Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Sat, May
84 New Articles

Rromii din Turda se plang ca nu au aia, ca nu au ailalta, ca nu au... ca nu...

Social
Tools
Typography

A doua zi de vizită în comunităţile de rromi din Turda efectuată de viceprimarul Lucian Nemeş însoţit de consilierul pe probleme de rromi şi preşedinte al Grupului de Lucru Local, Mitică Ferencz, reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Companiei de Apă Arieş şi ai Serviciului de Evidenţă a Populaţiei a fost miercuri, 22 mai 2013.

Prima comunitate vizitată a fost cea de pe strada Barbu Lăutaru, alături de reprezentanţii administraţiei locale fiind şi Victor Morariu, unul dintre liderii cunoscuţi în rândul comunităţilor rrome din Turda.
"Am venit împreună cu Grupul Local de Lucru pentru identificarea şi rezolvarea problemelor comunităţilor de rromi (...) Sunt împreună cu toţi colegii mei, reprezentanţi ai instituţiilor publice", spunea viceprimarul Lucian Nemeş, invitându-i pe cetăţenii prezenţi să îşi spună nemulţumirile, dar nemulţumiri specifice comunităţii.
Astfel oamenii adunaţi la întâlnirea cu viceprimarul se plângeau că nu au locuri de muncă, nu au acte de identitate, nu au reţea de apă, de canalizare, au probleme cu locuinţele acestea nefiind întabulate şi că există situaţii când copiii nu sunt trimişi la şcoală pentru că sunt săraci şi nu au cum să îi trimită la şcoală.
Pentru că simţea nevoia, victor morariu s-a erijat în vocea care să spună problemele rromilor din comunitatea de pe strada Barbu Lăutaru din Turda. Aşa că după ce rromii se plângeau că nu au acte de identitate din cauză că nu au documente pe locuinţe "numa' contracte de mână cu care nu-ţi face buletin", Morariu încerca să descrie cât se poate de plastic situaţia: "e sărăcie... n-au cu ce să trăiască... să duc şi mai trag câte un fier din pământ să îşi mai întreţină familia...", încercând să convingă de necesitatea locurilor de muncă pentru cetăţenii din comunitate mai ales că - arătând, pe rând, mai multe construcţii - Victor Morariu spunea "casa aia-i făcută prin bancă, aia prin bancă, aia prin bacă şi oamenii n-au de unde să-şi plătească băncile". Doar ca idee: dacă nu au acte de identitate, nu au documente care să ateste proprietatea locuinţelor, cum au făcut credite în bancă? Dar asta era doar ca idee.
Mitică Ferencz, în schimb, a preferat să le explice cetăţenilor care sunt strategiile şi proiectele gândite pentru ei şi din ce se compune grupul de lucru şi care sunt atribuţiile acestuia. Victor Morariu a profitat de prezenţa viceprimarului şi i-a cerut un sediu pentru Partida Rromilor, insistând că "Noi suntem singura organizaţie, Partida Rromilor. Nu există altă organizaţie!", adăugând că "dumneavoastră ne-aţi dat sediu şi primarul ni l-o luat". Mitică Ferencz atrăgea atenţia că "aici nu am venit să facem politică", dar vorbea despre "Oameni care cu adevărat să îşi dea interesul, nu oameni care ni-i alegem şi ne bagă în seamă doar din patru în patru ani", tot el precizând că "n-am venit să facem politică, nici nu vreau să amintesc de acest lucru!".
Cum una dintre problemele mari cu care se confruntă comunitatea este apa - fie că e vorba de alimentare cu apă, fie de canalizare - cetăţenii au profitat de prezenţa reprezentantului CAA. Dacă unul dintre cetăţeni constata ca pentru sine că "însamnă că omul care nu are niciun venit, nu are dreptul la apă, a doua viaţă", un alt cetăţean a intrat într-un scurt dialog cu reprezentantul CAA:
- Dumneavoastră aveţi apă acasă, doamnă?
- Da...
- Noi n-avem apă în casă. N-avem cu ce să ne spălăm nici pe picioare nici pe dedesubt!
- Dar de ce nu aveţi apă?
- Pentru că aşa o zis domnul primar şi ăştia care aţi fost cu domnul primar.
- Dar eu n-am nimica cu domnul primar, nu vă supăraţi.
- Da de-acolo să face tăte!...
Mai în spate, un alt cetăţean adăuga: "fără apă nu poţi trăi, doamnă scumpă".
După ce viceprimarul chiar a vizitat una dintre locuinţele din comunitate, reprezentanţii administraţiei locale s-au deplasat în comunitatea de rromi de pe strada Margaretelor.
Acolo, aceleaşi probleme: lipsa locurilor de muncă, probleme cu canalizarea, însă au mai fost ridicate şi alte probleme precum starea proastă a drumului - pe care nu că nu este asfalt, dar nu este nici măcar piatră - sau chiar lipsa unor locuri de joacă pentru copii.
Dacă referitor la locurile de muncă cetăţenii spuneau că "dacă vede în buletin că eşti de pe Margaretelor nu te angajează nimeni", lipsa canalizării şi înălţarea drumului face ca apa să se scurgă printre locuinţele din comunitatea de pe strada Margaretelor.
Inevitabil, cetăţenii au profitat de reprezentanţii administraţiei locale şi au adus în discuţie şi politicul, fiind nemulţumiţi că cel pe care l-au votat le-a promis ceva, dar că acum e deputat şi nu îi mai bagă în seamă.
Mai mult, unul dintre cetăţeni, ceva mai revoltat, chiar a atras atenţia viceprimarului: "Dacă aţi venit şi vreţi să ne ajutaţi, ajutaţi-ne. Dacă aţi venit degeaba şi nu ne ajutaţi nici de data asta, nici să nu mai veniţi pe aici, să ne lăsaţi în pace! Nici să nu mai veniţi dup-aia să vă votăm!".
Problemele comunităţilor de rromi sunt multiple iar rezolvarea nu se face de azi pe mâine. În consecinţă, rromii s-au ales, deocamdată, cel puţin cu promisiunea că se încearcă rezolvarea problemelor pe care ei le-au ridicat.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS