Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

12
Sun, May
87 New Articles

Utilizarea corecta a canalizarii este in beneficiul tuturor!

Actualitate
Tools
Typography

- comunicat -
Canalizarea - unul din cele mai vechi sisteme de canalizare din lume datează din vremea Romei antice. Canalizarea nu servea doar pentru evacuarea reziduurilor, ci avea mai multe funcțiuni, printre care tranzitarea apelor pluviale care se scurgeau de pe colinele din oraș prin diferite cursuri de apă mici, evacuarea apelor de infiltrație provenind din sistemele de alimentare cu apă, evacuarea apelor uzate de la băile publice și drenarea zonelor joase, mlăștinoase din lunca râului Tibru.

Ținând seama de topografia terenului, Roma antică era deservită de trei sisteme de canalizare independente: Sistemul Campus Martius, Sistemul Cloaca Maxima și Sistemul Circus Maximus
Fiecare din aceste sisteme consta dintr-un canal colector în care se vărsau diferite canale de ramificație.
Pe măsură ce orașul se dezvolta, s-a extins și rețeaua de canale afluente, astfel încât să deservească noi porțiuni ale orașului, canale care probabil erau tot deschise, în faza lor inițială.
Studiile arheologice arată că din secolul VI î.Hr. până în perioada imperiului, și chiar mai târziu, au fost executate numeroase lucrări de refacere, mai mult sau mai puțin radicale. Studiile au aratat existența diferitelor tehnologii de lucru și a unor materiale specifice diferitelor epoci, ceea ce demonstrează că asemenea lucrări de întreținere, reabilitare și extindere au fost făcute de mai multe ori și permite datarea aproximativă a lucrărilor.
În prezent, în secolul XXI, sistemul de canalizare este un sistem care a evoluat și s-a extins. Și azi, sistemul de canalizare are un rol foarte important în viața noastră. Beneficiind de el ne ușurăm existența, ne protejăm sănătatea și mediul înconjurător.
A beneficia de canalizare este un lucru normal, dar și vital. De aceea, utilizarea incorectă a acesteia, atrage după sine grave probleme pentru societate: înfundarea sistemului cu deșeuri care nu au cum să fie transportate de sistem către stația de epurare a orașului, duce la disconfortul utilizatorilor și al operatorului de apă și canal CAA. Folosim zilnic apa potabilă: o bem, gătim cu ea, ne spălăm, spălăm rufe și vase. Odată apa utilizată ea devine apă uzată. Canalizarea preia această apă uzată prin sistemul de canalizare și o transportă către Stația de Epurare, care, după multe procedee de curățarea, o redă naturii, deversând-o în râul Arieș.
Utilizarea greșită a canalizării de către cetățeni, a atras în ultimele două luni peste 90 de intervenții atât la Turda, cât și la Campia Turzii. Acestea au constat în desfundări ale sistemului atât la cel stradal, cât și la cel din interior locuințelor.
Cei mai mari DUȘMANI ai canalizării sunt:
• resturile alimentare
• deşeurile solide
• odorizantele sau jucăriile copiilor scăpate accidental
• Mortarul de ipsos sau de ciment rămas neutilizat în cursul lucrărilor de construcţii sau a renovării locuinţei nu are ce căuta în vasul WC sau în sifonul de pardosea! Aşteptaţi până se solidifică şi trataţi-l ca şi deşeu.
• Cârpele, vată medicinală şi produsele de igienă intimă. Fibrele lor fine se agaţă de neregularităţile pereţilor interne ale conductelor, facilitând astfel formarea unui dop.

„Existența unui sistem de canalizare coerent, condiționează calitatea mediului înconjurător și implicit a vieții. Nu putem ignora faptul că, un sistem de canalizare funcțional nu depinde doar de operatorul CAA care gestionează rețeaua, ci și de TOȚI utilizatorii acestuia. Fiecare dintre noi putem contribui la funcționarea în bune condiții a canalizării. CAA a făcut și va face în continuare investiții în infrastructura de apă și canal în aria de deservire. Pentru noi aceasta este o preocupare permanentă și continuă. La fel cum sunt și celelalte obiective propuse și atinse"afirmă directorul general al Companiei de Apă ARIEȘ, Cristian Octavian Matei.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS