Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
106 New Articles

Cultura tradițională clujeană, apreciată de comunitățile românești din Canada

Cultură
Tools
Typography

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură care funcționează în subordinea forului administrativ județean, împreună cu grupul instrumental „Ceterașii de la Gherla”, au promovat în perioada 10 - 17 iunie a.c., cultura tradițională din județul Cluj în cadrul comunităților de români din regiunea Ontario, Canada.

Acțiunile s-au desfășurat în cadrul proiectului „Rădăcini Românești”- Reprezentarea culturii tradiționale clujene în comunitatea românească din Canada, prilej cu care membrii delegației instituției de cultură precum și artiștii populari au susținut mai multe programe folclorice de muzică vocală și instrumentală. Totodată, au fost organizate prezentări de carte pe tema tradițiilor populare din zona județului Cluj precum și expoziții de fotografie etnografică și de obiecte de artizanat.

În data de 10 iunie a.c., în fața Primăriei orașului Kitchener, în prezența oficialităților locale, delegația clujeană a luat parte la manifestările care au marcat Ziua Româno - Canadiană, iar în 11 iunie a.c., la Oshawa, la cele dedicate Zilei Internaționale a Iei Românești. De asemenea, în 15 iunie la Niagara, în 16 iunie la London și în 17 iunie la Oakville, au avut loc prezentări ale obiceiurilor și tradițiilor românești, ale portului popular tradițional și ale meșteșugurilor tradiționale precum și programe folclorice autentice. Totodată, cu ocazia prezenței clujenilor în Canada, s-au desfășurat o serie de întâlniri cu membrii comunității românești, asociații culturale și reprezentanți ai școlilor românești din orașul Hamilton și din alte zone ale provinciei Ontario.

O întâlnire deosebită a avut loc în data de 13 iunie a.c., când delegația clujeană a fost primită  de Consulul General al României în Canada, domnul Mugurel Ioan Stănescu, la sediul Consulatului din orașul Toronto. Din partea clujenilor i-au fost oferite cărți despre cultura tradițională din județul Cluj, precum și CD-uri cu muzică tradițională vocală și instrumentală. La rândul său, Consulul s-a arătat foarte bucuros de existența unor legături puternice cu România și în special cu Transilvania și județul nostru, care contribuie astfel la păstrarea vie a culturii și identității românești a celor care de multă vreme au plecat din România.

Proiectul va continua în perioada următoare cu organizarea și derularea de expoziții fotoetnografice itinerante în zonele canadiene unde există comunități românești numeroase, lansări și prezentări de publicații etno-folclorice, CD-uri, DVD-uri, editate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dar și cu susținerea de spectacole folclorice tradiționale în comunitățile românești. Totodată, se are în vedere popularizarea diverselor forme de reprezentare a tradițiilor populare din zona județului Cluj, prin publicarea de articole în presa românească și colaborarea cu televiziunea în limba română din Canada, pentru a fi difuzate materiale video despre muzica și obiceiurile tradiționale, realizate de instituția clujeană.

Reamintim faptul că scopul acestei inițiative este acela de a face cunoscută și de a păstra vie cultura românească în cadrul comunităților de origine română din diaspora. Ea este desfășurată în parteneriat cu ziarul de limbă română ,,Agenda Românească” din Kitchener, Canada (www.agendaromaneasca.com), alături de Consulatul General al României la Toronto/ Ontario şi colaboratori ai publicației din această regiune a Canadei.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS