Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Angela Albu şi Ion Storojenco au încântat Turda cu fragmente din Bach, Hindemith, Dutilleux şi Schubert

Cultură
Tools
Typography

Din nou spaţiul Tour D’Art de pe strada Republicii din Turda s-a dovedit neîncăpător pentru un eveniment  de ţinută aşa cum a fost cel organizat de Selena Events în parteneriat cu Tour D’Art.

Concertul cameral găzduit de spaţiul deţinut de soţii Cojan i-a avut ca invitaţi pe i-a avut ca invitaţi pe violoncelistul Ion Storojenco, acompaniat de pianista Angela Albu, care este şi mama tânărului.

“Vom fi răsfăţaţi de doi muzicieni de înaltă clasă care vor sclipi şi de această dată pentru că muzica românească şi marii noştri solişti instrumentişti sunt sclipitori ai muzicii”, spunea Dan Zăhan, amfitrion al întâlnirii de la Turda.

După ce i-a prezentat pe fiecare din cei doi invitaţi care au pregătit un program cu fragmente muzicale aparţinând unor compozitori precum Schubert, Bach, Hindemith sau Dutilleux, Dan Zăhan a încheiat cu o referirel la Beethoven care ar fi spus că muzica trebuie să fie scânteia care aprinde focul în spiritul omenesc, ulterior făcând loc artiştilor pentru a impresiona publicul care a umplut spaţiul Tour D’Art.

Spectacolul a început cu trei părţi din suita a 6-a de Bach. Dificultatea celor şase suite scrise de bach pentru violoncel este că au fost scrise pentru un violoncel baroc, cu cinci corzi, în timp ce violoncelul modern nu are decât patru, Ion Storojenco fiind nevoit să îşi demonstreze, astfel, virtuozitatea.

Paul Hindemith a fost compozitorul a cărui sonată, în cinci părţi, a fost interpretată la Turda. Despre această sonată, preciza Ion Storojenco, se ştie că a fost scrisă, pe când autorul avea 21 de ani, în două săptămâni în urma unui pariu făcut de Hindemith cu un prieten al lui, virtuos violoncelist, în urma pariului violoncelistul trebuind ca, dacă sonata este scrisă în două săptămâni, el s-o înveţe şi s-o cânte în două zile, lucru care, aceeaşi legendă spune, s-ar fi întâmplat.

De asemenea, în prezentarea unui alt fragment muzical, Ion Storojenco a amintit cum, în cinstea aniversării mecenatului Paul Sacher - “unul dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii, artist de calibru neobişnuit, unul dintre cei mai mari patroni muzicali ai secolului nostru” aşa cum îl descria The Guardian la momentul când, pe 27 mai 1999, îi anunţa decesul la vârsta de 93 de ani - fiecare compozitor care îl cunoştea personal şi care s-a aflat sub protecţia lui financiară i-a oferit o lucrare. Aşa a amintit Ion Storojenco de lucrarea lui Henri Dutilleux - unul dintre cei mai remarcabili compozitori ai Franţei secolului XX - lucrare în care compozitorul a luat numele lui Sacher şi l-a pus pe note, lucrare care a fost interpretată şi la Turda. Mai mult, pentru a putea interpreta fragmentul muzical, violoncelistul Ion Storojenco a trebuit să facă o scuadratură, adică să schimbe acordajul instrumentului pentru a avea alte corzi de bază pentru a putea interpreta fragmentul muzical.

Acompaniat de pianista Angela Albu, mama sa, Ion Storojenco a interpretat sonata Arpeggione de Franz Schubert, sonată scrisă de compozitor pentru arpeggione, instrument care acum nu mai există, astfel că a fost interpretată de violoncel şi pian, sonata fiind ultima lucrare oficială atribuită lui Franz Schuber, compozitor care s-a stins la vârsta de 27 de ani.

Concertul cameral de la Turda s-a încheiat tot pe acordurile muzicii lui Franz Schubert, pentru final cei doi interpreţi păstrând “Ave Maria”, melodie îndelung aplaudată de publicul prezent la Tour D’Art.

Despre Angela Albu
După ce absolvă cu distincţie Liceul de Muzică din Chişinău, pianista Angela Albu studiază la faimosul Conservator "Ceaikovski" din Moscova, în clasa renumiţilor profesori Dmitry Sakharov şi Alexei Kandinsky unde îşi susţine şi diploma de doctorat. Actualmente profesor Angela Albu predă tinerilor muzicieni în cadrul Liceului “Sigismund Toduţă” din Cluj şi a Academiei de Muzică din laşi, concertează pe scene internaţionale în concerte de muzică de cameră şi se implică cu mult succes în formarea şi educarea generaţiilor tinere de muzicieni români.

Despre Ion Storojenco
Născut la Chişinău într-o familie de muzicieni, Ion îşi urmează părinţii şi începe să cânte la violoncel la vârsta de 5 ani. După ce în 2008 termină Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă" în clasa profesorului Adalbert Török îşi continuă studiile la Universitatea de Muzică şi Arte Interpretative din Viena, la Conservatorul Superior din Paris iar actualmente la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj în clasa profesorului Vasile Jucan.
Printre performanţele acumulate se numără premii la Olimpiade Naţionale, Concursurile Mihail Jora, Eugen Coca, Liezen Cello Competition, "Gradus ad parnasum" - Graz şi evoluţii în calitate de solist cu orchestre din România, Republica Moldova şi Austria.
După 2 ani ca substitut în cadrul Filarmonicii şi Operei din Viena şi alţi doi ani ca membru al Orchestrei Festivalului Verbier, Ion este actualmente prim-violoncelistul Filarmonicii din Pforzheim, in landul Baden-Württenberg, Germania.

Vă invităm să vă bucuraţi de povestea în imagini de la evenimentul de la Turda, precum şi de secvenţele video pe care am avut acceptul interpreţilor să vi le prezentăm şi dumneavoastră, mai ales celor care nu aţi participat la eveniment, dar nu numai.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS