Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

In vizita la Centrul de Ecarisaj Turda

Actualitate
Tools
Typography

Imediat după adoptarea legii privind cânii comunitari, viceprimarul Turzii, Lucian nemeş, a efectuat o vizită la Centrul de Ecarisaj Turda (CET) pentru a vedea "dacă noi suntem pregătiţi pentru a aplica legea adoptată în Parlamentul României".

Cu această ocazie, Lucian Nemeş a aflat modul de organizare a centrului, felul în care sunt tratate animalele, care sunt etapele pe care le parcurge un animal începând cu capturarea sa până la repunerea în teritoriu (aşa cum prevedeau, cel puţin până acum, contractele pe care centrul le-a încheiat cu comunităţile locale care au participat la constituirea CET).
La momentul de faţă la CET pot fi cazaţi aproximativ 250 de câini, centrul fiind amenjat, deocamdată, doar pe jumătate, în cazul în care centrul este realizat în întregime, acesta putând caza unnumăr de 500 de câini. Totuşi, centrul nu este destinat doar câinilor, la centru fiind găzduite, pentru perioade diferite de timp, şi pisici, oi sau chiar cai.
De când există, pe la CET au trecut - spunea doctorul Nicolae Ciobanu, coordonatorul centrului - un număr de aproximativ 1.000 de câini. În acest sens, potrivit unei aprecieri a medicului Ciobanu, "din cei 1.000 de câini să spunem, modest, că au fost 400 de femele care fată de două ori pe an, să zicem, câte 5 pui, asta înseamnă că 4.000 de pui n-au mai apărut pe străzile oraşului".
Pe de altă parte, Nicolae Ciobanu aproximează că la Turda ar fi, pe străzi, un număr de 3.000 de câini, în timp ce la Câmpia Turzii numărul de câini de pe străzi s-a redus, acolo existând mai multe acţiuni ale lucrătorilor CET.
În ceea ce priveşte personalul, la CET lucrează, alături de coordonatorul Nicolae Ciobanu, un medic veterinar, un asistent şi un inginer care se ocupă cu capturarea câinilor, capturare care se face, de preferinţă, cu armă cu tranchilizant.
Întrebat care sunt costurile cu un animal la centru, cordonatorul CET spunea că suma de aproximativ 200 de lei - cât costă tratamentul şi întreţinerea unui câine la centru se compune din:
- capturare 30 lei
- transport 10 lei
- preluarea înregistrarea, consultarea şi trierea 20 lei
- sterilizare 50 de lei
- vaccinarea polivalentă şi antirabică 40 lei
- deparazitare internă 10 lei
- deparazitarea externă 10 lei
- cazare 4 lei/zi, adică 40 lei pentru 10 zile.
Odată, însă, cu apariţia normelor de aplicare a noii legi, lucrurile s-ar putea schimba, este de părere doctorul Nicolae Ciobanu, coordonatorul Centrului de Ecarisaj Turda.

Mai multe detalii AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS