Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Zilele Turzii au inceput cu discursuri

Eveniment
Tools
Typography

Cum era de aşteptat, şi ediţia din 2012 a Zilelor Municipiului Turda a început cu discursuri. Festivitatea de deschidere a evenimentului a avut loc vineri, 31 august, de la orele 10.00 în sala mare a Primăriei Turda.

Printre invitaţii prezenţi la eveniment s-au numărat Gheorghe Vuşcan (prefectul judeţului Cluj), Victor Opaschi (ministru secretar de stat în Ministerul Culturii), Alexandru Cordoş (senator PSD), Vákár István (vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj) şi Remus Lăpuşan (preşedinte PSD Cluj), dar şi reprezentanţi ai administraţiilor locale din localităţi apropiate Turzii: Dorin Lojigan (viceprimar Câmpia Turzii), Zeng Ioan (primar comuna Mihai Viteazul), Ioan Roman (primar comuna Viişoara), Ioan Pîrv (primar comuna Petreştii de Jos), Ioan Racolţa (primar comuna Călăraşi) şi Minodora Luca (primar comuna Băişoara).
Dacă viceprimarul Lucian Nemeş - cel care a vorbit primul şi a avut rolul de gazdă în lipsa primarului Tudor Ştefănie - a mulţumit tuturor colegilor din Primărie şi din Consiliul local pentru efortul depus în organizarea celei de-a XII-a ediţii a Zilelor Turzii, prefectul judeţului Cluj a preferat să atingă o problemă socială, cea a lipsei locurilor de muncă din zona Turda - Câmpia Turzii, motiv pentru care vedea cu ochi buni viitoarea colaborare dintre judeţul Cluj şi judeţul Blekinge (Suedia).
"Este un moment în care se aduc aminte momentele importante din istoria urbei, se face o atât de necesară apropiere între generaţii şi se discută despre viitor", definea, pe scurt, Victor Opaschi un eveniment precum Zilele Turzii. De asemenea, ministrul secretar de stat amintea de istoria extraordinară a Turzii, urbe care a început ca o aşezare dacică, cucerită de romani şi asupra căreia şi-a pus amprenta exploatarea sării, activitate economică ce a sporit importanţa oraşului în zonă, Victor Opaschi amintind şi de actele importante care s-au semnat la Turda de-a lungul vremii (atât cel privind libertatea religioasă, cât şi cel privind restrângerea unor drepturi ale românilor transilvăneni).
În schimb, senatorul Alexandru Cordoş mărturisea că la Turda se simte acasă, în timp ce Vákár István era convins că, aşa cum până acum Turda a fost un mare pol de putere, aşa va fi şi în continuare un mare pol de putere. "Odinioară acest oraş s-a ridicat pe mineritul sării, când sarea avea o valoare comparabilă cu aurul", spunea vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, apreciind Turda ca fiind cel mai important pol al turismului din judeţul Cluj.
Nu în ultimul rând, Remus Lăpuşan a dorit să felicite consiliul local şi primăria "pentru că a avut grijă ca această tradiţie frumoasă să dăinuiască şi să fie un moment de unitate pentru toţi cei care trăiesc în acest oraş, în acest municipiu frumos şi nu numai".
La final , viceprimarul Lucian Nemeş a declarat deschisă cea de-a XII-a ediţie a Zilelor Municipiului Turda, invitându-i pe cei prezenţi la deschiderea unei noi ediţii a Expo Flora, expoziţie găzduită în acest an la Liceul "Liviu Rebreanu" din Turda.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS