Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

04
Sat, May
101 New Articles

Martirii de la Harcana, comemorati la Turda

Eveniment
Tools
Typography

Şi în acest an, victimele masacrului de la Hărcana au fost comemorate azi, 7 octombrie, la Turda, cu începere de la orele 12.00, printr-o slujbă de pomenire şi un parastas .

Slujba de pomenire a fost oficiată de către preoţii Gheorghe Gotea şi Grigore Marchiş în faţa monumentului închinat eroilor martiri, ridicat în spaţiul verde din faţa fostului magazin Big din Turda.
Pe lângă credincioşii care fuseseră la slujba de duminică oficiată la Catedrala Ortodoxă din Turda, la slujba de pomenire au mai fost prezente oficialităţi şi persoane importante ale municipiului, printre care primarul tudor ştefănie, viceprimarul Lucian Nemeş, consilieri locali precum Cristian Matei, Emil Molnar, Florin Bugnar sau Lucian Varo, profesorul Valentin Vişinescu sau generalul Sever Andrei Mureşianu.
După momentul religios, profesorul Valentin Vişinescu a vorbit despre eroii turdeni începând cu cei care s-au înrolat în armata lui Avram Iancu şi continuând cu eroii din primul Război Mondial, din al doilea Război Mondial fără să uite să pomenească de veteranii de război sau de monumentele închinate eroilor, monumente care se regăsesc în multe localităţi.
De asemenea, despre cinstirea eroilor şi despre importanţa respectării lor a mai vorbit profesorul Valentin Vişinescu, amintind chiar de spiritul european care impune şi cinstirea eroilor altor state, aşa cum şi cimitirele ostaşilor români sunt respectate în străinătate în ţări precum Franţa sau Germania.
Nu în ultimul rând, Valentin Vişinescu s-a referit şi la martirii de la Hărcana, în general femei şi copii, "victimele unor crime oribile săvârşite în perioada sfârşitului de an 1944, în apropierea eliberării Turzii de trupele româno-sovietice" sau, aşa cum stă scris pe chiar monumentul închinat lor, "martirii de la Turda ucişi mişeleşte de către hortiştii maghiari la data de 24 septembrie 1944".
Numele celor ucişi la Hărcana de hortişti şi vârsta pe care o aveau când au fost ucişi sunt trecute, de asemenea, pe monumentul ridicat în amintirea lor:
Costea Lucreţia 36 de ani
Costea Vasile 6 ani
Costea Victoria 5 ani
Forgaci Ana 22 de ani
Forgaci Ana 3 ani
Forgaci Ioan 7 săptămâni
Lascău Ioan 35 de ani
Lascău Frasina 31 de ani
Lascău Maria 18 ani
Lascău Ioan 10 ani
Lascău Ana 9 ani
Lascău Frasina 7 ani
Lascău Susana 5 ani
Lascău Ana 2 ani
Sălăgean Carolina 33 de ani
Sălăgean Maria 8 ani
Sălăgean Grigore 5 ani
Sălăgean Ana 3 ani

Preotul Gheorghe Gotea, chiar a venit cu o propunere către primarul municipiului Turda, anume ca slujba de pomenire să fie organizată anual în prima duminică a lunii octombrie, să fie stabilit, pentru că, spunea Gheorghe Gotea, "omul are nevoie de nişte tipare şi nişte repere", propunere care a şi primit un răspuns afirmativ, pe loc.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS