Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
106 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Protejăm sănătatea copiilor prin  interzicerea comercializării băuturilor energizante către minori

PNL
Typography

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat un proiect de lege benefic pentru sănătatea copiilor și tinerilor noștri, care reglementează interzicerea comercializării sau oferirii cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori.

Noul act normativ prevede modificarea și completarea Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, stabilind drept contravenție comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate în acest sens.

Conform interpretării acestui proiect legislativ, băuturile energizante sunt băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Propunerea  legislativă pe care am votat-o alături de majoritatea absolută a colegilor deputați era necesară, în contextul  consumului în creștere  a băuturilor energizante în rândul minorilor, acestea constituind un pericol major la adresa sănătății copiilor și  tinerilor. Astfel, potrivit unui studiu de specialitate al statisticienilor, 74% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani au consumat băuturi energizante.

Nerespectarea prevederilor privind vânzarea acestor sucuri energizante va fi sancționată cu amendă drastică, cuprinsă între 5.000 și 20.000 lei, proporțională cu gradul de pericol social al faptelor. Impunerea acestei sancțiuni a fost propusă de inițiatori în scop preventiv, pentru a asigura un spor de protecție minorilor și persoanelor vulnerabile.

Totodată, actul normativ mai prevede că săvârșirea acestor fapte contravenționale în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, se va pedepsi cu amenzi descurajante, de la 1.000 lei la 3.000 lei.

Un alt argument substanțial care a stat la baza acestei inițiative legislative este realitatea potrivit căreia vânzarea băuturilor energizante către minori nu este reglementată în niciun fel, astfel încât copiii le pot cumpăra de oriunde. Comercializarea fără restricții a acestor băuturi reprezintă una dintre tentațiile principale ale copiilor și adolescenților, astfel încât limitarea vânzării reprezintă o măsură perfect justificată.

De asemenea, legea ia în considerare și pericolele folosirii acestor lichide pentru sănătatea copiilor, cu atât mai mult cu cât au fost înregistrate cazuri extreme, în care minorii au decedat din cauza consumului produselor respective. Nu în ultimul rând, beneficiarii direcți ai acestei legi vor fi părinții și cadrele didactice, care au susținut eliminarea vânzării către minori a sucurilor energizante.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS