Finanţistul Emil Mureşan se află la al treilea volum de versuri iar lansarea acestui volum a avut loc într-un moment special pentru autor din mai multe puncte de vedere.
Născut la 5 februarie 1950 în comuna Suatu, judeţul Cluj, Emil Mureşan şi-a lansat cel de-al treilea volum de versuri 65 de ani mai târziu, adică pe 5 februarie 2015 când, pe lângă faptul că îşi serba ziua de naştere, autorul era împreună cu, deja, foşti colegi ai săi din Administraţia Financiară Turda serbându-şi retragerea din activitate, adică pensionarea.
Lansarea de carte a fost posibilă prin implicarea Societăţii culturale "Rei Culturae Fautores" din Turda, societate care a fost reprezentată la eveniment de preşedintele Dan Zăhan, de cadrele didactice Dorina Arion (care este şi consilier local PSD în cadrul forului deliberativ local turdean) şi Ovidiu Nistea, dar şi de doi dintre membrii fondatori: Georgeta şi Eugen Felezeu.
"În acest volum de poezii satirice autorul îşi împărtăşeşte trăirile sale interioare. Îmbrăcând haina artei poetice, se dezvăluie, dăruindu-se şi celorlalţi", spunea Dan Zăhan după ce aprecia că, de fapt, "cu adevărat bogat, nu este decât acela care poate să dăruiască", aici preşedintele RCF făcând referire directă la Emil Mureşan.
Luând cuvântul, Dorina Arion - cea căreia îi revenise sarcina de a se referi mai mult la noul volum semnat Emil Mureşan - spunea: "Mi se pare că cel de-al doilea volum pe care eu am avut plăcerea să îl citesc - «Flămândele omizi» - se detaşează net de primul volum pe care l-am citit - «Poezii satirice» - fiindcă poetul Emil Mureşan şi-a schimbat registrul liric. A trecut într-o altă etapă. De la poezia satirică, credeţi-mă, cultuivă, aproape, pamfletul". După ce a explicat, pe scurt, că poezia pamfletară reprezintă o critică acerbă cu mijloacele ironice pe care le folosesc, de obicei, artiştii pentru a satiriza anumite vicii ale societăţii, Dorina Arion a găsit de cuviinţă să şi exemplifice ceea ce spunea prin a da citire poeziei care şi dă titlul volumului de versuri, "Flămândele omizi":
Sunt unii care fac avere
Dar fără să muncească
Au conturi, vile şi piscine
Nu au de ce să năduşească
Pe lângă toate astea
Mai se bagă şi-n partide
Împânzit-au toată ţara
Cu greţoasele omide
Cu faţa de bidon turtit
Se dau mari şi au pretenţii
toată lumea să-i asculte
Convinşi că au bune intenţii
E mai rău, însă, că lumea
Îi crede ca fiind patrioţi
Deşi ei, pe astă lume,
Sunt doar urmaşi de hoţi
Dacă oamenii de treabă
Se vor trezi până la urmă
Vor flitui flămândele omizi
Şi n-or mai fi precum o turmă
Pentru că era - cum aminteam - vorba şi de retragerea din activitate, fostul finanţist Emil Mureşan s-a bucurat şi de prezenţa unui reprezentant al DGRFP Cluj care i-a înmânat o diplomă pentru activitatea desfăşurată ca profesionist.
În ceea ce priveşte activitatea sa ca autor de carte - după lucrarea de iconografie şi versuri "Sărbătoarea Naşterii lui Iisus - Crăciunul" şi după "Poezii satirice" - cu "flămândele omizi" emil Mureşan se afla la al treilea volum de versuri şi la al doilea volum de versuri satirice.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS