Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Cum au sarbatorit turdenii Unirea Mica

Actualitate
Tools
Typography

Manifestările dedicate împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române s-au împărţit, la Turda, în trei momente distincte.

Primul a fost spectacolul de pe scena Teatrului "Aureliu Manea" Turda, apoi Hora Unirii în centrul istoric al municipiului şi focul de artificii din faţa Primăriei Turda.

Amfitrion al întâlnirii de la Teatrul "Aureliu Manea", părintele Sebastian Zăhan a invitat, pe rând, în scenă copii şi tineri care, prin momentele de muzică şi joc oferite, au făcut ca inimile celor care au umplut sala teatrului turdean să bată mai româneşte decât în alte zile.

Dacă pe micuţii de la ansamblul "Muguri de pe Arieş" (instructor Vasile Baciu) îi numea "românaşi cu suflet mare şi cu calităţi de jucăuşi", despre solista Bianca Crişan, părintele Zăhan spunea, în glumă, că a venit de peste mări şi ţări, adică de pe strada Raţiu, pentru a fi prezentă la spectacol.

Ansamblul "Comori ardelene" (instructor coregraf Ioan Cuc) a apărut pe scenă în timp ce Sebastian Zăhan spunea că tot ce-i românesc nu piere şi nici nu va pieri până sunt astfel de copii în România.

După o altă tânără interpretă de muzică populară din Turda - Lorena Hideg - în faţa publicului spectator au apărut micuţii de la "Cununiţa de pe Arieş" de îndrumarea cărora în ale jocului popular se ocupă acelaşi Vasile Baciu, cel care ar fi mărturisit - spunea părintele Zăhan - că nu se lasă până nu îi învaţă pe micuţi purtata pe care o jucau, pe vremuri, membrii ansamblului Ţarina de pe lângă fabrica Sticla din Turda.

În afară de cei amintiţi deja sau de tinerii de la Turda Tin sau de tânărul poet turdean Călin Pop, pe scena Teatrului "Aureliu Manea" au mai urcat şi alţi artişti şi interpreţi.

De asemenea, părintele Sebastian Zăhan a ţinut să mulţumească celor care au făcut posibilă seria de manifestări prin care s-a marcat, la Turda, împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române: administraţiei locale turdene, reprezentată la spectacol prin prezenţa primarului Tudor Ştefănie, directorului teatrului "Aureliu Manea", Narcisa Pintea, Casei Municipale de Cultură Turda, dar şi Şcolii Populare de Arte "Tudor Jarda" din Cluj-Napoca şi tuturor celor care au participat la spectacol.

După spectacolul de la Teatrul "Aureliu Manea", cei prezenţi s-au deplasat în centrul istoric al municipiului pentru a se prinde într-o horă a unirii. Astfel, tineri şi vârstnici s-au prins, sâmbătă seara în "Hora Unirii" cântând fiecare cum putea şi cum ştia dorinţa Ţării Româneşti de a se uni cu Moldova, pe acordurile oferite printr-o staţie de amplificare alimentată cu curent electric - oare cum de? - taman de la sediul PD-L şi toată lumea era fericită la Turda că acum 156 de ani s-a unit Moldova cu Ţara Românească. Apropo, ştim că acuma ne mândrim cu noul PNL, dar atunci să se precizeze clar al cui sediu e acela...

Ultimul moment festiv al zilei a fost focul de artificii. Pentru asta, toată lumea s-a deplasat spre Piaţa 1 Decembrie 1918 (deh, n-avem o piaţă cu numele 24 ianuarie 1859, ci doar una ce face referire la unirea care ne priveşte cumva şi pe noi, ca teritoriu). Pe lângă că din nou s-a iluminat în toate culorile ruina de lângă Primăria Turda, focul de artificii a fost un prilej de bucurie pentru cei prezenţi, momentul chiar fiind răsplătit cu urale şi aplauze.

Pentru prima galerie foto de la evenimentele de sâmbătă, CLICK AICI (foto Bogdan Iozon).

Pentru a doua galerie foto de la evenimentele de sâmbătă, CLICK DINCOACE (foto Marian Oprea).

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS