Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Mon, May
84 New Articles

Bondor, Szabo si Otvos - noii reprezentanti ai Campiei Turzii in AGA de la SC Domeniul Public, pe mana aliantei dintre PMP, UDMR, PNL si ALDE

Administraţie
Tools
Typography

Beneficiind de prezenţa a 10 din cei 19 consilieri membri ai fosului deliberativ local de la Câmpia Turzii, şedinţa organizată de îndată şi desfăşurată a seară cu începere de la orele 19.00 a fost statutară.

În lipsa unui preşedinte de şedinţă, preşedinte interimar a fost votat consilierul PNL Dorin Lojigan pentru ca şedinţa să poată avea loc.

Întâlnirea de aseară - la care numărul musafirilor simpatizanţi PNL a fost aproape acelaşi cu numărul consilierilor prezenţi - a avut un scop cât se poate de clar, pe ordinea de zi a şedinţei aflându-se un singur proiect de hotărâre, cel privind "revocarea reprezentanţilor municipiului Câmpia Turzii în Adunarea Generală a Acţionarilor la SC Domeniul Public Câmpia Turzii SA şi desemnarea noilor reprezentanţi".

Concret, noua alianţă formată la nivelul municipiului Câmpia Turzii s-a întâlnit să-i schimbe pe unii, cu ai lor. Că Dorin Lojigan spunea, mai apoi, că noii reprezentanţi vor primi şi un mandat expres pentru demararea procedurilor pe OUG 109, asta e cu totul altceva.

Partea interesantă este, totuşi, că Lojigan - incriminând faptul că inclusiv potrivit unui audit al Corpului de Control al Primarului s-a stabilit că AGA existentă în acest moment la SC Domeniul Public funcţionează şi ia hotărâri în lipsa unui mandat expres în acest sens - spunea: "Prin proiectul de hotărâre pe care l-am iniţiat astăzi, tocmai asta facem: la articolul 4 acordăm un mandat expres membrilor nou aleşi în AGA să promoveze un concurs de selecţie conform prevederilor OUG 109".

Înainte de-a observa cum Dorin Lojigan insista şi făcea un punct forte al proiectului de hotărâre (pe care l-a iniţiat cu noii colegi de decizii prin forul deliberativ de la Câmpia Turzii) din acordarea noului mandat expres acordat noilor aleşi ca reprezentanţi şi înainte de-a ne întreba de ce - dacă doar lipsa mandatului expres era problema - de ce nu s-a acordat mandat expres vechilor reprezentanţi fără să fie schimbaţi, ne putem măcar întreba de ce - dacă acordarea de mandat expres e aşa de importantă - nu a fost trecută în titlul proiectului de hotărâre măcar pentru a se arăta şi în acest fel ce s-a greşit până acum? Oare pentru că, de fapt, toată ideea cu proiectul de hotărâre era cea exprimată în chiar titlul proiectului, adică schimbarea lor cu ai noştri?

Potrivit celor spuse de consilierul PNL (fost PD-L) Cristian Haiduc, se pare că problemele sunt mult mai mari şi ele se rezumă la incapacitatea celor care deţin funcţii de conducere şi reprezentare la momentul de faţă la Domeniul Public Câmpia Turzii.

Precizând că de un an de zile se tot ridică problema de la Domeniul Public şi folosind, pentru caracterizarea situaţiei de la societatea în discuţie, termeni precum "situaţie dezastruoasă", "pierderi foarte mari", "noua conducere a gestionat mai prost decât ce era înainte", "totul a mers din mai rău în mai rău" sau "degringoladă", Cristian Haiduc a dat, totuşi, de înţeles că lupta pentru schimbarea lor cu ai noştri este, până la urmă, tot politică. "O alianţă politică formată din PSD şi PPDD e o alianţă care şi-a asumat conducerea Domeniului Public şi rezultatele le-aţi văzut", spunea Cristian Haiduc, lăsându-ne cu o întrebare cât se poate de evidentă: acum venim noi, altă alianţă, care ne-am aliat să schimbăm balanţa în Consiliul Local şi îi punem pe ai noştri? Deocamdată da! Noii reprezentanţi vor trebui să confirme, schimbarea trebuie să fie înspre bine, mai ales că Haiduc spunea că SC Domeniul Public ar fi avut tradiţie şi a dat rezultate în timp, motiv pentru care ar fi păcat ca societatea să ajungă în insolvenţă sau, chiar mai rău, în faliment.

Acelaşi Cristian Haiduc părea foarte sincer în susţinerea proiectului de hotărâre al cărui co-iniţiator era: "Credem că ceea ce noi astăzi, în mod responsabil, câţiva consilieri locali din Consiliul Local al municipiului Câmpia Turzii încercăm să facem este de a opri debandada de acolo şi a iniţia un proces corect pe OUG 109 de selecţie a CA şi a unui director care să încerce ca, într-un timp rezonabil, să poată să redreseze această societate. Poate fi un prim pas pentru a se opri ce este acolo...".

La rândul său, Dorin Lojigan l-a completat pe colegul Cristian Haiduc precizând că urgenţa promovării acestui proiect de hotărâre "este legată de faptul că s-au promovat două hotărâri ale AGA, hotărârea 4 şi 5, din 8 şi 14 august 2015, prin care s-a încercat revocarea din funcţie a membrilor CA... reprezentanţii AGA să respecte prevederile articolului 125 din Legea 31 privind societăţile comerciale, respectiv faptul că au promovat acţiuni fără a avea un madat expres din partea Consiliului Local, acţionarul principal al SC Domeniul Public Câmpia Turzii SA".

În plus, Dorin Lojigan a mărturisit că primarul Radu Hanga i-ar fi confirmat că "a remis o adresă membrilor AGA de la Domeniul Public prin care le-a cerut în mod expres să nu ia nicio hotărâre fără a avea mandat dat de către Consiliul Local".

De asemenea, în calitate de preşedinte de şedinţă, Dorin Lojigan i-a invitat pe aliaţii săi să purceadă la vot, vot care să fie secret, chiar în cabina de vot pentru ca "să n-avem surprize din partea domnului prefect, aşa cum ne aşteptăm, de altfel"... (Adică şi Dorin Lojigan insinuează că totul e, de fapt, o luptă politică?).

În urma votului secret privind revocarea vechilor reprezentanţi ai Câmpiei Turzii în AGA la Domeniul Public, situaţia a fost următoarea:
Simina Şipoş - 9 voturi pentru revocare
Angelica Ciurtin - 8 voturi pentru revocare
Mihai Balint - 8 voturi pentru revocare

Cei trei reprezentanţi propuşi şi care se bucură de aripa ocrotitoare a PNL şi a aliaţilor săi sunt Laurenţiu Bondor (propus de consilierul PMP, fost PD-L, Horaţiu Bretoiu), Szabo Robert Istvan (propus de consilierul UDMR Bene Andrei) şi Edgar Otvos (propus de consilierul PNL Mihail Pătruţiu).

Dacă Laurenţiu Bondor era prezentat de către Horaţiu Bretoiu ca o persoană care "a lucrat în Combinatul Metalurgic Câmpia Turzii, a devenit investitor privat, este economist, specializare în organizarea şi gestiunea producţiei, absolvent al UTCN", Szabo Robert Istvan era prezentat de Bene Andrei ca fiind "absolvent al UBB Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie şi Filosofie, cu master şi licenţă în relaţii internaţionale şi studii europene" în timp ce, la Edgar Otvos, Mihail Pătruţiu se referea folosind cuvinte precum: "managementul afacerilor pentru antreprenori în domeniul dezvoltării durabile, UTCN, ingineria mediului".

Vizibil impresionat de CV-urile posibil fulminante (nu avem de unde să ştim, dar ne luăm după reacţia preşedintelui de şedinţă), Dorin Lojigan - co-liderul PNL-ului care avea acum aliaţi - nu s-a putut abţine şi a izbucnit în felicitări: "vreau să vă felicit pentru persoanele pe care le-aţi desemnat, se pare că aţi stabilit un consens de a promova în AGA la Domeniul Public persoane cu înaltă calificare".

Probabil Dorin Lojigan avea dreptate: consensul a fost cât se poate de clar. Având în vedere că, pe lângă PNL (acum mai mare de când i-a luat şi spălat pe pedelişti) mai era nevoie de ceva consilieri pentru majoritate în forul deliberativ local, s-a creat noua alianţă la care s-au alăturat PMP (foşti pedelişti) şi UDMR (cu un singur consilier). A... şi să nu uităm şi de ALDE (tot cu un singur consilier). În afară de propunerea făcută de liberali, cine a mai făcut propuneri? Păi Horaţiu Bretoriu (acum la PMP, dar aliat cu PNL-ul în care se regăsesc vechii săi colegi de PD-L) şi Bene Andrei (UDMR). Deci ceva consens a fost... chiar dacă nu îl luăm în considerare pe cel privind numirea de persoane de înaltă calificare...

În urma voturilor secrete acordate de consilierii de la Câmpia Turzii, fiecare din cei trei au primit numărul maxim de voturi - câte 9 - pentru a accede la calitatea de reprezentant al municipiului Câmpia Turzii în AGA de la SC Domeniul Public. Oare a fost tot consens, sau oamenii sunt pur şi simplu foarte buni şi foarte competenţi iar consilierii votanţi chiar nu au avut cum să nu îi voteze?

Iar cum despre vot e vorba, din cei 10 consilieri locali prezenţi au votat doar 9. De asemenea, din cei 10 consilieri locali prezenţi, 9 sunt iniţiatori ai proiectului de hotărâre. Doar că primii 9 nu sunt aceiaşi cu ceilalţi 9. Mai exact, iniţiatori sunt Dorin Lojigan, Cristian Haiduc, Mihail Pătruţiu, Remus Filip, Sabin Ghemeş, Cornelia Pantea, Bene Andrei, Alin Sălăjean şi Ioan Varodi. Singurul consilier din cei 10 care n-a semnat ca iniţiator dar a fost prezent la şedinţă este Horaţiu Bretoiu. Deşi a semnat proiectul de hotărâre în calitate de iniţiator, Ioan Varodi a fost prezent la şedinţă, dar nu a participat la deliberare şi la vot. Poate vă veţi întreba de ce iniţiază un proiect de hotărâre la care a cărui deliberare şi vot nu participă, dar vine la şedinţă... Păi a venit că dacă nu venea erau doar nouă consilieri prezenţi, şedinţa nu ar fi avut loc şi vânzoleala ar fi fost degeaba, că noua aliere...

Şi dacă doriţi şi câte o picanterie de prin şedinţă - în afară de recunoaşterea că sunt aşteptate surprize din partea prefectului - încă de la început ne-a atras atenţia cum ştie să răspundă secretarul Maria Deac solicitărilor preşedintelui de şedinţă. Întrebată de Dorin Lojigan dacă se pot avea în vedere prevederile articolului 45 alineatul 1 din Legea 215/2001 (se ia în calcul votul majorităţii consilierilor prezenţi), Maria Deac a răspuns relativ surprinzător: "În opinia mea proiectul va trece cu aplicare prevederilor art. 45 alin. 1". Sincer, nouă ni se pare că seamănă a antepronunţare. Până şi Dorin Lojigan, din corectitudine, i-a atras atenţia la un moment dat lui Sabin Ghemeş, cu referire la proiectul de hotărâre, spunând: "dacă va trece proiectul". Aşadar şi Maria Deac putea să spună ca proiectul are şanse să treacă cu prevederile legislative menţionate, dar nicidecum că în opinia domniei sale proiectul va trece. Ştia Maria Deac cum aveau de gând să voteze consilierii?

Tot la picanterii putem pune şi expunerea de motive a proiectului de hotărâre. Am încercat să o consultăm, am citit-o şi am recitit-o şi am ajuns la aceeaşi concluzie: semnatarii sunt certaţi pe alocuri cu limba română. Sau numai cu tehnoredactarea, ori şi cu semnatica?... Dar vă lăsăm să vă convingeţi singuri:

expunere de motive

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS