Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
113 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Finanțarea noilor instalații de reciclare a deșeurilor va eficientiza exponențial Sistemul Garanție-Returnare

PNL
Typography

Conducerea liberală a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat ghidul de finanțare al Programului „Fabrici de reciclare”, obiectiv de investiții cuprins în Planul Național de Redresare și Reziliență al României. Proiectul presupune edificarea a 26 de instalații de reciclare a deșeurilor, construite și funcționale până în 30 iunie 2026.

Lucrările aferente realizării acestor întreprinderi industriale destinate reciclării vor beneficia de o alocare financiară în valoare de 220 milioane de  euro, proiectele eligibile fiind recompensate cu sume cuprinse între maxim 8,4 milioane euro și minim 500.000 euro. În aceste condiții, statul român va finanța în procent de 75% aceste obiective investiționale, 25% provenind din capitalul propriu al solicitanților din mediul privat.

Axa de finanțare destinată IMM-urilor prevede că solicitanţi eligibili sunt operatorii economici autorizaţi să desfăşoare cel puţin una dintre următoarele activități: tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase și a celor periculoase; recuperarea materialelor reciclabile sortate; demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor; colectarea deşeurilor nepericuloase și a celor periculoase.

Implementarea acestui program ambițios al MMAP vine în completarea demersurilor PNL de reorganizare al întregului sistem de reciclare a deșeurilor din România, în contextul în care noile fabrici vor gestiona cele opt miliarde de ambalaje care urmează să fie colectate anual.

Nu în ultimul rând, noile investiții vor rezolva o mare parte a problemelor provocate de cantitatea uriașă de deșeuri municipale produsă de țara noastră, care se ridică la peste 6 milioane de tone anual.

Construirea fabricilor de reciclare ne va permite redimensionarea întregii metodologii de colectare și reciclare a deșeurilor, în condițiile în care trimitem în fabricile de reciclare doar un procent de 12-13% din cantitatea totală de deşeuri. De asemenea, peste 80% din gunoiul menajer ajunge la gropile special destinate acestuia, față de 20% cât este media Uniunii Europene.

Datele statistice îngrijorătoare pot fi remediate prin eficientizarea Sistemului național Garanţie-Returnare, care îşi propune în acest an să ajungă la o cotă de performanţă de 65%, iar începând cu al treilea an de funcţionare la peste 90%, ţintă realistă din prisma experiențelor sistemelor similare din țările europene.

Sunt încrezătoare că antreprenorii români și clujeni vor trata cu seriozitate acest program de finanțare, având în vedere importanța beneficiilor obținute prin înființarea noilor capacități de reciclare, atât din punct de vedere social și al protecției mediului, cât și economic, prin crearea de noi locuri de muncă și venituri mai mari la bugetul de stat.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS