Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

13
Mon, May
82 New Articles

Cum vrea Primaria Turda bani de la Salina Turda. Si cati...

Actualitate
Tools
Typography

O serie de corespondenţe s-au purtat între SC Turda Salina Durgău SA şi Primăria Turda, principalul subiect fiind banii. Banii pe care primăria susţine că trebuie să i-i dea Salina, dar bani despre care Salina spune că sunt prea mulţi.

Pe scurt (sau "long story short", cum ar prefera unii) Primăria Turda cere SC TSD SA să plătească majorări de aproape 80.000 de lei pentru neplata la timp a dividendelor. SC TSD SA spune că n-are de plătit pentru că nu a fost înştiinţată în acest sens. Primăria revine cu o adresă privind modul de calcul al majorărilor, iar SC TSD SA răspunde că s-ar fi greşit calculul şi cere o recalculare. Primăria încă n-a răspuns.
Cronologic, istoria misivelor a fost cam aşa:

Adresa Primăriei către Salina Turda - 13.06.2014
"Aveţi de achitat suma de 79.384 de lei reprezentând majorări de întârziere pentru nerespectarea termenului e plată a dividendelor" se preciza în adresa Primăriei.
Explicându-se temeiul legal în care se face solicitarea, în aceeaşi adresă se mai preciza: "vă solicităm ca în termen de cinci zile de la primire prezentei notificări să efectuaţi toate demersurile pentru îndeplinirea obligaţiilor ce vă revin în virtutea legii faţă de acţionarul, municipiul Turda".
Documentul este semnat de primarul Tudor Ştefănie.

Adresa Salinei Turda către Primăria Turda - 18.06.2014
"În data de 23.04.2014 am primit notificarea (...) din 14.04.2014 emisă de Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Turda împreună cu somaţia (...) şi titlul executoriu (...) (ambele datate 14.04.2014 - n.r.) prin care ni se comunică faptul că avem de achitat 93.482,40 lei reprezentând debit taxa clădiri (77.902 lei) şi accesorii taxa clădiri (15.580,40 lei)".
"În 30.04.2014 Salina Turda a achitat către Primăria Turda suma de 77.902 lei reprezentând debit taxa clădiri".
"În data de 30.04.2014 am primit Certificatul (...) de atestare fiscală emis de Direcţia de Impozite şi Taxe (...) în care se menţionează că singura obligaţie de plată către bugetul local este suma de 15.580,40 lei reprezentând majorări de întârziere aferente taxei pe clădiri".
"În ceea ce priveşte suma de 79.384 de lei (...) vă comunicăm că nu am primit nici somaţie de plată şi nici titlu executoriu din care să rezulte data până la care au fost calculate majorările şi contul în care să se efectueze plata".
"Menţionăm că suma de 79.384 de lei (...) nu ne-a fost comunicată prin somaţia şi titlul executoriu din 14.04.2014".
Documentul este semnat de directorul Vasile Tot.

Adresa Primăriei către Salina Turda - 03.07.2014
Pe prima pagină: "Vă transmitem înştiinţarea de plată cu calcului majorărilor pentru dividendele datorate pentru anul 2012, precum şi contul în care trebuie efectuată plata".
Prima pagină este semnată de primarul Tudor Ştefănie, directorul executiv Daniela Adace, şeful de serviciu Camelia Miron şi Liliana Vonica, persoana care a întocmit documentul.
Pe a doua pagină sunt prezentate tabelul cu modul de calcul şi contul în care să fie virată suma.

salinaCorespTabel
Dividende an 2013 S.C. Turda Salina Durgău S.A. - majorări întârziere plată calculate la data de 13.06.2014

A doua pagină este semnată de trei din cei patru care semnează prima pagină, de pe a doua pagină lipsind semnătura primarului Tudor Ştefănie.

Adresa Salinei Turda către Primăria Turda - 07.07.2014
"(...) dobânda penalizatoare se calculează conform art. 3 din OG 13/2011 privind dobânda legală penalizatoare".
"OG 13/2011 prevede la art. 3 alin. (2) că «rata dobânzii legale penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 4 puncte procentuale»".
"Vă rugăm să refaceţi calculul aferent dobânzii penalizatoare datorată de SC Turda Salina Durgău SA, utilizând rata dobânzii de referinţă a BNR + 4 puncte procentuale, în locul procentului de 2% pe lună, utilizat în mod eronat".
Documentul este semnat de directorul Vasile Tot.

În calitate de acţionar unic al SC Turda Salina Durgău SA, municipiul Turda este îndreptăţit la a primi sume de bani reprezentând dividende. La fel, neplata la timp a dividendelor este sancţionată cu plata de majorări de întârziere în funcţie de perioada de întârziere plus alte variabile care intră în calcul.
Ceea ce reiese, de fapt, din sumarul de mai sus al celor patru documente amintite este faptul că directorul Salina Turda nu a fost informat - deşi a primit documente de la Direcţia de Impozite şi Taxe a Primăriei Turda - despre existenţa necesităţii plăţii unor astfel de majorări. Când înştiinţarea de plată a fost transmisă, directorul SC TSD SA consideră că s-a produs o eroare în calculul majorărilor. Ba chiar în afară de cele arătate mai sus, Vasile Tot preciza că dacă termenul de plată era 31.07.2013, la finele anului s-au împlint cinci luni de întârziere. Plata fiind pe 8 ianuarie 2014, ar fi 5 luni şi opt zile de întârziere însă, cu toate acestea, în înştiinţarea de plată de la Primăria Turda apare un număr de 6 luni de întârziere.
Cu alte cuvinte, obligaţiile financiare ale societăţii către acţionar - dividende sau majorări de întârziere - trebuie stinse. Directorul Vasile Tot, însă, consideră că s-a realizat un calcul greşit şi Salina Turda are de plătit mai puţini bani decât cere Primăria Turda.

Dincolo de toate astea, însă, invitaţia noastră este să priviţi această corespondenţă integrată în istoria recentă, integrare la care vă ajutăm şi noi:
- 13.06.2014 - adresa semnată de primar prin care se solicită Salinei plata a aproape 80.000 de lei majorări de întârziere pentru neplata în 2013 a dividendelor aferente anului 2012
- 18.06.2014 - adresa directorului SC TSD SA prin care arată că nu a fost înştiinţat de serviciul de impozite că ar avea de achitat respectivele sume
- 01.07.2014 - conferinţa de presă de la sediul PNL Turda în care Corina Făgădar (preşedinte al CA-ului contestat de la Salina Turda) vorbeşte de pierderile financiare mari de la Salina Turda
- 02.07.2014 - conferinţa de presă de la Primăria Turda în care primarul vorbeşte de pierderile financiare mari de la Salina Turda
- 03.07.2014 - adresa Primăriei Turda cu modul de calcul al penalităţilor de întârziere (unde apar 6 luni de întârziere, lucru acuzat de directorul Tot)
- 07.07.2014 - şedinţa Consiliului Local Turda în care primarul Ştefănie revine la afirmaţiile despre pierderile de la Salina Turda
- 07.07.2014 - adresa SC TSD SA prin care directorul societăţii consideră ca i-a fost prezentat un calcul eronat şi solicită refacerea calculului

Nu ştim dacă această integrare în istoria recentă v-a ajutat. Ce putem spune e doar că aici nu am mai amintit şi de alte momemnte cum ar fi schimbările membrilor consiliului de administraţie sau de datele la care s-au ţinut şedinţele consiliului de administraţie contestat (19 respectiv 26 iunie).

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS