Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Ziua Portilor Deschise la santierul arheologic Sarmizegetusa Regia

Diverse
Tools
Typography

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Hunedoara, Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice Deva, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva vă invită sâmbătă, 15 august 2015, la „Ziua Porţilor Deschise" pe şantierul arheologic SARMIZEGETUSA REGIA (GRĂDIŞTEA DE MUNTE), JUD. HUNEDOARA.

Ediţia din acest an a evenimentului va fi una specială în cadrul căreia vizitatorii vor avea ocazia să interacţioneze cu tehnologii 3D de ultimă generaţie folosite pentru punerea în valoare a multora dintre vestigiile dacice din Munţii Orăştiei.

Programul propus publicului se va desfăşura în intervalul orar 10.00 - 18.00 şi va cuprinde un ghidaj amplu al monumentelor din cetate şi al cercetărilor arheologice aflate în curs; în acest context, o atenţie specială va fi acordată unei descoperiri recente, şi anume, o matriţă din bronz cu ajutorul căreia se ornamentau foi subţiri din metale preţioase (aur şi argint) sau din aliaj pe bază de cupru. De asemenea, cum menţionam anterior, vor fi prezentate şi cele mai recente reconstituiri şi scanări 3 D ale artefactelor şi monumentelor dacice, realizate în cadrul proiectului „Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei". Proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 linia de proiecte: PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural. Promotorul acestui proiect este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar parteneri sunt Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Universitatea Babeş-Bolyai şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane.

Persoană de contact: Sanda Man - 0752108707

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS