Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Sat, May
84 New Articles

Numarul celor cu probleme sociale, in creştere la Campia Turzii

Social
Tools
Typography

Şeful Serviciului Public Local de Asistenţă Socială (SPLAS) de la Câmpia Turzii, Floriana Prahoveanu, a făcut o radiografie a situaţiei sociale la Câmpia Turzii, din perspectiva serviciului pe care îl conduce.

Astfel, dacă timp de 3-4 ani SPLAS Câmpia Turzii avea în evidenţe un număr de maxim 60 de familii, numai din octombrie 2012 în evidenţele serviciului au intrat un număr de 18 familii ajungându-se, deci, la 78 de familii. De asemenea, în cazul alocaţiilor de susţinere a familiei, la serviciul de la Câmpia Turzii numărul de dosare a crescut cu 10.
Pe lista beneficiarilor de alimente oferite prin fonduri comunitare se aflau 2.100 de persoane. "Bănuind ce se va întâmpla cu Mechel, am trimis solicitări la Consiliul Judeţean să ne trimită produse suplimentar faţă de listă; am reuşit să mai dăm la 300 de şomeri înscrişi pe listele suplimentare", spunea Floriana Prahoveanu.
Mai mult, dacă în octombrie 2012 un număr de 1.340 de persoane beneficiau de ajutoare pentru încălzirea locuinţelor, în prezent numărul acestora a ajuns la 1.460, şeful SPLAS explicând că "o parte sunt noi şi la o parte le-au scăzut veniturile şi beneficiază de o contribuţie mai mare", în timp ce un număr de 50 de persoane cu vârsta de peste 70 de ani cu venituri de până la 400 de lei beneficiază de gratuitate la transport.
Activitatea centrului de zi pentru vârstnici are două componente: centrul de zi şi centrul de îngrijire la domiciliu. Dacă numărul beneficiarilor centrului de zi a crescut de la 600 la 800 - deoarece "foarte puţină lume îşi mai permite controale medicale şi tratamente şi apelează la centru pentru controlul funcţiilor vitale (glicemie, injecţii, tratamente, luarea tensiunii)" - şi cererea pentru îngrijire la domiciliu a crescut, însă "nu putem oferi mai mult, pentru că avem un număr limitat de îngrijitori", spunea Floriana Prahoveanu, precizând că la momentul actual un număr de 44 de persoane dependente sau semidependente primesc ajutor.
În ceea ce priveşte protecţia copilului, şeful SPLAS amintea de o comisie consultativă cu care lucrează şi în care sunt reprezentate instituţii precum poliţia, biserica, spitalul, şcoala şi din care fac parte şi medici de familie sau mediatori şcolari, scopul principal fiind prevenirea abandonului şcolar şi a absenteismului şcolar.
De asemenea, în 21 de cazuri, SPLAS Câmpia Turzii se luptă împotriva abandomnului şcolar, efectuându-se intervenţii comune cu şcolile şi Poliţia Comunitară. "Au fost situaţii în care au reluat şcoala, dar au fost situaţii în care, cu toată intervenţia pe care o facem, nu avem rezultate", spunea şeful SPLAS Câmpia Turzii, considerând că în multe cazuri e de vină familia din care provine minorul: "motivarea că «n-am cu ce să îl trimit la şcoală» e puţin discutabilă, pentru că ajutoare se mai primesc în oraş, sunt asociaţii care sprijină cu îmbrăcăminte, cu alimente... dar există şi un dezinteres şi lipsă de motivare".
În aproximativ aceeaşi zonă se înscriu intenţiile privind diminuarea riscului delincvenţei juvenile. "Avem program pe care îl desfăşurăm în şcoli; an de an facem acest program cu persoanele sau cu tinerii înscrişi la şansa a doua de la «Victor Ungurean»" spunea Floriana Prahoveanu, atrăgând atenţia asupra unui fenomen care nu trebuie neglijat: "delincvenţa juvenilă a crescut din cauza adulţilor pentru că, ştiind că nu pot răspunde penal copiii, sunt împinşi înainte în cazurile de infracţiune".
Totuşi, în cifre, la Câmpia Turzii sunt 127 de copii cu ambii părinţi plecaţi în străinătate, număr care ar putea creşte, crede Floraiana Prahoveanu, având în vedere ultimele evenimente de la combinatul metalurgic din Câmpia Turzii.
În afară de colaborarea cu societatea civilă - Fundaţia "Speranţa diabeticilor" sau "Prometeu" - împreună cu care s-a reuşit calificarea a trei serii de îngrijitoare la domiciliu, parte din persoanele calificate găsindu-şi loc de muncă în străinătate, Floriana Prahoveanu vorbea şi de cei doi mediatori sanitari cu care serviciul lucrează. "Am introdus un pic de educaţie pentru sănătate în familiile rrome", spunea şeful SPLAS, adăugând că mediatorii intră în familii unde depisteatză cazurile de probleme de sănătate şi chiar "îndrumă şi însoţeşte (persoana cu probleme - n.r.) la medicul de familie". Ba mai mult, "am înscris în pachetul minimal foarte multe persoane care nu aveau asigurări medicale", completa Floriana Prahoveanu.
De asemenea, şeful SPLAS Câmpia Turzii nu a uitat de situaţia disponibilizaţilor de la combinatul metalurgic de la Câmpia Turzii: "ce putem noi face legal e să oferim ajutorul social - după părerea mea oricum insuficient pentru a asigura toate nevoile unei familii... O parte au venit şi au depus documentaţia".  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS