Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Pacientii cu afectiuni hepatice s-au reunit la Cluj, pe 28 si 29 martie

Actualitate
Tools
Typography

Peste 200 de pacienți cu afecțiuni hepatice cronice din judetul Cluj s-au reunit în 28-29 martie la Cluj-Napoca la a III-a ediție a întâlnirii HepatoPac. Conferința a fost organizată de APAH-RO (Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice România) filiala Cluj și Houston NPA.

Obiectivul Hepatopac este acela de a crește gradul de informare medicală a bolnavilor cu afecțiuni hepatice cronice și a apropiaților. Coordonatorul științific al evenimentului a fost prof. dr. Vasile Andreica, șef secție Institutul Regional de Gastroenterologie Cluj.
În cadrul celei de-a treia ediții Hepatopac, organizatorii și-au propus să abordeze problemele pacienților cu boli hepatice cronice atât din perspectivă medicală, cât și din perspectivă socială. Vineri, pe 28 martie au fost explorate diferite aspecte medicale ale afecțiunilor hepatice și modul în care fiecare dintre acestea influențează stilul de viață al pacienților. Lectori cu experiență în tratarea hepatitelor cronice au încercat să facă prezentările cât mai accesibile și atractive pentru pacienții cărora li s-au adresat.

Peste 2 milioane de români trăiesc cu virusul hepatitei B și C
Prof. dr. Vasile Andreica a prezentat zonele endemice ale infecției virale cronice, grupele de risc pentru care se recomandă testarea pentru hepatita B și C și diferitele căi de transmitere ale infecției virale, în vreme ce dr. Roxana Zaharia (Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie) a explicat diferitele tipare de evoluție naturală ale infecțiilor virale de tip B, C și D. Conf. dr. Paula Szanto (Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj) a realizat o sinteză a mijloacelor actuale de tratament și a perpectivelor terapeutice în hepatitele cronice virale.
De ce sunt diagnosticate atât de târziu aceste afecțiuni? -a fost întrebarea la care a încercat să răspundă printr-o prezentare concisă dr. Liliana Dina, investigând manifestările clinice ale hepatitelor cronice virale. Efectele adverse ale tratamentului cu interferon au fost abordate în prezentarea dr. Lidia Ciobanu.
Asist. univ. dr. Claudia Hagiu (Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca) a vorbit despre adaptarea stilului de viață al bolnavilor cu hepatită cronică virală, insistând asupra dietei corespunzătoare, efectele fumatului și consumului de alcool asupra tratamentului, influența anturajului asupra stării psihice și dozarea efortului fizic.
Dr. Adriana Cavași (UMF „Iuliu Hațieganu") a răspuns, pe rând, întrebărilor pe care le-ar putea pune femeile infectate cu hepatită cronică virală care își doresc un copil. În medie, riscul transmiterii infecției de la mamă la făt este de 90%.
Vaccinarea împotriva hepatitelor B și C a fost subiectul expunerii realizate de dr. Dana Matei, care a oferit detalii despre structura virusurilor hepatice, despre profilaxia preexpunere, schema de vaccinare și profilaxia postexpunere în cazul hepatitei B și despre absența vaccinului în cazul hepatitei C.
În cea de-a doua zi a evenimentului, prezentarile s-au concentrat in directia nevoilor emotionale a pacientilor cu afectiuni hepatice cronice prin prezentarea doamnei Cerasela Libeg, specialistă în psihologie și psihoterapie, care a susținut o prezentare despre rolul psihologului în viața bolnavului cronic, trecând în revistă fazele asimilării ideii de boală, atitudinile bolnavului față de afecțiune, dezvoltarea personală în confruntarea cu boala, gândirea rațională vs. gândirea irațională și controlul reacțiilor emoționale în cazul bolnavilor cronici.
O abordare clară, pe ințelesul pacienților, privind dieta în afecțiunile hepatice cronice s-a regăsit în prezentarea doamnei dietetician-nutriționist Diana Suciu, Președinte al Asociației Dieteticienilor din România.
Dl. Jur. Stelian Marginean in calitate de Presedinte Apah-Ro Cluj (Cluj, Bistrita, Salaj, Hunedoara, Mures, Alba, Sibiu) a facut un raport a realizarilor dar si a nerealizarilor de la editia trecuta si pana in prezent.
Alături de pacienți a fost și dr. Vasile Grumaz Manager al Spitalului Municipal Turda, specialist boli interne, un colaborator apropiat și foarte implicat al APAH-RO Filiala Cluj care a raspuns numeroaselor întrebari ale pacienților prezenți în sală.
Doamna Denisa Napău director SPAS( Serviciul Public de Asistentă Socială) Turda a subliniat necesitatea strângerii relațiilor între asociațiile de pacienți cu afecțiuni hepatice și serviciul de asistență socială.
În cursul discutiilor avute în cursul zilei de sambătă s-au ridicat probleme concrete cu care se confruntă zi de zi pacienții cu afecțiuni hepatice cronice, atât probleme legate de tratament și de întârzierea introdcerii triplei terapii pentru bolnavii infectați cu virus C, cât și discriminările la care sunt supusi la angajare. În această direcție APAH RO Filiala Cluj a trecut pe agenda de lucru pentru 2014 organizarea unor întâlniri cu angajatorii din județ pentru a le putea explica modul de transmitere al virusurilor, pentru ai convinge că angajații lor nu sunt un pericol pentru restul colectivului.

Virusurile hepatitelor B si C se transmit doar prin sânge sau alte fluide corporale.
Edițiile anterioare HepatoPac s-au desfășurat la Cluj-Napoca în martie 2012 respectiv în aprilie 2013 și au reunit peste 200 de participanți.

Multumim sponsorilor : SANOFI, MSD, BRISTOL MYERS SQUIBB, BIOPREDICTIVE, SECOM, BIOCLINICA, SALINA TURDA , DOMENIUL PUBLIC TURDA, ALIS Grup, AMD TOPOGRAFIE.

Parteneri media: TVR, TVR CLUJ, PRO TV, REALITATEA, TURDA TV., RADIO CLUJ, RADIO RENASTEREA, VOCEA TRANSILVANIEI, ZIARUL 21, TURDA NEWS, TURDA INFO, TURDA LIVE, AGORA MEDIA.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS