Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

16
Thu, May
90 New Articles

APAH-RO Cluj - parte din Grupul de Lucru al ONG-urilor din Romania

Actualitate
Tools
Typography

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania – Filiala Cluj (APAH-RO CLUJ) a fost selectata , pentru a face parte din Grupul de lucru a Organizatiilor Neguvernamentale din Romania, si implicit din Comitetul Mixt Guvern - ONG pentru Politica publica nationala privind ONG in Romania.

Astfel, turdeanul Stelian Ioan Marginean - Presedinte Apah Ro Cluj - a fost prezent la cele trei reuniuni ale Grupului de lucru ONG - GUVERN, ce s-au desfasurat in Bucuresti in decursul lunii martie si aprilie 2014. Cei 15 specialisti din sectorul neguvernamental din Comitetului Mixt Guvern – ONG, impreuna cu reprezentantii Guvernului au participat la reuniuni de pregatire si de negociere pentru Politica publica nationala privind ONG in Romania.
Grupul de lucru a definit forma finala a documentului "Politica Guvernului Romaniei privind ONG" si a purtat negocierea pe continutul documentului de politica publica cu reprezentantii guvernamentali . La reuniuni au participat reprezentanti ai Guvernului, ai Camerei Deputatilor si ai Senatului Romaniei.
In data de 15.04.2014 in cladirea Senatului Romaniei s-a desfasurat o masa rotunda pe tema „Relaţia dintre stat şi organizaţii neguvernamentale - către o practică previzibilă", in cadrul careia s-au dezbatut si prezentat forma finala a documentelor pregatite de grupul de lucru.
Senatorul Alexandru Cordos s-a numarat printre cei prezenti , acordand o importanta deosebita acestui tip de asociere , acesta privind ca un act de normalitate aparitia unei legi care sa reglementeze colaborarea dintre ONG si Institutiile Statului. Ca sustinatori ai acestor demersuri s-au anuntat si Vicepresedintele Senatului Romaniei dl. Marius Obreja dar si Presedintele Camerei Deputatilor dl. Valeriu Zgonea.
Guvernul a avut ca reprezentanti pe: dl. Corneliu Visoianu – consilier al Cancelariei Primului Ministru, dl. Emil Pantelimon, reprezentant al Ministerului Culturii, d-na. Simona Livideanu - reprezentanta a Ministerului Muncii, dl. Eugen Ghita - reprezentant al Ministerului Culturii, dl. Romeo Mosoiu - reprezentant al Ministerului Educatiei Nationale, s.a.
Pe parcursul discuţiilor, au fost identificate 3 direcţii de urmat în colaborarea dintre cele două sectoare.
Cele 3 direcţii de acţiune sunt:
1. Încheierea unui acord de colaborare cu Parlamentul României în vederea adoptării unei legi în care să fie stabilită metodologia de elaborare şi actualizare a politicii publice.
2. Încheierea unui acord de colaborare cu Guvernul României privind dezvoltarea la nivel naţional a unei politici publice coerente cu privire la ONG în România.
3. doptarea ca documente de politică publică privind ONG în România - documentul de poziţie şi a celor 2 coduri de conduita, respectiv codul de conduită privind finanţarea ONG şi codul de conduită privind consultarea ONG.
Prin masa rotundă „Relaţia dintre stat şi organizaţii neguvernamentale - către o practică previzibilă", organizaţiile au făcut următoarea mişcare pentru realizarea unei politici publice naţionale cu privire la sectorul neguvernamental. În forma sa finală, politica publică va fi rezultatul unui acord între legislativ şi executiv pe de o parte, şi sectorul neguvernamental.
Reuniunea a fost organizată în cadrul proiectului „Model participativ de elaborare a politicii publice naţionale privind ONG în România", derulat de către Agenţia pentru Informarea şi Dezvoltarea Organizaţiilor Neguvernamentale (AID-ONG), în parteneriat cu Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS, sub înaltul patronaj al Vicepreşedintelui Senatului României, Dl. Marius Obreja.
Este nevoie de o politică publică naţională cu privire la sectorul ONG pentru că Sectorul neguvernamental resimte acut nevoia unei strategii coerente şi unitare care să depăşească mandatele unui ministru şi care să definească atitudinea şi comportamentul instituţiilor publice cu privire la relaţia cu sectorul neguvernamental. În lumina lipsei de coerenţă a relaţiilor prezente, devine evidentă necesitatea unui document de politică publică care să specifice cât mai clar principiile care să stea la baza dialogului instituţional.
Masa rotundă „Relaţia dintre stat şi organizaţii neguvernamentale - către o practică previzibilă" a fost organizată în cadrul proiectului „Model participativ de elaborare a politicii publice naţionale privind ONG în România", care şi-a propus realizarea unui set de instrumente, metode şi a unui cadru instituţional la nivel naţional pentru definirea unei politici publice coerente în domeniu.
In calitate de Presedinte a Apah-Ro Cluj as dorii sa-i multumesc pe aceasta cale d-lui Senator Alexandru Cordos pentru ca a raspuns afirmativ invitatiei de a participa la aceasta masa rotunda si pentru faptul ca va sustine initiativa acestui Comitet Mixt Guvern – ONG. Sustinand acest act de normalitate sustine si munca organizatiilor societatii civile.
Proiectul este iniţiat de către Agenţia pentru Informarea şi Dezvoltarea Organizaţiilor Neguvernamentale (AID-ONG), având ca principal partener Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale - CENTRAS, şi vizează realizarea mai multor instrumente de politică publică de tip COMPACT (Community Pact) dedicate dezvoltării relaţiilor dintre autorităţi publice şi organizaţii neguvernamentale.
Aceasta comisie se v-a intalnii lunar sau de cate ori este nevoie. In prezent se asteapta permanentizarea reprezentantilor guvernului si semnarea protocoalelor de catre Guvernul Romaniei, Senat si Camera Deputatilor.
Vom revenii cu mai multe informatii intr-o viitoare conferinta de presa.

Cătălina Mărginean
Biroul de presă APAH-RO Cluj

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS