Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

15
Wed, May
85 New Articles

LUNA: Crescatorii de animale, in conflict cu agricultorii

Actualitate
Tools
Typography

La nivelul comunei Luna ar exista, de mai multă vreme, un conflict între fermieri şi crescătorii de animale. În încercarea aplanării conflictului şi a găsirii unor soluţii pentru rezolvarea situaţiei existente, primarul comunei, Laurenţiu Tör, a organizat o întâlnire între cele două părţi.

Desfăşurată ieri, 24 iulie, la Căminul Cultural, întâlnirea i-a adus faţă în faţă pe crescătorii de animale şi pe fermieri, la întâlnire participând, pe lângă primarul comunei, şi reprezentanţi ai poliţiei: Tudor Florea (şeful Secţiei 4 Poliţie Rurală) Mihai Mocean, Lucian Mocan şi Nicolae Vălean.
Fermierii erau reprezentantii a doua societati agricole care detineau contracte de arenda pe mai multe suprafete de teren din Luna. Principala nemultumire era deteriorarea culturilor. Astfel, s-a adus în discuţie problema pazei şi a costurilor acesteia, însă acuza principală ar fi îndreptată înspre crescătorii de animale care trec cu turmele peste terenurile fermierilor.
Crescătorii de animale neagă acest lucru, pe de-o parte, în timp ce, pe de altă parte, susţin că trec doar pe mirişti şi, mai mult, că ar fi avut, de exemplu, unele înţelegeri cu "domnul Martin" - reprezentantul uneia dintre societăţi - căruia i-ar fi oferit sume de bani pentru a le permite să treacă peste terenuri, fapt negat de Martin.
Mai mult, dacă Martin a spus clar că nu mai doreşte ca animalele să treacă peste terenuri, crescătorii de animale se consideră îndreptăţiţi să treacă şi, la rândul lor, îl acuză pe reprezentantul societăţii că ar fi deteriorat păşunea - prin depozitarea, pe aceasta, a diverse reziduuri - plus că a deteriorat şi drumuri de acces cu utilajele grele cu care circulă.
Înţelegerea greşită a problemei de către crescătorii de animale rezidă şi în cele menţionate mai sus: ei se consideră îndreptăţiţi să treacă peste terenuri cu animalele. Această convingere a lor reiese din faptul că sunt proprietari ale terenurilor în discuţie. Atât primarul Laurenţiu Tör cât şi Tudor Florea a încercat să le explice că din moment ce există un contract de arendare cel căruia le-au dat terenurile în arendă dispune de aceste terenuri în baza retribuţiei financiare sau materiale pe care o oferă proprietarilor. "Păi cum să n-avem dreptul, că noi plătim impozit, deci îs pământurile noastre" îşi susţineau nemulţumirea crescătorii de animale.
Ba chiar crescătorii de animale susţineau că vor merge pe la fiecare proprietari de terenuri - care au terenuri date în arendă - şi le vor solicita semnături prin care crescătorii de animale să fie îndreptăţiţi să traverseze terenurile.
Din nou li s-a explicat că degeaba merg la proprietarii de terenuri pentru că terenurile sunt date în arendă şi pe perioada contractuală vor trebui să se adreseze reprezentantului societăţii care a luat terenurile în arendă, plus că - în ceea ce priveşte propriile lor terenuri - la care crescătorii de animale făceau referire - de asemenea date în arendă, în cazul în care situaţia nu le convine fie discută cu reprezentantul societăţii eventuale noi clauze în contract, fie se adresează instanţei pentru rezilierea contractului de arendare.
Doina Tör, reprezentant al celeilalte societăţi agricole, făcea apel la înţelegere între crescătorii de animale şi agricultori precizând că, la rândul său, se poate lăuda că nu are conflicte cu crescătorii de animale.
În ceea ce-l priveşte pe primarul comunei, Laurenţiu Tör a promis că va lua toate măsurile pe care îi permite funcţia să le ia ca situaţia conflictuală să înceteze şi fiecare dintre părţi să respecte atât termenii contractuali cât şi posibile ulterioare decizii ale primarului.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS