Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

10
Fri, May
81 New Articles

Primarul Ioan Roman la Ziua Recoltei: "Multumesc organizatorilor ca nu i-au uitat pe razboinicii pamantului"

Eveniment
Tools
Typography

Piaţa Unirii (Piaţa Mare) din Câmpia Turzii a găzduit miercuri, 14 octombrie, o nouă ediţie a sărbătorii "Ziua Recoltei".

Organizat de administraţia de la Câmpia Turzii în colaborare cu admiistraţia comunei Viişoara şi ajuns deja la cea de-a IX-a ediţie, evenimentul "Ziua Recoltei" este unul care, pe lângă că la Câmpia Turzii a devenit deja tradiţie, pare să fie singular în zonă, nu muulte administraţii organizând astfel de evenimente prin care să se celebreze culegerea roadelor toameni, aşa cum chiar Petre Pop - administrator public la Câmpia Turzii - susţinea pe pagina sa de facebook.

Oficialităţi locale şi invitate au fost primite, tradiţional, cu pâine şi sare, după care au urcat pe scena amenajată în Piaţa Unirii pentru a adresa salutul lor celor prezenţi la evenimentul de la Câmpia turzii fie în calitate de agricultori interesaţi să îşi valorifice produsele, fie în calitate de "muştreii" dornici să achiziţioneze produse tradiţionale, româneşti.

Printre cei invitaţi de administraţia locală de la Câmpia Turzii să ia parte la eveniment - şi pe care i-a prezentat, pe rând, primarul Radu Hanga - s-au aflat inginer Ioan Hârceagă, şeful PAZIA, Axente Husar, "şeful gardienilor publici care asigură, prin intermediul oamenilor lui, buna regulă în desfăşurarea activităţilor în oraş", Ilarie Ivan, "vechi lucrător în industria agricolă şi cadru didactic la Politehnică în domeniul agricol", Ioan Roman, primarul comunei Viişoara sau, cum spunea Radu Hanga, "primarul multora din cei care sunt aici în piaţă şi îşi valorifică recolta", Ioan Oleleu "director la Direcţia de Sănătate Cluj şi medic veterinar", Ioana Filip, "responsabilă cu activităţile din piaţa agroalimentară" şi Cristian Matei, "directorul Companiei de Apă de la Turda, furnizorul utilităţilor, a apei potabile, şi care are grijă să avem confort, întreţinând şi furnizând servicii de specialitate".

"Suntem azi la a IX-a ediţie a Zilei Recoltei care, de fapt, continuă o tradiţie mai veche, încă de dinainte de '89, pentru că agricultură se făcea şi atunci şi se face şi acum" spunea primarul Radu Hanga, adăugând: "Toamna este momentul în care agricultorul îşi vede valorificată munca. Omul pământului lucrează un an de zile şi câştigă toamna".

Apreciind că, la fel ca şi anul trecut, şi în acest an producţiile au fost bune deşi a fost un an secetos, în discursul său primarul Ioan Roman a introdus două sintagme tradiţionale: "omul, soiul şi gunoiul" şi "masă, rasă, casă". Dacă prima sintagmă se referea la lucrătorii pământului şi dădea de înţeles că cei care au respectat tehnologia au obţinut producţii bune, a doua sintagmă se referea mai mult la sectorul zotehnic şi se referea strict la trei elemente de avut în vedere: mâncare, rasă şi adăpost.

De asemenea, după ce i-a felicitat pe agricultori pentru că "fără agricultori noi nu am avea ce pune pe masă" şi după ce le-a dorit cumpărătorilor să aibă punga plină pentru că, astfel, şi producătorii agricoli vor avea punga plină, mulţumirile primarului Ioan Roman s-au îndreptat către organizatorii Zilei Recoltei pentru că "nu i-au uitat pe războinicii pământului".

În calitate de consilier judeţean, Ilarie Ivan i-a asigurat pe producători de sprijinul Consiliului Judeţean Cluj, aducând în discuţie posibila legiferare a obligativităţii supermarketurilor "să vândă 51% marfă agricolă produsă în România", Ilarie Ivan precizând, totuşi, că "dacă nu reuşim să ne asociem corespunzător, nu vom putea să ocupăm spaţiul de 51% din supermarketuri".

Discursul lui Ilarie Ivan, însă, i-a ridicat mingea la fileu lui Ioan Hârceagă, preşedintele PAZIA, asociaţia care are în atribuţii zona de activitate agro-zootehnică din arealul Câmpiei Turzii şi nu numai. De aceea, în alocuţiunea sa Ioan Hârceagă s-a referit la importanţa acţiunilor de informare ale agricultorilor.

După ce oficialităţile şi-au transmis mesajele, cei prezenţi s-au putut bucura şi de spectacolul folcloric pregătit de organizatori, spectacol în care au fost invitaţi solişti precum Anica Stan, Vasile Soporan şi Aurora şi Săndel Mihai sau ansamblurile folclorice Ardeleana şi Mugurelul.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS