Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
113 New Articles

Sala plina la spectacolul dat la Turda in cinstea tinerilor moldoveni sositi de la Chisinau | VIDEO

Eveniment
Tools
Typography

Cei 55 de tineri moldoveni sosiţi la Turda tocmai din Chişinău au avut parte de un spectacol folcloric autentic românesc în Sala Mare a Primăriei Turda în organizarea căruia s-au implicat, pe de-o parte, deputatul Mircea Irimie împreună cu părintele Sebastian Zăhan.

"Nu este cazul să vorbim vreo limbă străină astăzi aici. Nu cred că avem nevoie de translatori pentru că astăzi, în Sala Mare a Primăriei, sală în care au fost mulţi reprezentanţi din zeci de ţări, astăzi suntem reprezentanţi din două ţări care vorbim aceeaşi limbă, care avem acelaşi neam" spunea, încă de la începutul evenimentului, deputatul Mircea Irimie adresându-se tuturor românilor din sală, de dincoace şi de dincolo de Prut, deopotrivă.

Unul dintre reprezentanţii tinerilor moldoveni prezenţi la Turda era Dumitru Berestean, fost absolvent al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, actualmente masterand la Bucureşti.

Dumitru Berestean este cel care, spunea deputatul Irimie, l-a contactat în urmă cu trei ani pe deputatul turdean propunându-i semnarea unui pact pentru Basarabia, iniţiativă cu care Mircea Irimie a fost de acord.

"E doar o chestiune de timp, credeţi-mă, până când această ţară mare se va reîntregi", adăuga Mircea Irimie apreciind că trebuie dezvoltate relaţiile din toate punctele de vedere: politice, administrative, culturale, educative.

Amintind de efortul celor care au pornit de la Chişinău pe jos, pentru a participa la o acţiune care reitera podul de flori de peste Prut de la Ungheni, plecând mai departe spre Iaşi - toţi tineri începând cu clasa a X-a până la studenţi de anul IV, dar şi masteranzi - tinerii, spunea Mircea Irimie, doreau doar să atragă atenţia, prin parcurgerea a 160 de kilometri pe jos, asupra faptului că "ne iubesc pe noi cei de aici şi că vor să fim, mai departe, fraţi în aceeaşi mare familie România şi Europa".

"Trăim cu speranţa că vom fi cândva aceeaşi ţară mare, frumoasă, iar Prutul nu va trece decât printr-o parte a acestei ţări, nu va mai fi un hotar", mai spunea Mircea Irimie după care i-a dat cuvântul lui Dumitru Berestean.

"Bine v-am găsit fraţii mei ardeleni!" şi-a început Dumitru Berestean discursul mărturisind: "mă simt aici ca acasă pentru că am găsit aici ospitalitate, am găsit aici căldură", căldură care era asemănată de Dumitru Berestean cu căldura de care dau dovadă şi basarabenii şi moldovenii.

Prietenia cu deputatul turdean a fost confirmată şi de invitatul moldovean care a mulţumit tuturor turdenilor care i-au ajutat - directorul Colegiului "Emil Negruţiu", Primăria Turda care a pus la dispoziţie sala pentru spectacol, familia Nicoară, familia Sărmăşan, Pavel Tothăzan, directorul STP, directoarea Salina Turda - Dumitru Berestean fiind cât se poate de ferm: "Noi am venit acasă şi cerem unirea cu România. Vrem să găsim sprijin aici şi sunt bucuros că-l găsim", Dumitru Berestean adăugând: "acest oraş e impecabil, frumos, am găsit aici sprijin şi sunt sigur că îl găsim în toate oraşele României".

Imediat după discursul lui Dumitru Berestean în Sala Mare a primăriei Turda deja au început să se audă versurile: "Tăriască, trăiască, trăiască să trăiască / Moldova, ardealul şi Ţara Românească" versuri cântate de toată sala oricum neîncăpătoare pentru publicul prezent.
Corul Armonia al Casei Municipale de Cultură Turda şi-a început recitalul cu melodia religioasă "Iubite-voi, Doamne", recitalul corului turdean continuând cu canţonete sau valsuri.

Cunoscuta solistă turdeană Oana Venţel a oferit, la rândul său, câteva momente de neuitat invitaţilor de peste Prut. Dacă recitalul turdencei Oana a început cu "Cântă cucu' bată-l vina", s-a încheiat cu "Aşa-i românul", melodii care au stârnit aplauzele şi aprecierea publicului prezent.

Copiii de la Grădiniţa "Prichindelul isteţ" - coordonaţi de instructorul Vasile Baciu - au fost, la rândul lor, mici vedete ale serii zilei de luni, 13 iulie 2015.

După momentul artistic oferit de cei care frecventează Centrul de Zi de pe strada G. Bariţiu - grup coordonat de Adela Zaiu - micuţa Bianca Temişan a fost şi ea prezentă cu două melodii în spectacol: "Am drăguţ" şi "Şogoriţele".

În afară de ansamblul "Muguri de pe Arieş" de la Şcoala Gimnazială "Ioan Opriş" - coordonat tot de Vasile Baciu - dintr-un spectacol organizat de părintele Sebastian Zăhan nu aveau cum să lipsească tinerii de la Turda tin care, cu chitările lor, au reuşit să antreneze tot publicul prezent în Sala Mare a Primăriei Turda.

Finalul evenimentului a fost marcat de o fotografie de grup, tinerii din Moldova urmând ca a doua zi, marţi, 14 iulie, să viziteze Salina Turda şi Muzeul de Istorie Turda.

Vezi AICI unul din cântecele interpretate de Oana Venţel la evenimentul de pe 13 iulie.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS