Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

04
Sat, May
101 New Articles

Spectacol la Turda cu ocazia festivalului „Ioan Caranica” | VIDEO

Eveniment
Tools
Typography

Vineri, 13 decembrie 2013, Biserica Ortodoxă "Învierea Domnului" a Parohiei Ortodoxe Oprişani II a găzduit cea de-a XV-a ediţie a festivalului de colinde şi muzică corală religioasă "Ioan Caranica".

Avându-l ca amfitrion pe omniprezentul părinte Sebastian Zăhan şi cu găzduirea părintelui Vasile Ştiopei, festivalul a adunat mai multe coruri atât din Turda cât şi din Moldova.
Astfel, primii care au fost invitaţi să încânte publicul au fost "îngeraşii" de la grupul Simpatix coordonat de profesor Ioan Gherman şi care au fost dirijaţi de Florina Sas. Apoi grupului Simpatix i s-a alăturat grupul Voces coordonat de Ioana Popa, solistă la vioară şi studentă la Conservator.
Înfiinţat în 1992 de regretatul părinte Octavian Băieş, corul Simbol al Catedralei Ortodoxe Turda a mers mai departe cu sprijinul Ramonei Ilian, la cea de-a XV-a ediţiea a festivalului "Ioan Caranica" corul evoluând sub bagheta dirijorului Sorin Tanţa.
Corul Astra de la Câmpia Turzii - dirijat de Rodica Trandafir - a urmat corului Armonia al Casei de Cultură Turda, dirijat de părintele Sebastian Zăhan.
Din Dorna Candrenilor - judeţul Suceava - însă, părintele Gabriel Georghiţă Doroftiese a venit cu corul Eclesias şi cu corul Evanghelion. "Trebuie să îi mulţumim Colegiului «Emil Negruţiu» şi doamnei directoare Timeea Gavrilescu care a pus la dispoziţie internatul pentru pentru prietenii din Dorna Candrenilor şi domnului Pavel Tothăzan care întotdeauna este alături de Biserica Ortodoxă din Turda şi în această seară ne-a ajutat cu bucate să îi servim pe musafirii noştri" spunea părintele Sebastian Zăhan.
Dacă despre corul Eclesias Sebastian Zăhan spunea că a fost înfinţat în 2008 de părintele doctorand Gabriel Gheorghiţă Doroftiese, corul Evanghelion a fost înfiinţat în ianuarie 2013 la iniţiativa părintelui Dumitru Borgovan. Iar în timp ce corul Eclesias îşi leagă numele de cea de-a şasea ediţie a fetivalului naţional de artă muzicală închinat compozitorului bucovinean Isidor Vorochievici de la Cernăuţi şi deja au imprimat 4 CD-uri cu conţinut laic şi religios cu binecuvântarea ÎPS Pimen al Sucevei şi cu implicarea directă a primăriei locale, corul Evanghelion a participat la festivalul naţional din luna mai, desfăşurat la Dorna Candrenilor, iar pe 12 decembrie la festivalul naţional de colinde organizat la biserica Dorna Candrenilor din Câmpuluung Moldovenesc.
Printre oficialităţile locale invitate la cea de-a XV-a ediţie a festivalului "Ioan Caranica" de la Turda au fost primarul Tudor Ştefănie, viceprimarul Lucian Varo şi consilieri locali ai municipiului Turda.
Finalul festivalului a fost unul mai aparte. Oaspeţii de la Suceava au oferit un dar părintelui Sebastian Zăhan cu ocazia aniversării zilei de naştere, iar părintele Zăhan nu s-a lăsat mai prejos şi a încheiat printr-un spectacol în care i-a implicat pe toţi participanţii la festival, inclusiv publicul prezent în biserică.

{dailymotion}x18h8xm_festivalul-ioan-caranica-la-parohia-ortodoxa-oprisani-ii-turda{/dailymotion}

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS