Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

10
Fri, May
83 New Articles

Delegatiile maghiare, multumite de primirea de la Campia Turzii

Eveniment
Tools
Typography

Ziua de sâmbătă, 10 octombrie, a fost una dintre cele mai importante din cele 4-5 zile pe care reprezentanţii delegaţiilor maghiare din Mohács şi Kisbér le-au petrecut la Câmpia Turzii.

Administraţiile din cele trei localităţi au decis să marcheze în mod festiv împlinirea unui sfert de veac, respectiv a unui deceniu, de la semnarea protocoalelor de înfrăţire între Câmpia Turzii şi Mohács şi între Cîmpia Turzii şi Kisbér.

Chiar dacă delegaţiile din cele două localităţi din Ungaria au fost destul de numeroase, la prezidiul sălii de şedinţe a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" din Câmpia Turzii s-au aflat Petre Pop (administrator public Câmpia Turzii), Avram Gal (viceprimar Câmpia Turzii), Radu Hanga (primar Câmpia Turzii), Szekó József (primar Mohács), Dr. Szinyi Károly (viceprimar Kisbér) şi Pancza Zoltán (preşedinte al Asociaţiei Cercul de Prietenie Mohács - Aranyosgyéres, Ungaria).

Asumându-şi atât necunoaşterea celor două aniversări cât şi regretul că acestea nu au fost marcate cu ocazia Zilelor Municipiului Câmpia Turzii, primarul Radu Hanga spunea: "când am aflat, am zis că n-are importanţă când se consumă evenimentul, important este să nu uităm de aceste acorduri de înfrăţire, să nu uităm de aceste convenţii de colaborare şi de bună înţelegere şi am hotărât să orgaizăm această întâlnire cu ocazia sărbătorii culesului strugurilor, sărbătoare tradiţională a comunităţii maghiare".

După ce primarul Câmpiei Turzii a mai vorbit şi de modul în care, la Câmpia Turzii, comunitatea română şi cu cea maghiară trăiesc în bună înţelegere, a veit rândul primarului localităţii Mohács - Szekó József - să ia cuvântul.

"Mă bucură faptul că în această zi importantă pot să fiu aici, în acest oraş. 25 de ani reprezintă o perioadă foarte lungă în viaţa unui om. Din punct de vedere istoric poate fi considerată o perioadă foarte scurtă. noi, cei care am trăit aceşti 25 de ani am remarcat că timpul a trecut foarte repede şi totuşi în această perioadă s-au întâmplat foarte multe".

Ca semn al preţuirii relaţiilor dintre Câmpia Turzii şi Mohács, primarul Szekó József avea asupra sa o scrisoare din 2000, scrisoare trimisă de primarul Radu Hanga primăriei din Mohács, primarului Szekó József, acesta din urmă exprimându-şi speranţa ca un eveniment similar - aniversarea a 25 de ani - să fie marcat şi la Mohács.

Pe de altă parte, Szinyi Károly, viceprimarul din Kisbér mărturisea "E doar de un an sunt la conducerea primăriei", Szinyi Károly adăugând că "şi noi ne pregătim, încă din primăvară, pentru a sărbători această aniversare de 10 ani".

De asemenea, Szinyi Károly a amintit că, având în vedere întâlnirea oraşelor înfrăţite care are loc la Kisbér, "domnul primar nu a putu să participe la acest eveniment şi îşi cere scuze pentru că nu a venit personal, dar vă aşteptăm cu drag pe dumneavoastră, domnule primar, şi delegaţia din Câmpia turzii la Kisbér săptămâna viitoare şi cred că vă vom aştepta în acelaşi fel în care ne-aţi primit şi dumneavoastră pe noi".

Pentru oaspeţii din Ungaria, administraţia de la Câmpia Turzii a avut şi câteva daruri: diplome şi plachete.

"Cu deosebită recunoştinţă şi apreciere pentru cei (...) ani de înfrăţire, colaborare şi susţinere a comunităţilor locale" era textul scris pe fiecare dintre cele două plachete prin care se marca împlinirea, după caz, a 25 respectiv 10 ani de la semnarea protocoalelor, acordurilor de înfrăţire.

Dimplomele de excelenţă pe care le-au primit oaspeţii erau în câte două exemplare - în limba română şi limba maghiară - şi erau acordate fiecăreia din primăriile celor două oraşe cu ocazia aniversării a 25, respectiv 10, ani de înfrăţire a municipiului Câmpia turzii cu Mohács, respectiv cu Kisbér.

De asemenea, o diplomă de excelenţă a fost acordată şi lui Pancza Zoltán, preşedintele Asociaţiei Cercul de Prietenie Mohács - Aranyosgyéres din Ungaria.

La rândul său, primarul din Mohács i-a oferit primarului din Câmpia Turzii o vază de ceramică, "un mic cadou simbolic pentru dumneavoastră şi pentru oraş, o specialitate a micilor meşteşugari şi artizani din Mohács - ceramica neagră - şi atunci când priviţi acest obiect să vă aduceţi aminte de noi".

După momentul cadourilor, toţi cei prezenţi - gazde şi oaspeţi - au fost invitaţi să primească militarii voluntari de la grupul INVICTUS care soseau şi la Câmpia Turzii cu ştafeta veteranilor.

Manifestările dedicate aniversării a 25 de ani şi 10 ani de la înfrăţirea municipiului Câmpia Turzii cu localităţile Mohács şi Kisbér din Ungaria au continuat apoi cu momente artistice, aschimbul cultural fiind una din componentele importante în fiecare din cele două protocoale de înfrăţire.

Astfel, oaspeţii maghiari s-au putut bucura de jocurile populare româneşti, în timp ce gazdele române s-au putut bucura de muzica şi jocurile tradiţionale maghiare.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS