Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

04
Sat, May
101 New Articles

Demnitarii francezi au fost CLOSER TO SCHOOL la Campia Turzii

Eveniment
Tools
Typography

"Closer to school" este programul care se derulează la şcoala aflată în administrarea Liceului Teoretic "Pavel Dan" din Câmpia Turzii, program care a fost "vizitat" de o delegaţie de demnitari francezi.

În opinia lui Damian Drăghici - consilierului de stat al primului ministru - proiectul de la Câmpia Turzii este "un exemplu de bună practică", un proiect a cărui idee de bază ar putea fi preluată şi aplicată şi în alte judeţe în România, pentru integrarea copiilor de etnie rromă. "Comunitatea de aici ajută copiii să se integreze şi să vină la şcoală. Încercăm să găsim o modalitate prin care statul român şi statul francez să coopereze pentru ca să nu mai existe acest cerc vicios, să fie integraţi", spunea Damian Drăghici, prin "cerc vicios" consilierul de stat înţelegând acea găselniţă a reprezentanţilor etniei rrome care sunt trimişi din Franţa acasă apoi revin în Franţa pentru a fi trimişi, eventual, din nou acasă şi beneficiind de o sumă de bani.
Miguel Valls s-a arătat impresionat de programul derulat la Câmpia Turzii dar a precizat că integrarea populaţiilor rrome trebuie să se facă "aici, în România" pentru ca rromii care se întorc din Franţa să aibă la ce se întoarce. În proiectul care se desfăşoară la Câmpia Turzii, ministrul de Interne francez a observat cadre didactice foarte implicate şi pentru contribuţia la acest proiect, Miguel Valls a avansat suma de 10.000 de euro, sumă care ar putea fi disponibilă înainte de finele lui 2012.
Mai mult, Miguel Valls vorbea de un proiect mult mai amplu în valoare de 260.000 de euro care să se desfăşoare pe o perioadă de doi ani şi din care proiecte precum cel de la Câmpia Turzii să fie parte integrantă ca proiecte implementate şi în alte zone din România.
Faptul că integrarea rromilor nu este o problemă care vizează doar Franţa în relaţia bilaterală cu România ci implică mobilizarea tuturor actorilor implicaţi, a fost menţionat de către Bernard Cazaneuve, ministru delegat al Afacerilor Europene din Franţa. Şi dacă Bernard Cazeneuve vorbea despre înscrierea chestiunii rromilor pentru următorul consiliu al miniştrilor afacerilor externe din Uniunea Europeană, Manuel Valls spunea că atât integrarea rromilor în Franţa cât şi expulzarea lor sunt două proceduri care vor continua cu "respectarea regulilor europene şi franceze", adăugând şi că majoritatea rromilor care sunt în franţa trebuie să revină în ţările de origine.
Ideea a fost, cumva, prezentată şi de către ministrul de Interne din Franţa, care a precizat că Franţa are o politică de evacuare a taberelor ilegale, de luptă împotriva crimei organizate dar că, în acelaşi timp face eforturi de integrare în Franţa, doar că "eforturile trebuie făcute, întâi de toate, aici şi acesta este mesajul autorităţilor române", Miguel Valls adăugând şi că "noi nu-i stigmatizăm nici pe rromi şi nici România".
Despre proiectul de la Câmpia Turzii vorbea şi Angela Marian - director al Liceului Teoretic "Pavel Dan" - care preciza că odată cu implementarea proiectului a scăzut abandonul şcolar de la 10 elevi la 2 elevi în ultimul an, în paralel cu creşterea ratei de promovabilitate.
Început iniţial sub numele de "Close to school", la momentul de faţă proiectul desfăşurat se numeşte "Closer to school", diferenţa faţă de "Close to school" fiind că în noua variantă sunt cuprinşi şi copii de naţionalitate română nu doar copii de etnie rromă, proiectul fiind unul în cadrul căruia copiii implicaţi au beneficiat, pe lângă un program alimentar, şi de o educaţie în ceea ce priveşte igiena alimentară.
În completare, coordonatorul proiectului derulat de Asociaţia pentru Promovarea Incluziunii Sociale, Kovacs Zoltan, preciza că proiectul care a început la Câmpia Turzii în anul 2009 îşi sprijină continuitatea pe suportul financiar preum cel venit prin Roma Education Fund.
De asemenea, Kovacs Zoltan a explicat şi care sunt modalităţile de evaluare ale elevilor atât la intrarea în program cât şi periodic, trimestrial, rezultatele evaluării fiind folosite în beneficiul celui evaluat.
De asemenea, Damian Drăghici a precizat că delegaţia franceză nu mai efectuează deplasări în alte locaţii din România, proiectul de la Câmpia Turzii fiind unul foarte bun şi care poate fi folosit ca exemplu de proiect ce poate fi implementat şi în alte zone în România.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS