Mon, Apr

Scrisoarea deschisa in care PNL Campia Turzii ii cere expilcatii sefului AJOFM Cluj, Daniel Don

Diverse

În conferinţa de presă de azi, 28 august 2013, Dorin Lojigan - preşedinte al PNL Câmpia Turzii şi viceprimar al municipiului - a făcut publică scrisoarea deschisă pe care filiala din Câmpia Turzii a formaţiunii politice pe care o reprezintă i-o adresează şefului AJOFM Cluj, Daniel Don.

În scrisoarea deschisă adresată lui Daniel Don, PNL Câmpia turzii cere explicaţii privind combinatul social mult trâmbiţat la începutul anului curent, combinat în care munictorilor li se promitea că vor fi acţionari.
"Credem că cetăţenii din Câmpia Turzii, disponibilizaţi, tocmai având în vedere situaţia gravă economică în care ne aflăm, cred că merită cel puţin să li se răspundă la aceste întrebări pentru că noi, sau cel puţin administraţia publică locală, oricâte demersuri am făcut, nu am reuşit să primim aceste răspunsuri".
Momentul lansării combinatului social la Câmpia Turzii a fost unul de relativă amploare, eveniment referitor la care am şi scris un articol de opinie. Ulterior, au mai existat pârghii de comunicare între administraţia locală de la Câmpia Turzii şi AJOFM Cluj, însă, potrivit lui Dorin Lojigan, de fiecare dată când se cereau explicaţii, răspunsurile erau evazive gen "se va face", "se va demara". Din acest motiv l-am întrebat pe dorin Lojigan dacă nu cumva experienţa anterioară dar mai cu seamă răspunsurile evazive primite în timp au dus la crearea unui precedent şi inclusiv această scrisoare deschisă va primi răspunsuri similare. "Cred că dacă această scrisoare va fi publicată,l de exemplu, în ziarele dumneavoastră, dacă va fi o presiune mediatică, nu mai vorbesc de presiunea pe care oamenii o pun asupra noastră ca oameni politici, cred că domnul Daniel Don este obligat să dea nişte răspunsuri, cel puţin parţial la unele dintre întrebările ridicate" era de părere Dorin Lojigan.
De asemenea, preşedintele PNL Câmpia Turzii a fost întrebat de ce nu a fost trimisă o astfel de scrisoare deschisă din partea primăriei, ca instituţia a statului român către AJOFM Cluj, altă instituţie a statului român, şi de ce a fost nevoie de iniţiativa unui partid politic - o iniţiativă privată, din anumite puncte de vedere - preşedintele PNL Câmpia Turzii a răsuns direct: "aşa am considerat eu ca lider politic local că trebuie să fac o astfel de scrisoare deschisă. Mie mi-a venit ideea. Poate trebuia să vină altuia ideea. am gândit-o cu colegii mei, am stat, ne-a luat ceva vreme până am conceput această scrisoare, nu a fost uşor. Ştim că riscăm să intrăm în conflicte cu forţe politice de la Cluj şi aşa mai departe, dar ăsta este demersul nostru pentru cei din Câmpia Turzii".
Inevitabil, l-am întrebat pe Dorin Lojigan dacă nu cumva iniţiativa a venit din partea PNL tocmai pentru că, făcând parte din coaliţia de guvernare - inclusiv locală - partidul se simte cumva responsabil în plus să dea răspunsuri populaţiei disponibilizate, mai mult decât altcineva, fie că e vorba de formaţiune politică, fie că e vorba de altă instituţie. "Da, eu mă simt responsabil, pentru că deţin şi funcţia de viceprimar", spunea Dorin Lojigan, adăugând: "sunt preşedinte al organizaţiei PNL Câmpia Turzii, formaţiune politică aflată în momentul ăsta la putere în Câmpia Turzii. Cred că am dreptul să mi să răspundă la întrebările astea. Oamenii vin la mine, oamenii te întreabă. Şi eu ce să fac, ce să le răspund?", spunea Dorin Lojigan.
În continuare vom reda conţinutul scrisorii deschise adresate de PNL Câmpia Turzii şefului AJOFM Cluj, Daniel Don.

SCRISOAREA DESCHISĂ
a Organizaţiei PNL CÂMPIA TURZII,
adresată domnului DANIEL DON, director executiv al AJOFM Cluj şi coordonator al proiectului COMBINATUL SOCIAL CÂMPIA TURZII

În luna ianuarie 2013 se lansa proiectul COMBINATUL SOCIAL CÂMPIA TURZII, în sala mare a Palatului Cultural ”Ionel Floaşiu”, în prezenţa Prefectului judeţului Cluj, a unor parlamentari de Cluj, a primarului şi viceprimarului municipiului Câmpia Turzii.
Proiectul propunea înfiinţarea unei întreprinderi sociale şi organizarea/implementarea/derularea unui program de reconversie profesională pentru 743 de persoane disponibilizate de la S.C. Mechel Câmpia Turzii S.A., în anul 2012. Astfel, potrivit directorului executiv al AJOFM Cluj, Daniel Don, coordonatorul proiectului, 380 de persoane urmau devină angajaţi ai propriei lor firme, iar celelalte să participe la cursuri de recalificare, urmând să beneficieze de măsuri de stimulare financiară şi de acţiuni de medierea muncii în vederea angajării. De asemenea, se propuneau o serie de scheme financiare pentru stimularea firmelor în a angaja şomeri din grupul ţintă. La lansarea proiectului, sala a fost neîncăpătoare pentru persoanele disponibilizate, fapt care arăta dorinţa acestora de a-şi găsi un loc de muncă.
Încă de la început şi în toate întâlnirile ulterioare pe această temă, Primăria municipiului Câmpia Turzii şi-a manifestat totala disponibilitate de a colabora cu AJOFM Cluj pentru implementarea cât mai urgentă a proiectului, în sprijinul cetăţenilor care şi-au pierdut locurile de muncă.
Astăzi, la aproape 8 luni de la demararea proiectului, constatăm cu regret că nimeni din oraşul nostru nu mai crede în realizarea obiectivelor acestuia. Din păcate, ca în multe alte cazuri, nici această propunere nu a fost inţiată din perspectiva satisfacerii unor nevoi urgente, concrete şi reale ale oamenilor. Se prezintă doar măsuri şi perspective idealiste, transpuse în diverse planuri teoretice care, coroborate cu lipsa de comunicare cu cei cărora le sunt adresate, duc la neîncrederea şi reticenţa disponibilizaţilor în legătură cu acest proiect.
Un exemplu concret în susţinerea celor afirmate mai sus este cursul de sudori în procedee moderne de sudură, care ar fi putut oferi şansa celor 24 de şomeri selectaţi să se angajeze într-un domeniu unde există o reală cerere de forţă de muncă şi anume, confecţiile metalice; data de start a acestui curs a fost declarată oficial pe 7 mai 2013, dar din păcate el nu a început nici până astăzi.
Până acum, singurele activităţi care s-au desfăşurat au fost testările aptitudinilor a aproximativ 500 de persoane şi începerea, din luna august, a derulării unor cursuri de recalificare. Despre cea mai importantă secţiune a proiectului, şi anume întreprinderea socială, nu există nici o informaţie oficială din partea iniţiatorilor cu privire la stadiul de realizare a acesteia. Cele mai serioase semne de întrebare ale persoanelor din grupul ţintă sunt legate de relaţia lor cu proiectul, în condiţiile în care, treptat, o să le înceteze plata indemnizaţiei de şomaj.
Organizaţia PNL Câmpia Turzii, fidelă principiilor sale de a acţiona în interesul dezvoltării municipiului Câmpia Turzii şi al cetăţenilor acestuia, face astăzi un demers prin care solicită AJOFM Cluj, prin directorul executiv Daniel Don, o serie de precizări în legătură cu derularea proiectului Combinatul Social Câmpia Turzii, ca o reacţie la lipsa de comunicare şi a rezultatelor concrete în legătură cu înfiinţarea întreprinderii sociale.
În acest sens, dorim să facem cunoscute, pe de o parte, motivele de neîncredere ale oamenilor şi pe de altă parte, întrebările la care aceştia aşteaptă răspunsuri cât mai clare şi urgente:
1. Lipsa de comunicare cu privire la etapele proiectului, a activităţilor desfăşurate până în prezent şi a situaţiei persoanelor din grupul ţintă, până la angajarea acestora în Combinatul Social.
2. Când va începe cursul de sudori pentru care au fost selectate cele 24 de persoane?
3. Dacă a fost aprobată şi este la dispoziţia AJOFM Cluj partea de cofinanţare a statului român pentru proiect?
4. Unde va fi amplasat Combinatul Social?
5. Când va începe construcţia halelor de producţie?
6. Ce va produce Combinatul Social?
7. Ce activităţi s-au desfăşurat în cadrul proiectului, până în prezent?
8. Dacă şi câte dintre persoanele incluse în proiect au fost selectate pentru Combinatul Social?
9. Unde şi când se va desfăşura specializarea persoanelor selectate pentru Combinatul Social?
10. Care sunt acţiunile care prevăd acordarea de stimulente financiare şi termenele de intrare în posesia acestora, de către persoanele beneficiare?
11. Ce cursuri de recalificare şi acţiuni pentru angajare sunt avute în vedere pentru persoanele care nu vor fi selectate pentru Combinatul Social?
12. Care va fi situaţia persoanelor incluse în proiect, care sunt selectate pentru Combinatul Social, după încetarea indemnizaţiei de şomaj a acestora şi dacă vor beneficia de un venit, din partea AJOFM Cluj, până la momentul angajării?
13. Care va fi situaţia persoanelor incluse în proiect, dacă îşi găsesc un loc de muncă şi deja au fost selectate pentru Combinatul Social sau au început cursuri de recalificare?
Organizaţia PNL Câmpia Turzii îşi asumă susţinerea acestui proiect, prin reprezentanţii săi în Administraţia Publică Locală a municipiului Câmpia Turzii, cu condiţia ca toate resursele umane, materiale şi financiare implicate să fie folosite exclusiv şi cât mai eficient pentru înfinţarea întreprinderii sociale şi pentru pătrunderea persoanelor implicate în proiect pe piaţa muncii. Această iniţiativă a Organizaţiei PNL Câmpia Turzii trebuie înţeleasă ca o acţiune care are ca scop tratarea cu maximă responsabilitate şi respect a cetăţenilor din municipiul Câmpia Turzii implicaţi în acest proiect, cu atât mai mult cu cât aceştia se află într-o situaţie critică şi anume, aceea de ŞOMERI.

DORIN NICOLAE LOJIGAN
preşedinte PNL CÂMPIA TURZII