Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

"Nemultumirile" lui Mircea Crisan au raspunsuri: Compania de Apa Aries a venit cu precizari

Actualitate
Tools
Typography

În urma apariţiei, în presă, a unui text prin care cetăţeanul Mircea Crişan punea în discuţie unele aspecte privind atât tarifele practicate de operatorul apă-canal din cadrul ADI "AVA" cât şi unele documente administrative, Compania de Apă Arieş a transmis un punct de vedere în care oferă anumite precizări.

Mai jos, puteţi citi precizările transmise de Compania de Apă Arieş:

Contractul de finanțare nr. 91757/23.09.2008 a fost semnat în baza Masterplan-ului și a Studiului de Fezabilitate aferent proiectului ,,Extinderea și Reabilitarea Sistemelor de Apă și Apă uzată în Regiunea Turda - Câmpia Turzii,,. Masterplan-ul și studiul de fezabilitate au fost realizate de societatea de consultanță MVV Decon GmbH, Sucursala București, societate pusă la dispoziție Operatorului de către Ministerul Mediului. Atât Masterplan-ul cât și Studiul de Fezabilitate au fost aprobate de către toate Unitațile Administrativ Teritoriale (UAT) din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Văii Arieşului" prin Hotărâri de Consiliu Local*.* Modul actual de stabilire și ajustare a tarifelor a fost discutat și aprobat de către Consiliul Local al Municipiului Turda prin adoptarea HCL nr.129/13.08.2007. Prin adoptarea acestei hotărâri a fost aprobat atât Contractul de Delegare cât și anexa 1 la Dispoziții Speciale, Anexa care cuprinde Planul de Acțiune privind tarifele.

Contractul de finanțare nr. 91757/23.09.2008 aferent proiectului ,,Extinderea și Reabilitarea Sistemelor de Apă și Apă uzată în Regiunea Turda - Câmpia Turzii,, a fost prelungit prin act adițional. Odată cu prelungirea acestui contract de finanțare, toate prevederile sale (inclusiv obligativitatea menținerii planului tarifar) își păstrează valabilitatea până la finalizarea acestuia. Planul de acțiune privind tarifele a presupus o creștere graduală a tarifelor practicate de către Operator, creștere care să acopere inflația și să asigure capacitatea financiară a Operatorului. In perioada 2007-2013 Operatorul a aplicat tarifele aprobate conform Planului de Acțiune privind tarifele, plan aprobat de Autoritațile locale în calitate de organ de reglementare și de beneficiar final al proiectului.

Prin HCL nr..225/30.09.2013 Consiliul Local al municipiului Turda a mandatat reprezentantul său în A.G.A Asociația de Dezvoltare Intercomunitară "Apa Văii Arieșului", să voteze ultima ajustare a tarifelor conform Planului de acțiune a tarifelor astfel încât s-a ajuns la un tarif considerat suficient pentru a se acoperi datoria publică, respectiv a se putea restitui împrumutul de 5 milioane de euro contractat de Operator în scopul asigurării cofinanțării proiectului.

Hotărârea Consiliului Local al municipiului Turda nr. 218/ 30.09.2014 care revoca Hotărârea Consiliului Local al municipiului Turda nr. 225/30.09.2013 a fost contestată de către Instituția Prefectului în instanță. Având în vedere că, de la data introducerii cererii de anulare, actul administrativ este suspendat de drept, CAA nu poate face referiri cu privire la un act care nu este în vigoare și care nu produce efecte, în momentul de față această hotărâre fiind anulată definitiv.

Cantitatea de apă uzată evacuată de utilizatori reprezentând o cota procentuală din cantitatea de apă rece furnizată este o componentă a politicii tarifare care, în conformitate cu prevederile statutului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Apa Văii Arieșului", este stabilită de Adunarea generală a ADI "Apa Văii Arieșului".

*(3) Prin prezentul Statut, Autorităţile Locale membre încredinţează Asociaţiei dreptul ca, prin Adunarea Generală, să exercite în numele şi pe seama lor următoarele atribuţii legate de Servicii:
*i)stabilirea unei politici tarifare coerente la nivelul întregii Arii a Delegării prevăzute în Contractul de Delegare;*

Menționăm faptul ca în acest moment pe întreaga arie de delegare Operatorul practică un preț/tarif unic pentru serviciile de apa si canalizare*.
(*prevedere cuprinsă în contractul de delegare a gestiunii serviciului de apă și ap ă uzată).

Prin urmare competența de a stabili politicile tarifare ale Operatorului revine Adunării generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Apa Văii Arieșului" iar hotarârile luate se aplică unitar pe întreaga arie de delegare deservită de Operator. Prin hotărârea AGA din 06.07.2009, având în vedere prevederile generale ale SR 1846-1/2006, s-a stabilit faptul că "cantitatea de apa uzată este egală cu cantitatea de apă livrată". S-a luat în considerare faptul că elaborarea standardului român are la baza studii teoretice și practice laborioase astfel încât toți operatorii de apă din țara noastră îl utilizează pentru stabilirea cantității de apă uzată evacuată, raportat la cantitatea de apă rece livrată. (ex: regulamentul apa Vital Iași art. 177 si Compania de Apă Oradea art. 177 din Regulament)

Anterior H.C.L. nr. 31/2012 Consiliul Local al Municipiului Câmpia Turzii nu a adoptat şi comunicat către Compania de Apă Arieş S.A. nici o hotărâre prin care, în baza unui studiu de specialitate întocmit de o instituție de specialitate, să stabilească concret procentul de apă uzată evacuată de utilizatorii casnici în rețeaua publică de canalizare.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS