Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

04
Sat, May
101 New Articles

Zi plina de 1 Decembrie la Campia Turzii

Eveniment
Tools
Typography

Chiar dacă manifestările dedicate sărbătoririi zilei Naţionale la Câmpia Turzii au început după prânz, ziua a fost una plină de evenimente diverse.

Primul dintre evenimente s-a consumat la Monumentul Comemorativ al Ostaşilor Români din Parcul Central "Ionel Floaşiu" din Câmpia Turzii unde un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă de pomenire a eroilor români.
Primarul Câmpiei Turzii, Radu Hanga, a fost singura oficialitate care s-a adresat celor prezenţi cu un discurs în care a făcut o scurtă trecere în revistă e evenimentelor care, de-a lungul istoriei, au dus la marele eveniment de la 1 Decembrie 1918: unirea.
"Considerăm că ziua de 1 decembrie reprezintă simbolul acţiunii hotărâte, al acţiunii coerente, clare şi precis exprimate în favoarea unirii tuturor românilor sub un singur drapel: drapelul României", spunea primarul Radu Hanga în alocuţiunea sa,
continuând: "Acţiunea politică nu a fost o acţiune singulară, o acţiune a unor aventurieri fără o bună temelie. […] În 1867 austriecii au jucat cartea maghiară, împărţind imperiul în două: o parte austriacă şi o parte maghiară. Imperiul s-a transformat într-un stat federal. Acesta a fost începutul sfârşitului. […] Mai târziu, odată cu complicaţiile Primului Război Mondial, situaţia s-a agravat. […] Dacă la 3 noiembrie Ungaria a părăsit imperiul, dacă la 13 noimebrie împăratul Carol a renunţat la drepturile sale asupra Ungariei, venise rândul Românilor să părăsească Ungaria. Şi aşa, la 1 decembrie 1918, românii transilvăneni au cerut unirea cu Regatul României. […] Anul 1918 a însemnat cheia de boltă a întregii construcţii europene. […] Începea aventura noii Europe, a naţionalităţilor, care urma a fi construită pe ruine cu sacrificii pe care participanţii la evenimentele sfârşitului de an 1918 nu le puteau anticipa".
Momentul depunerii de coroane de flori a fost asigurat, îăn acompaniamentul fanfarei Promenada, de Primăria şi Consiliul Local Câmpia Turzii, Parlamentul României prin senatorii Marius Nicoară şi Alexandru Cordoş şi deputatul Ioan Moldovan, Consiliul Judeţean Cluj, Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" Câmpia Turzii, Centrul II Supraveghere Aeriană Nord, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Poliţia Municipiului Câmpia Turzii, Spitalul Municipal Câmpia Turzii, Domeniul Public Câmpia Turzii, Compania de Salubritate Câmpia Turzii, Compania de Apă Arieş, Parohia Ortodoxă nr. 2 Câmpia Turzii, USL Câmpia Turzii, PD-L Câmpia Turzii, PRM Câmpia Turzii, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, PP-DD Câmpia Turzii, Forţa Civică şi Mişcarea Populară Câmpia Turzii, Clubul Sportiv Municipal Câmpia Turzii, Asociaţia Sportivă "Industria Sârmei Câmpia Turzii 1921" şi Şcoala "Avram Iancu" Câmpia Turzii, după care a avut loc un spectacol oferit de majoretele Angels - acompaniate de fanfara Promenada - iar apoi s-a trecut la depunerea de coroane de flori la Monumentul lui Mihai Viteazul unde, pe lângă parte din cei amintiţi anterior, au mai depus coroane de flori şi Societatea Culturală "Avram Iancu" sau Colegiul Tehnic "Victor Ungureanu".
După-amiaza a continuat, de la orele 16.00, cu o conferinţă de presă şi premierea lotului de juniori la popice a CSM Câmpia Turzii după care, de la orele 17.00, sala "Mircea Mihăşan" a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" a găzduit spectacolul "Inima României bate şi la Câmpia Turzii", spectacol cu sala plină şi în cadrul căruia cei prezenbţi s-au putut bucura de orchestra "Doina Arieşului" condusă de inimosul Nelu Gabor, de ansamblurile folclorice "Ardeleana" şi "mugurelul", dar şi de soliştii Mirela Mănescu dar mai ales Ionuţ Fulea care, în repetate rânduri, a reuşit să ridice sala în picioare.
După spectacol, cetăţenii prezenţi în centrul municipiului au putut participa la retragerea cu torţe în acompanieamntul fanfarei Promenada, după care a urmat un spectaculor foc de artificii încheiat cu aprinderea iluminatului ornamental de sărbători.

Cei care doresc să vadă mai multe imagini surprinse pe parcursul evenimentelor care au avut loc pe 1 decembrie 2013 la Câmpia Turzii, nu au mare lzucru de făcut decât să dea - evident! - un CLICK AICI.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS