Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

28
Sun, Apr
112 New Articles

3.050 de kilometri pe bicicleta

Eveniment
Tools
Typography

A plecat în urmă cu mai bine de o lună (pe 22 aprilie 2013) din Conflans sur Anille (Franţa) cu destinaţia Urca (comuna Viişoara, judeţul Cluj, România).

A ajuns pe 26 mai, în jurul orelor 11.15 în faţa căminului cultural din Urca unde a fost aşteptat atât de români cât şi de francezi îmbrăcaţi cu tricouri pe care stătea inscripţionat "BRAVO YVESCU" şi purtând şepci pe care scria "România". Printre cei care îl aşteptau s-au aflat Ioan Roman, primarul comunei Viişoara, Michel Letellier, primarul localităţii Saint-Calais şi primarul localităţii Conflans sur Anille, Jean Marc Lambert.
Întâmpinat cu urale, aplauze, şampanie turnată în cap, cu muzicanţi dar şi cu tradiţionala pâine cu sare oferită de un grup de tineri îmbrăcaţi în costume populare, Yves Lecomte - temerarul care a parcurs cei 3.050 de kilometri pe bicicletă - s-a bucurat de primirea făcută şi a precizat, încă de la început, că de mai bine de 10 ani a plănuit să plece cu bicicleta din Conflans spre Urca. "Nu este greu, e accesibil tuturor", spunea Yves Lecomte adăugând că "cine face următorul pasul acesta promit să îl aştept aici".
Definindu-se singur drept un tânăr de 60 de ani, Yves Lecomte a dorit să dedice periplul său în primul rând membrilor asociaţiei din Calais, asociaţiei din Urca, dar mai ales celor doi prieteni ai săi, Jean Philippe şi Gerard, care nu mai sunt printre noi. Un moment mai deosebit a fost acela în care, amintindu-şi că Gerard şi-ar fi aniversat, pe 26 mai, ziua de naştere, lui Yves Lecomte i-au dat lacrimile.
Mulţumirile au continuat ulterior, ele fiind adresate, pe rând, coechipierilor săi - lui Michel Medard care l-a însoţit pe tot teritoriul Franţei şi lui Denis Douarre care l-a însoţit, în continuare, 2.700 de kilometri - primarilor din Conflans sur Anille şi Saint-Calais, primarului Ioan Roman, lui Petre Uram - preşedintele asociaţiei "Florile prieteniei" din Urca - dar şi Mariei Rus, fostul preşedinte al asociaţiei. Nu în ultimul rând mulţumiri au fost adresate şi "tinerilor din grupul de dans din Urca".
Ulterior, momentul a luat o turnură festivă şi toţi cei prezenţi au intrat în căminul cultural din Urca unde cicliştii au primit, din partea primarilor, trofee şi diplome prin care se recunoştea reuşita lor.
Primarul Ioan Roman a amintit de înfrăţirea care a avut loc în urmă cu 10 ani între localităţile din România şi din Franţa, cei doi primari ai localităţilor înfrăţite - Ioan Roman şi Michel Letellier - citind, alternativ, în limba română respectiv limba franceză carta care pecetluia înfrăţirea dintre cele două comunităţi.
De asemenea, tuturor celor care s-au implicat în promovarea relaţiei dintre Urca şi Saint-Calais - fie români, fie francezi - li s-au oferit şi diplome de excelenţă pentru contribuţia în dezvoltarea relaţiilor de prietenie dintre cele două comunităţi, primarul localităţii Saint-Calais oferind diplome copiilor din ansamblul de dansuri populare din Urca.

Imagini din timpul călătoriei pot fi vizionate pe blogul actualizat de Yves Lecomte.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS