Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

12
Sun, May
87 New Articles

Salina Turda - pregatiri pentru noi investitii | VIDEO

Actualitate
Tools
Typography

La sfârşitul săptămânii trecute la Salina Turda a avut loc un eveniment important pentru următorii paşi de dezvoltare pe care şi-i propune obiectivul turistic turdean.

În prezenţa mai multor invitaţi a avut loc momentul final al realizării legăturii dintre mina Iosif şi mina Terezia printr-o galerie lungă de 50 de metri.
Dacă mina Terezia este mai cunoscută publicului vizitator fiind accesibilă - este mina cu lacul cu apă sărată şi cu bărcuţe din Salina Turda - mina Iosif este una mai puţin cunoscută pentru că nu e accesibilă. Totuşi, mina Iosif e cea care este prezentată turiştilor ca sala ecourilor, în partea superioară a acesteia fiind balconul de la care turiştii pot auzi reverberaţiile sunetelor.
Accesul în mina Iosif se poate face fie din galeria Franz Joszef - pe unde au coborât 90 de metri cei care au realizat galeria de comunicare - fie, odată terminată legătura, din mina Terezia, prin noua galerie cu o lungime de 50 de metri. Ba chiar directorul SC Turda Salina Durgău SA, Vasile Tot, spunea că ar exista posibilitatea ca odată realizată o structură de lemn peste apă spre noua galerie, turiştii chiar ar putea vizita cum arată mina Iosif, o mină neamenajată.
Dar planurile celor care conduc Salina Turda nu se opresc aici. Tot directorul SC TSD SA spunea că se intenţionează, prin oferirea, astfel, a unui nou circuit de vizitare, ca o nouă categorie de persoane să aibă prilejul de a vizita obiectivul turistic turdean: persoanele cu dizabilităţi, unul dintre planurile conducerii fiind montarea, de la balconul minei Terezi până spre suprafaâa lacului a unui nou lift panoramic, însă unul cu o capacitate mult mai mare, în care să încapă 16 persoane.
Gândirea unor planuri de modernizare vine şi ca urmare a creşterii numpărului de turişti care vizitează Salina Turda. Astfel, dacă până la modernizare obiectivul turistic era vizitat de 12.000 de persoane anual, după modernizarea din 2010 numărul a crescut până la 375.000, anul 2014 fiind unul în care, datorită unor noi strategii de marketing aplicate de conducere, s-a ajuns ca de la începutul lunii ianuarie până pe 18 septembrie numărul celor care au trecut pragul salinei turda să fie de 405.000 de persoane.
Revenind la planurile de dezvoltare, directorul Vasile Tot nu a putut să precizeze care va fi valoarea investiţiei care ar urma să fie făcută pentru amenajarea minei Iosif. Dând exemplul investiţiei anterioare de 6 milioane de euro când 63% au fost fonduri europene şi 27% contribuţia Municipiului Turda, Vasile Tot spunea că deja s-au demarat proiecte, studii de fezabilitate care să ofere nişte costuri estimative, directorul menţionând, totuşi, că în ceea ce priveşte o viitoare investiţie "partea noastră de cofinanţare este asigurată deja, avem suficient capital în conturi care să ne permită să demarăm".
"Important este că se continuă o strategie de dezvoltare a acestei zone. Salina a devenit obiectivul economico-social cel mai important al acestei municipiului Turda" spunea şi primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, spre terminarea evenimentului care a marcat finalizarea unei lucrări care a început în urmă cu doi ani: realizarea galeriei de lăgătură dintre minele Iosif şi Maria Terezia.
Menţionând - cu referire la extinderea activităţii la Salina Turda - că "Suplineşte ceea ce lipsea, până la urmă. La un acces atât de mare de vizitatori era nevoie şi de o extindere a suprafeţei pentru această salină, lucru care se va întâmpla, probabil, într-un an de zile prin lucrările care trebuiesc făcute", primarul municipiului Turda îşi exprima speranţa că prin dezvoltarea salinei se dezvoltă şi municipiul.

Momentul străpungerii peretelui minei Maria Terezia precum şi declaraţii ale directorului Vasile Tot şi primarului Tudor Ştefpnie, AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS