Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Crisan si Ciui expun impreuna la GMA Turda | GALERIE FOTO

Diverse
Tools
Typography

Ioan Crişan şi Manole Ciui, doi dintre artiştii plastici turdeni membri ai Societăţii Culturale "Filarmonia" Turda, au pus lucrare de la lucrare pentru a realiza o expoziţie în tandem la Galeria Municipală de Artă Turda.

Deschisă, cel mai probabil, până pe 21 noiembrie anul curent, expoziţia organizată de filarmoniştii turdeni în colaborare cu Primăria şi Casa Municipală de Cultură Turda reuneşte atât peisaje cât şi portrete, lucrări mai vechi sau mai noi ale celor doi artişti plastici turdeni.

Referindu-se la eveniment ca la o expoziţie de pictură pură, regizorul tehnic şi artistul fotograf Ovidiu Cosac i-a felicitat pe cei doi expozanţi pentru că "fac acest gest de generoztate astăzi, expunând pentru noi, pentru dumneavoastră şi pentru toţi cei care trec prin această galerie", la vernisajul care a avut loc vineri, 7 noimebrie 2014 mai fiind invitaţi să vorbească Felicia Răcean - director al Casei Municipale de Cultură Turda - şi Iosif Stegaru - la rândul său artist plastic în cadrul Societăţii Culturale "Filarmonia" Turda.

"Domniile lor expun lucrări care îi reprezintă" spunea Felicia Răcean despre cei doi expozanţi, după care s-a referit mai întâi la lucrările semnate de decanul de vârstă al filarmoniştilor turdeni, Ioan Crişan: "Am văzut o lucrare extrem de elaborată, de prin anii '80, care respectă întru totul rigorile tehnice ale picturii, asemeni lucrării din '79, care e în acelaşi stil. Dacă facem un salt peste timp observăm că, în mare, domnia sa îşi respectă linia estetică şi structura tehnică a lucrărilor sale, ceea ce înseamnă că este un caracter bine fundamentat".

"La domnul Crişan - am mai spus-o şi cu altă ocazie - se vede formaţia dânsului din tinereţe, aceea de tipograf", spunea şi Iosif Stegaru despre unul din cei doi artişti expozanţi, Ioan Crişan, despre ale cărui lucrări spunea că nu au nimic în plus şi nimic în minus, relevând o pictură "de nivel clasic".

"Lucrările domnului Manole Ciui urmează un alt stil, o altă structură" spunea Felicia Răcean despre lucrările celuilalt expozant adăugând că "ceea ce îi uneşte pe aceşti doi domni este siguranţa şi marea lucrare în ceea ce fac. Sunt lucrări elaborate, culorile folosite sunt sobre, puternice, suita florală este în culori reci, culori tari, care au o mare densitate şi care exprimă, în esenţă, buchetul pe care doreşte să ni-l prezinte".

Considerând, la rândul său, că, spre deosebire de Ioan Crişan, Manole Ciui abordează pictura din alt punct de vedere, Iosif Stegaru observa: "lucrările dânsului sunt bogate în culoare, păstoase, culori sobre, dar jocurile de lumină şi umbră le fac să ne vină la suflet chiar dacă lucrările reprezintă toamne sau ierni".

În rest, despre lucrări, dar mai ales despre artiştii expozanţi, Iosif Stegaru spunea: "este un element comun, acesta este hărnicia, dorinţa de a face un lucru care să fie finisat".

Tot Iosif Stegaru a fost şi cel care a anunţat motivul lipsei lui Manole Ciui de la vernisajul expoziţiei: unele probleme privind sănătatea mamei sale. Cu toate acestea, prin Iosif Stegaru, Manole Ciui a mulţumit tuturor pentru prezenţa la vernisaj şi şi-a cerut scuze că nu a putut fi de faţă.

{gallery}2014/141107expoCrisanCiui{/gallery}

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS