Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Mircea Irimie are intrebari pentru Kelemen Hunor, Ministrul Culturii

Diverse
Typography

Obiectul întrebării: Busturile din bronz ale lui Decebal şi Traian, de la Muzeul de Istorie din Turda.

Stimate domnule ministru,

Timp de peste patruzeci de ani, la intrarea în Muzeul de Istorie Turda, au străjuit busturile din bronz ale lui Decebal şi Traian, ca simbol al istoriei acestor locuri. În fosta localitate Potaissa, romanii au construit unul din cele 70 de mari Castre unde au instalat Legiunea a V-a Macedonica pentru a păstra ordinea şi siguranţa în regiune.
Busturile din bronz ale lui Decebal şi Traian, opere de artă ale lui Ettore Ferrari, au intrat în posesia Casei Culturale Turda în anul 1940 când, odată cu cedarea Ardealului de Nord, mai multe bunuri culturale din diverse puncte ale Transilvaniei, au ajuns la Turda. Ştim cu certitudine că aceste busturi au fost preluate de Muzeul de Istorie al raionului Turda, de la Asociaţia Română pentru strângerea legăturilor cu Uniunea Sovietică, Filiala Turda ce a fost înfiinţată pe data de 13 noiembrie 1944 (ARLUS).
Această asociaţie a avut sediul în clădirea actualului Muzeu din Turda între anii 1944-1947.
Busturile din bronz au fost inventariate pe data de 15 februarie 1954, în Registrul de Inventar al instituţiei, la poziţiile 122/1 respectiv 122/2. Ulterior, acestea au fost trecute în categoria obiectelor de artă şi reinventariate în Registrul de artă la numerele 53 (Decebal) şi 54 (Traian).Conform Registrului, aceste obiecte de artă au fost scoase din inventarul instituţiei pe baza procesului verbal nr. 8 din 26 ianuarie 1993 şi transferate la Cluj.
Domnule Ministru al Culturii,
Vă întreb cu respect pe această cale:
1. Unde se află în acest moment busturile din bronz ale lui Decebal şi Traian? (Conform unui reportaj dintr-un ziar de Cluj, cu aproximativ 3 ani în urmă, se aflau învelite în ziare, într-un beci, la Cluj).
2. În ce stare se găsesc acum şi dacă au fost păstrate conform normelor de conservare ale obiectelor de artă.
3. Dacă voi găsi în dumneavoastră sprijin în demersul meu de a readuce la Turda busturile de bronz.

Stimate domnule ministru,
Întreg demersul meu se concentrează în jurul dorinţei mele de a readuce la Turda busturile de bronz şi de a le reamplasa pe postamente, la intrarea în Muzeul de Istorie Turda.
Menţionez că piaţeta din faţa muzeului, unde au străjuit zeci de ani busturile de bronz, este considerat cel mai vechi sit meşteşugăresc, aflată lângă Palatul Voievodal restaurat, Biserica Reformată, restaurată şi centrul istoric al Municipiului Turda, restaurat.
Reamplasarea busturilor lui Decebal şi Traian este o recunoaştere a istoriei locului şi a valorilor naţionale.
În speranţa implicării dumneavoastră, vă mulţumesc anticipat.

Solicit răspuns scris.
Deputat PC de Turda,
Mircea-Vicenţiu IRIMIE

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS