Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

01
Sun, Oct
101 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Primii pași în construcția unui nou spital pentru copii la Cluj-Napoca, legiferați de Parlament

PNL
Typography

Am votat împreună cu colegii din Camera Deputaților un proiect de lege extrem de important pentru viitorul sănătății clujene, în scopul construirii unui spital pentru copii în sistem monobloc.

În vederea realizării acestui deziderat ambițios, parlamentarii liberali au inițiat un act normativ ce prevede trecerea unui imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară CIuj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în domeniul public al Judeţului Cluj.

Viitorul Spital pentru copii în sistem monobloc va dispune de secții dezvoltate la standarde europene: chirurgie pediatrică, ATI, ORL, nefrologie, neurologie, pediatrie generală, imagistică, laborator analize medicale, laborator anatomie patologică şi sector administrativ. Este vorba de un teren intravilan, cu o suprafață de 169.700 mp, de pe Calea Moților din Cluj-Napoca, care se pretează pentru construcția unei unități spitalicești de nivel european. Potrivit documentului adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 311 voturi pentru, unul contra și o abținere, predarea-preluarea imobilului se va face pe bază de protocol încheiat între părți, la valoarea de inventar al acestuia, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (Transilvania de Nord) se confruntă cu importante discrepanţe în ceea ce priveşte accesul la serviciile medicale, existând județe destul de slabe la acest capitol, precum Sălaj, Bistrița-Năsăud și Satu Mare. Este bine știut că municipiul Cluj-Napoca este centru regional de excelenţă în domeniul medical, deservind aproape toate județele din Transilvania din acest punct de vedere. Judeţul Cluj va fi în 2050 cea de-a doua regiune din România, după Bucureşti şi Ilfov, din perspectiva dezvoltării, şi cel mai important pol economic, medical şi educaţional, în teritoriul delimitat de principalele capitale central şi est-europene,  Bucureşti şi Budapesta.

Necesitatea construirii unui nou spital pentru copii la Cluj-Napoca este perfect motivată de situația din prezent. Statistica ultimilor ani arată faptul că numărul copiilor din judeţul Cluj a crescut cu aproximativ 2000 copii/ an, ajungând la un total de 100.042 copii (0-14 ani), în 2018. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca este un spital pavilionar, care îşi desfăşoară activitatea în nouă locaţii diferite, având în structura actuală 11 secţii, două compartimente, staţie de dializa, UPU, distribuite în 14 clădiri din oraș, cu o distanţă medie de aproximativ patru kilometri între ele. Dintre acestea, zece sunt clădiri revendicate, care nu pot fi reabilitate şi reamenajate, iar unele sunt vechi de 100 de ani.

Activitatea medicală evidenţiază un număr de aproximativ 70.000 de cazuri/an asistate în Spitalul de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca. Aceste rezultate cantitative sunt completate de activitatea medicală de vârf care se desfăşoară în spital, având în derulare 15 studii clinice, ceea ce poziţionează Spitalul de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca în topul spitalelor de pediatrice la nivelul naţional. De altfel, Spitalul Pediatric din Cluj-Napoca prezintă caracteristicile clare ale unui spital regional pediatric, cu aproape 20.000 de copii spitalizați anual din toată Transilvania.

În concluzie, realizarea unui nou Spital pentru copii în sistem monobloc la Cluj-Napoca va avea ca efecte pozitive reducerea cheltuielilor, un control şi o supraveghere sporită a secţiilor, o colaborare mai uşoară între secţii, funcţionalitate net superioară, inclusiv pentru situațiile epidemiologice grave, precum și dezvoltarea unor structuri medicale noi, adaptate patologiei actuale.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS