Prioritățile Partidului Național Liberal în exercițiul actualei guvernări sunt legate nu doar de aplicarea reformelor instituțiilor statului, dezvoltarea sustenabilă a țării și implementarea fără sincope a Planului Național de Redresare și Reziliență, ci și de atingerea altor obiective importante, care vizează eliminarea anumitor inechități care încă lezează viața românilor.
Din această perspectivă, ministrul PNL al Culturii a demarat o serie de acțiuni concrete, referitoare la definitivarea cadrului normativ al domeniului, sprijinirea programelor culturale strategice, precum și finanțarea unor sectoare și obiective culturale esențiale pentru România.
Unul dintre aceste proiecte, aflat în stadiu de aplicare de către conducerea liberală a Ministerului Culturii, se referă la crearea unui cadru salarial optim în domeniul cultural.
Fără îndoială, progresul este indisolubil legat de profesionismul oamenilor din toate domeniile de activitate, iar cultura nu face excepție.
În consecință, conducerea Culturii a elaborat un proiect de act normativ, în scopul corectării inechităților salariale și încurajării rămânerii în acest sector a celor mai buni specialiști.
Astfel, noul proiect legislativ al salarizării, agreat deja de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, va determina corecturile salariale mult așteptate de profesioniștii din domeniul cultural, pe bună dreptate nemulțumiți de discrepanțele existente. Prin acest demers, vor fi eliminate în totalitate diferențele nejustificate în ceea ce privește salarizarea dintre instituțiile naționale culturale și cele aflate în subordinea autorităților locale.
Nu în ultimul rând, eficientizarea activității instituțiilor statului trebuie realizată prin prisma reducerii cheltuielilor bugetare, însă în urma discuțiilor dintre ministerele decidente s-a luat hotărârea de a nu fi afectat în niciun fel sectorul cultural.
Pe de altă parte, în perioada următoare va continua implementarea proiectelor finanțate prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, având drept scop refacerea infrastructurii culturale din România, între aceste investiții importante figurând Teatrul Naţional şi Opera Română din Cluj-Napoca.
Sunt convinsă că, alături de educație și sănătate, cultura reprezintă un pilon substanțial al evoluției democrației și al statului de drept, deoarece fără perpetuarea proiectelor culturale naționale nu am avea viitor și ne-am pierde identitatea națională.
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU