Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

16
Tue, Aug
53 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Parlamentul a legiferat eficientizarea procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale

PNL
Typography

Parlamentul României a adoptat Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.122/2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile, destinate dezvoltării regionale în România.

În urma discuţiilor cu Comisia Europeană, România a iniţiat demersuri concrete în vederea creării unei noi arhitecturi instituţionale, în scopul de a asigura gestiunea şi controlul fondurilor externe nerambursabile alocate României, în gestiune partajată, în exerciţiul financiar 2021-2027. Potrivit OUG 122/2020, țara noastră trebuie să își asume principiul subsidiarităţii, prevăzut în Carta Europeană a Autonomiei Locale, ca principiu de bază. Acesta presupune că procesul decizional cel mai eficient este cel al apropierii deciziei autorităţilor de nevoile reale ale beneficiarilor.

Legea votată de Camera Deputaților, ca for decizional, definitivează cadrul legal pentru ca la nivelul tuturor celor opt regiuni de dezvoltare ale României,

Agenţiile pentru Dezvoltare Regională să îndeplinească rolul de Autoritate de Management pentru Programele Operaţionale Regionale 2021-2027. Prin intermediul acestora, se vor organiza şi se vor aloca fondurile externe nerambursabile pentru dezvoltare regională, României fiindu-i alocate aproximativ 13 miliarde de euro. În același context, pentru aplicarea coerentă și pragmatică a legii, se va desemna o structură de specialitate, care asigură coordonarea operaţională unitară a autorităţilor de management de la nivelul Programelor Operaţionale Regionale (POR)2021-2027, în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice.

Am votat acest proiect de lege deoarece implementarea măsurilor specifice stabilite în vederea utilizării eficiente a fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale are la bază respectarea următoarelor principii: principiul utilizării eficiente a fondurilor externe nerambursabile; principiul subsidiarităţii procesului decizional; principiul corelării nevoilor reale ale beneficiarilor cu obiectivele strategice europene; principiul simplificării și principiul debirocratizării instituţionale.

Sunt încrezătoare că utilizarea eficientă a fondurilor externe nerambursabile şi implementarea procesului decizional al utilizării şi al managementului fondurilor la nivel local, una dintre priorităţile asumate de Guvernul României prin Programul de guvernare, vor fi puse în aplicare în mod sustenabil de îndată ce legea va fi promulgată de președinte.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS