita lui Kajetan d'Obyrn şi a delegaţiei din Polonia - spunea Vasile Nemeş, director al Salinei Turda - are ca scop un schimb de experienţă, şeful delegaţiei polone arătându-şi disponibilitatea unei colaborări pe viitor pe chestiuni legate atât de latura turistică dar şi de cea medicală.
Deşi Vasile Nemeş spunea că salina de la Wieliczka este deschisă publicului încă de la 1812 - adică de peste 200 de ani - Kajetan d'Obyrn preciza că la Wieliczka se face turism de 500 de ani, în urmă cu 35 de ani salina din Polonia fiind înscrisă în lista UNESCO.
Ca proiecte de viitor, Vasile Nemeş a punctat deschiderea de birouri de turism ale Salinei Turda la Budapesta, Viena şi - de ce nu? - la Wieliczka, directorul Salinei Turda lansând ideea ca un banner cu Salina Turda să fie afişat la intrarea salinei din Wieliczka şi, în schimb, un banner cu Salina Wieliczka să fie afişat la intrarea salinei din Turda, ca prim pas al unui parteneriat, Kajetan d'Obyrn arătându-se dispus să marşeze pe această idee. Chiar mai mult, Vasile Nemeş propunea ca, aşa cum există oraşe înfrăţite, să existe şi saline înfrăţite, conducătorul delegaţiei polone arătându-se, din nou, de acord cu o astfel de idee, precizând doar că va trebui să ajungă în Polonia unde să întocmească documentaţia în acest sens.
Întrebat dacă are cunoştinţă de capacitatea de cazare în zona salinei din Wieliczka, d'Obyrn preciza că salina se află la aproximativ 14 kilometri de Cracovia oraş care, la rândul său, este cunoscut ca destinaţie turistică şi care are capacitate mare de cazare, capacitate pe care preşedintele de la Wieliczka nu o cunoştea.
Pe de altă parte, Kajetan d'Obyrn preciza că numărul de turişti care vizitează anual salina poloneză este de aproximativ 1.200.000 de persoane din care jumătate sunt turişti străini. Mai mult - potrivit celui care asigura traducerea din limba engleză, în care se făcea comunicarea - 250.000 din cei peste 1,2 milioane de vizitatori ar fi pacienţi, persoane care vizitează salina în scop medical. Noi considerăm că traducătorul s-a înşelat şi că membrul delegaţiei polone vorbea de 2.500 de persoane...
Întrebat care ar fi cea mai bună variantă pentru dezvoltarea laturii medicale la Salina Turda, doctor Iuri Simionca preciza că "ar fi foarte bine dacă ar exista la spital secţii speleoterapeutice" şi că, deşi în interiorul salinei există bază de tratament, "dacă la suprafaţă ar exista secţie de pulmonologie sau alergologie - că majoritatea pacienţilor sunt bolnavi cu bronşite cronice sau cu astm bronşic, alergic şi aşa mai departe - atunci ar fi foarte bine să fie o secţie în spital, cu specialişti destinaţi domeniului", spunea Iuri Simionca, medicul explicând că ar putea exista şi o altă variantă: "mina să aibă un hotel - care ştiu că va exista - cu condiţii bune şi, la un etaj, să fie toate cabinetele medicale cu toţi specialiştii necesari. Atunci ar fi şi partea turistică şi partea medicală pusă la punct, legată concret de terapia în salină. Tot ce este medical trebuie să fie sub coordonarea activităţii medicale".
Recunoscând că pentru el salina de la Turda este foarte interesantă pentru că este, de fapt, geolog, Kajetan d'Obyrn spunea că, în opinia sa, la Turda ar fi bine să se gândească dezvoltarea - din punct de vedere turistic - şi prin amenajarea unui restaurant în apropierea salinei, prin amenajarea de magazine cu suveniruri din zonă şi chiar prin construcţia unui hotel în apropiere.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS