Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

01
Wed, May
108 New Articles

Ce a gasit Curtea de Conturi la Primaria Turda, ce masuri a dispus si ce s-a intamplat apoi

Administraţie
Tools
Typography

În conferinţa de presă de pe 24 octombrie primarul Turzii, Tudor Ştefănie, a dat raportul despre raportul Curţii de Conturi, prezentând, totodată, atât neregularităţile cât şi măsurile dispuse precum şi rezolvarea acestora (acolo unde a fost cazul).

Primarul Turzii şi-a început prezentarea cu "după cum v-aduceţi aminte, la începutul lunii iulie noi am prezentat, sintetic, decizia Curţii de Conturi cu privire la constatările care le-a făcut pe perioada controlului care a avut loc la Primăria Municipiului Turda şi tot atunci am spus că în apropierea finalului de lună octombrie avem şi rezultatul final la perioada respectivă cu privire la justificarea problemelor prezentate de Curtea de Conturi".
Înainte să prezinte, concret, datele, primarul Tudor Ştefănie preciza: "În dispoziţia Curţii de Conturi au fost probleme care prevedeau obligaţii şi responsabilităţi ale executivului primăriei şi probleme care prevedeau responsabilităţi de-a lua decizia Consiliului Local. Cele care prevedeau obligaţia Consiliului Local au fost prezentate în şedinţele Consiliului Local şi s-au luat hotărârile respective, urmând ca ele să fie clarificare, ca şi legalitate, la raportul final".
De asemenea, menţionând că "avem o formă nu chiar finală" şi că "vom avea săptămâna viitoare forma finală cu răspunsurile care le trimitem la Curtea de Conturi" primarul Turzii a dat citire problemelor "cu care ne-am confruntat la acest control".

Neregularitatea 1
Nu au fost evaluate, înregistrate în contabilitate şi inventariate terenurile cu vegetaţie forestieră, componentă a patrimoniului public al unităţii administrativ-teritoriale pentru care au fost obţinute titluri de proprietate în suprafaţă de 782 hectare, totodată nu au fost evaluate terenurile înregistrate în evidenţa tehnică operativă în unităţi naturale, nu au fost evaluate toate imobilizările corporale aparţinând domeniului public şi privat al municipiului Turda.
Măsuri dispuse: Conducerea unităţii administrativ teritoriale va lua măsuri pentru inventarierea terenurilor deţinute în proprietatea publică a municipiului, a celor cu vegetaţie forestieră sau înregistrate în evidenţa tehnică operativă. Se va proceda la evaluarea/reevaluarea acestora, inclusiv a imobilizărilor corporale nereevaluate până în prezent în vederea stabilirii valorii juste de către o comisie constituită la nivelul entităţii sau de către evaluatori autorizaţi. Rezultatul acţiunii va fi înregistrat în contabilitate.
Precizările primarului: La momentul controlului, cele 782 de hectare au fost înregistrate în evidenţele contabile, valoarea totală fiind de 8.236.670 lei şi s-a făcut şi reevaluarea în vederea stabilirii valorii juste, procedură în curs de execuţie şi care se va finaliza până la sfârşitul anului.

Neregularitatea 2
Nu a fost organizat şi exercitat controlul intern în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Precizările primarului: Este vorba de un control managerial şi nu unul financiar pe care noi l-am realizat, dar dânşii au fost de altă părere, că acest control trebuia să scoată în evidenţă funcţii sensibilie şi să elaboreze o procedură managerială.

Neregularitatea 3
Nu a fost stabilită evidenţiat încasată taxă hotelieră perioada 2010-2013 de la toţi contribuabilii pe raza municipiului Turda care realizează venituri din astfel de activităţi, nefiind realizate venituri la bugetul local în sumă de 12.781 de lei de la doi agenţi economici.
Măsuri dispuse: Identificarea contribuabililor în vederea stabilirii taxei datorate.
Precizările primarului: A fost stabilită taxa hotelieră la două societăţi comerciale în sumă totală de 12.782,34 lei, suma fiind încasată la bugetul local.

Neregularitatea 4
Au fost cazuri în care nu a fost stabilită încasată de către compartimentul de specialitate al municipiului Turda taxa pe clădiri sau pe teren datorată în condiţii similare impozitului pe clădiri sau pe teren de către titularii dreptului de administrare.
Măsuri dispuse: Identificarea celor care au drept de locatari, titulari ai dreptului de administrare sau folosinţă care datorează taxele precizate mai sus şi se va proceda la efectuarea impunerii acestora.
Precizările primarului: Au fost inventariate trei persoane juridice: Asociaţia Club Samurai (debit 2.632 lei plus majorări de 471 lei), Seso Câmpia Turzii (debit 110 lei cu majorări de 11,88 lei plus o taxă de teren de 16.577 lei fără majorări) şi Asociaţia SportLine (debit de 117 lei plus majorări de 23,57 lei). au fost trimise somaţiile şi titlurile executorii în vederea încasării acestor sume.

Neregularitatea 5
Au fost calculate eronat dobânzile datorate de cumpărătorii spaţiilor cu destinaţie de cabinete medicale. Nu au fost calculate majorări de întârziere pentru neplata la termen a ratelor, nefiind realizate venituri la bugetul local de 81.312 lei din care 41.530 lei sunt diferenţe dobânzi rate şi 39.782 lei majorări de întârziere.
Măsuri dispuse: Identificarea situaţiilor unde nu s-au calculat dobânzile datorate iar ratele nu au fost încasate la termenele scadente şi se vor recalcula sumele datorate şi majorări de întârziere luându-se măsuri legale de încasare.
Precizările primarului: "Notificaţi un număr de 16 cabiete medicale". Şapte au achitat sumele datorate şi pentru nouă au fost transmise notificări.

Neregularitatea 6
Nu a fost actualizată la inflaţie şi încasată suma datorată de Nemţoiu Elisabeta pentru spaţiul vândut şi nu au fost calculate majorări de întârziere pentru neplata la termen a ratelor: 66.234 de lei reprezentând preţul vânzării indexat la 31.12.2010, 5.461 de lei reprezentând diferenţa actualizată de rate, 77.750 de lei majorări de întârziere pentru neplată scadentă.
Măsuri dispuse: Demersuri în vederea încasării sumelor cuvenite din vânzarea clădirii actualizate la inflaţie, inclusiv majorări de întârziere pentru neplata în termen a sumei datorate.
Precizările primarului: A fost constituit dosarul civil 3815/2013 urmând să se aştepte pronunţarea instanţei de judecată, primul termen de judecată 19.11.2013.

Neregularitatea 7
În perioada 2008-2011 au fost urmărite încasate venituri necuvenite reprezentând dividende în sumă totală de 1.595.007 lei precum şi dobânzi aferente de 281.284 lei datorate de către societăţi comerciale unde instituţia deţine acţiuni, astfel nefiind realizate venituri la bugetul local în sumă de 1.876.291 de lei.
Măsuri dispuse: Încasare a dividendelor cuvenite precum şi a dobânzilor calculate pentru nevirarea la termen a acestora de la societăţile comerciale unde unitatea administrativ teritorială deţine acţiuni.
Precizările primarului: Au fost transmise notificări spre Compania de Apă Arieş, Centrul Agroindustrial Agrotransilvaia SA şi SC Domeniul Public. De la Domeniul Public am primit că nu datorează nicio sumă cu titlul de dividende, de la Compania de Apă Arieş că nu datorează dividende, ca atare vom întreprinde măsurile prevăzute de lege pentru a constata dacă datorează sau nu.

Neregularitatea 8
Nu au fost realizate integral veniturile cuvenite bugetului local din redevenţe cuvenite din concesiunea serviciilor publice sau patrimoniului public/privat al municipiului Turda. Valoarea redevenţei 13.366.608 lei.
Măsuri dispuse: Demersuri necesare în vederea încasării redevenţei cuvenite în perioada 2008-2011, operatorul Compania de Apă Arieş.
Precizările primarului: S-a comunicat Companiei de Apă Arieş că are obligaţii de plată de natura redevenţei şi, aşa cum s-a precizat şi societăţii, în cazul refuzului, cauza va fi înaintată instanţei competente.

Neregularitatea 9
Nu a fost încheiat un contract de concesiune cu SC Turda Salina Durgău prin care să fie stabilite obligaţii drepturi şi redevenţe dartoirate de societate pentru bunuri aparţinând domeniului public al municipiului Turda date în administrare în valoare de 23.469.083 de lei.
Măsuri dispuse: Conducerea municipiului să ia măsuri pentru încheierea contractului de concesiune cu Turda Salina Durgău prin care să fie stipulate drepturi şi obligaţii ale părţilor.
Precizările primarului: S-a emis o dispoziţie a primarului municipiului Turda prin care s-a stabilit componenţa comisiei care va derula procedura administrativă de iniţiere a concesiunii şi care a stabilit şi etape precum realizarea studiului de oportunitate, întocmirea caietului de sarcini precum şi organizarea licitaţiei publice. Se vor emite hotărâri de consiliu pe fiecare etapă. Legislaţia nu ne permite decât prin licitaţie, ceea ce noi am contestat.

Neregularitatea 10
Nu a fost stabilită evidenţiat încasată chiria pentru spaţii domeniul public utilizate de persoane fizice/juridice, nefiind încasate venituri în sumă de 352.910 lei.
Măsuri dispuse: Se vor identifica cazurile în care bunurile au fost date în folosinţă gratuită în vederea încheierii contractelor de concesiune sau închiriere.
Precizările primarului: Au fost aprobate prin hotărâri de consiliu modificările respective - hcl 222/2013, 223/2013 şi 224/2013 - care se referă la darea în folosinţă gratuită la stadion, clubul Samurai, Salina Turda.

Neregularitatea 11
Nu au fost inventariate toate elementele de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii. Bilanţul contabil anual nu a fost pus de acord cu situaţia reală a patrimoniului.
Precizarea primarului: Au fost emise dispoziţiile primarului, a fost o dispoziţie în luna octombrie 2012 de stabilire a comisiei, comisie reactualizată printr-o dispoziţie în august 2013. Cei de la comisie a cerut o prelungire a termenelor şi s-a prelungit termenul până la 2 decembrie 2013.

Neregularitatea 12
Au fost aceptate la plată şi achitate situaţii de lucrări către Berzothar pentru extinderea şi amenajarea parcului zoologic, unde au fost înscrise cantităţi şi lucrări mai mari decât cele realizate, prejudiciul consolidat al statului fiind de 1.847.000.
Măsuri dispuse: Conducerea va întreprinde măsuri necesare constituirii garanţiei, va proceda la înregistrarea acesteia în evidenţele contabile şi la stabilirea închiderii prejudiciului generat de acceptarea la plată a unor situaţii către Berzothar şi va dispune măsuri pentru recuperarea prejudiciului.
Precizările primarului: S-a realizat o garanţie de 784.000 de lei, s-a trecut la inventarierea situaţiilor existente la grădina zoologică, s-au făcut demersuri pentru continuarea proiectului de investiţii.

Neregularitatea 13
Au fost acceptate la plată şi decontate nejustificat către Confedo Servcom situaţii de lucrări în care a fost un articol de lucrări la care manopera a fost mai mare decât cea din oferta adjudecată. Diferenţa este de 34.087 de lei.
Măsuri dispuse: Stabilirea întinderii prejudiciului şi recuperarea integrală.
Precizările primarului: Prin ordinele de plată care au fost emise au fost achitate sumele necesare la primăria municipiului Turda, diferenţele constatate.

Neregularitatea 14
Au fost acceptate la plată nejustificat deconturi către Veltrans Câmpia Turzii - articole cuprinzând materiale neîncorporate în lucrări aflate în custodie la contractant. Valoarea prejudiciului 20.418 lei.
Măsuri dispuse: Recuperarea prejudiciului.
Precizările primarului: Până în prezent a fost recupoerată suma de 1.615 lei şi recuperate materialele existente în custodie: ceasul şi scena.

Neregularitatea 15
Au fost acceptate la plată şi decontate nelegal situaţii de lucrări întocmite de El-Mont SRL Bucureşti în valoare de 30.529.
Măsuri dispuse: Stabilirea prejudiciului generat de acceptarea la plată a unor articole de lucrări la preţuri mai mari decât cele legale.
Precizările primarului: au fost emise facturile către El-Mont şi a fost recuperată suma.

Neregularitatea 16
Au fost acceptate la plată şi decontate nejustificat la Domeniul Public situaţii de lucrări în care au fost înscrise servicii de salubritate stradală mai mari decât cele real executate şi contractate, paguba fiind de 35.719 lei.
Măsuri dispuse: Recuperarea pagubei.
Precizările primarului: S-a emis factura şi s-a recuperat suma.

Neregularitatea 17
Au fost acceptate la plată către Domeniul Public situaţii de lucrări pentru modernizări de străzi care au fost actualizate nejustificat peste valoarea contractului în valoare de 83.320 de lei.
Măsuri dispuse: Recuperarea sumei.
Precizările primarului: Suma a fost recuperată.

Neregularitatea 18
Au fost acceptate la plată şi decontate către TCI construct Grup SA Cluj situaţii în valoare de 20.274 de lei.
Precizările primarului: S-a stabilit valoarea, s-a emis factură şi a fost recuperată integral.

Neregularitatea 19
Nu a fost constituită garanţie de bună execuţie de către doi contractanţi în sume de 688.000 de lei din care 10.917 de către Prival Ecologic pentru delegarea serviciului de salubritate menajeră şi întreţinere zone verzi 677.000 Berzothar.
Măsuri dispuse: Întreprinderea de demersuri necesare constituirii garanţiei.
Precizările primarului: V-am spus înainte că a fost constituită garanţia majorată la 784.211 lei. În ce priveşte Privalul, şi-a achitat în perioada controlului valorile care au fost confirmate de curtea de conturi.

Neregularitatea 20
În exerciţiul bugetar audiat municipiul Turda a făcut plăţi în sumă de 759.412 lei, urmare a stabilirii eronate a slariilor de bază acordate pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate al primarului şi pentru administratorul public.
Măsuri dispuse: Conducerea entităţii "va stabili, conform articolului 33 din Legea 94 întinderea prejudiciului cauzat, se vor calcula/înregistra în evidenţa contabilă şi regulariza cu bugetele publice contribuţiile aferente drepturilor acordate necuvenit".
Precizările primarului: Am solicitat prelungirea termenului, am contestat acest lucru, ne aflăm în instanţă, vom vedea ce va da instanţa, de aceea am şi solicitat prelungirea termenului.

Neregularitatea 21
Au fost angajate, ordonanţate şi efectuate plăţi pentru finanţare nerambursabilă din fonduri publice activităţii desfăşurate de mai multe structuri sportive de drept privat fără a se respecta procedura de atribuire.
Măsuri dispuse: Conducerea va dispune suspendarea aplicării măsurilor care contravin reglementărilor legale în domeniul financiar cu privire la finanţarea nerambursabilă din fonduri publice. Anularea hotărârilor Consiliului Local luate fără respectarea prevederilor legale şi suspendarea viramentelor până la data la care procedurile legale de acordare vor fi îndeplinite.
Precizările primarului: Problemele au fost rezolvate prin hotărâri ale Consiliului Local.

Neregularitatea 22
Nevirarea cotei de 50% din contravaloarea veniturilor realizate de ordonatorii terţiari de credite din închirierea spaţiilor aparţinând municipiului Turda primite în administrare.
Precizările primarului: au fost emise înregistrări contabile prin care s-au stabilit sumele datorate de către unităţi de învăţământ unde să fie încasate în cel mai scurt timp. Grup Şcolar "Dr. Ioan Raţiu", Liceul "Liviu Rebreanu" şi "Emil Negruţiu" au fost notificate să achite sumele datorate cu titlul de chirie.

Neregularitatea 23
În 2012 Poliţia Locală a stabilit eronat salariile acordate personalului prin includerea în salariul de bază al sporului de 25%, fiind efectuate plăţi nelegale în valoare de 180.405.
Măsuri dispuse: Conducerea Poliţiei Locale să stabilească în temeiul articolului 33 din Legea 94 întinderea prejudiciului prin majorarea nejustificată a salariilor şi să calculeze şi să înregistreze în evidenţa contabilă regularizarea cu bugetele publice.
Precizările primarului: Se solicită Curţii de Conturi prelungirea termenului de aducere la îndeplinire a măsurii pe considerebtul că a fost introdusă o cerere de ordonanţă preşedenţială ce vizează suspendarea aplicării măsurii.

În plus, după prezentarea celor 23 de puncte, primarul Tudor Ştefănie a precizat că s-a solicitat prelungire a termenului - până la pronunţarea unei soluţii cu privire la ordonanţa preşedinţială - pentru neregularităţile semnalate la punctele 2, 7, 8, 9, 20 şi 23.
Ca şi cum era nevoie, la finalul conferinţei de presă primarul Tudor Ştefănie a invitat reprezentanţii mass media să observe că s-a dat docadă de transparenţă privind prezentarea raportului Curţii de Conturi: "aş dori să închei cu o rugăminte, cel puţin din partea noastră, a executivului, să constataţi că şi în problema curţii de conturi am avut transparenţa necesară şi am prezentat şi la finalul controlului şi prezentăm şi acum acest lucru, vom prezenta şi în 31 decembrie ce am făcut în această perioadă şi, de asemenea, puteţi să comparaţi şi cu alte localităţi din ţară, să vedeţi ce au făcut ei şi ce am făcut noi".
Totuşi, întrebat dacă va prezenta şi în faţa consiliului Local ceea ce a prezentat în faţa presei, primarul Tudor Ştefănie a răspuns, râzând: "vreau să-i obişnuiesc să citească presa locală, deci e foarte bine să citească presa locală... păreri diferite, argumente diferite, dar e foarte bine să fie".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS