Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Sat, May
84 New Articles

Pictura pentru toti

Diverse
Tools
Typography

În perioada 8-12 iulie 2013, la Turda a avut loc, pentru al doilea an consecutiv, un curs gratuit de iniţiere în pictură, activitate adresată tuturor celor care au această pasiune.

„Este un proiect al Şcolii Populare de Arte «Tudor Jarda» Cluj”, ne-a precizat Felicia Răcean, cea care a condus cursul de pictură derulat în municipiul Turda. Proiectul pe care instituţia amintită îl desfăşoară sub titlul „Cursuri de vară 2013”, cuprinde cursuri de iniţiere pentru diverse discipline artistice, ceramica, dansul, retorica sau pictura fiind doar câteva dintre acestea. Cursurile de vară 2013 au avut loc în mai multe localităţi, una dintre ele fiind municipiul Turda.
„Cursul acesta - spune dna Felicia Răcean - este iniţiat de Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj Napoca, sub coordonarea Consiliului Judeţean. Este un curs gratuit de cinci zile. Avem câte două ore cel puţin în fiecare locaţie. Cursurile se desfăşoară la Şcoala Gimnazială „Horea, Cloşca şi Crişan” şi la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, unde avem două clase pline, ceea ce denotă interesul crescut al tuturor pentru desen.” Elevi au avut astfel posibilitatea să-şi descopere şi să-şi dezvolte abilităţile, despre activităţile din cadrul cursului, coordonatoarea lui menţiona că: „La început învăţăm să desenăm, învăţăm să ţinem creionul, învăţăm să facem umbrele, să paginăm, elementele de bază în primele două zile, după care vom trece un studiu, vom merge spre compoziţie, pentru a pune şi culoare, în aşa fel încât la final să ne prezentăm lucrările într-o expoziţie, la ambele şcoli şi anume, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” şi Şcoala Gimnazială „Horea, Cloşca şi Crişan”. Menţionez, este un curs gratuit.”
Cursul de iniţiere sunt deschise tuturor, după cum ne spunea dna Felicia Răcean. „Toţi cei care au afinităţi, care simt o aplecare către desen, către artă, pot să participe la acest curs, indiferent de vârstă. Observaţi că sunt de la copilaşi de opt-nouă ani, până la persoane de vârste mai înaintate.Plăcerea de a desena, de a picta, dorim să le cultivăm şi mai ales, îşi pot petrece vacanţa într-un mod plăcut, cu desenul şi culorile în faţă.” De altfel, acest curs nu are rolul doar de-i iniţia şi sfătui pe cei dornici de a cunoaşte tainele acestei arte. În cadrul proiectului, participanţi pot să-şi dezvolte noţiunile din sfera culturii generale. „Le prezentăm în fiecare zi multe albume, pentru a-şi deschide orizontul, să vadă ce au creat marii pictori, marii artişti ai lumii şi astfel, să-şi sensibilizeze observaţia, să ştie să citească o lucrare, la expoziţie să aibă o exigenţă crescută faţă de cee ce văd, în aşa fel încât şi ei să poată să realizeze de pictură.”, ne-a precizat coordonatorul cursului.
În final, Felicia Răcean a ţinut să mulţumească celor două şcoli pentru că au pus la dispoziţie spaţiul necesar desfăşurării activităţii: „Este ediţia a II-a. Am avut acest curs gratuit şi anul trecut şi are loc şi în acest an. Mulţumim generoasei noastre gazde, dna. director Corina Achim, fiindcă a făcut o mediatizare extraordinară pentru acest curs gratuit şi iată că avem o clasă arhiplină aici la Şcoala „Horea, Cloşca şi Crişan”. Aici de fapt se desfăşoară şi unul din cursurile Şcolii Populare de Arte, iar la Şcoala „Avram Iancu” este un alt curs al Şcolii Populare de Arte, cu durata de trei ani, iar satisfacţiile sunt extraordinare. Toţi cei care urmează acest curs simt o mare îmbogăţire a cunoştinţelor în ceea ce priveşte arta şi plăcerea de a desena, de a picta, efectiv de a se cultiva. Este forma elegantă de educaţie.”  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS