Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

28
Sun, Apr
112 New Articles

Pacientii cu afectiuni hepatice si specialistii in domeniul sanatatii s-au reunit la Cluj, pe 26 si 27 martie

Eveniment
Tools
Typography

- comunicat -
Ediţia a IV-a a conferinţei HepatoPac a reunit peste de 100 de persoane în perioada 25-27 martie la Cluj-Napoca. Conferința a fost organizată de APAH-RO (Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice România) filiala Cluj și Houston NPA.

Manifestarea din acest an s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile. Prima zi, dedicată angajatorilor din Cluj, s-a desfăşurat în spaţiul pus la dispoziţie gratuit de către Primaria Cluj-Napoca (Bastionul Croitorilor) şi a constat în prezentări pe tema combaterii discriminării la locul de muncă a persoanelor cu afecţiuni hepatice. Următoarele două zile au fost dedicate specialiştilor în domeniul sănătăţii şi persoanelor cu afecţiuni hepatice. Coordonatorul științific al evenimentului a fost prof. dr. Vasile Andreica, șef secție Institutul Regional de Gastroenterologie Cluj.

În cadrul celei de-a patra ediții Hepatopac, organizatorii și-au propus să abordeze problemele pacienților cu boli hepatice cronice atât din perspectivă medicală, cât și din perspectivă socială. Lectori cu experiență în tratarea hepatitelor cronice au încercat să facă prezentările cât mai accesibile și atractive pentru pacienții cărora li s-au adresat.

Peste 2 milioane de români trăiesc cu virusul hepatitei B și C
Prof. dr. Vasile Andreica a prezentat zonele endemice ale infecției virale cronice, grupele de risc pentru care se recomandă testarea pentru hepatita B și C și diferitele căi de transmitere ale infecției virale, în vreme ce dr. Roxana Zaharia (Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie) a explicat diferitele tipare de evoluție naturală ale infecțiilor virale de tip B, C și D.

De ce sunt diagnosticate atât de târziu aceste afectiuni? a fost întrebarea la care a încercat să răspundă printr-o prezentare concisă dr. Liliana Dina, investigând manifestările clinice ale hepatitelor cronice virale.

Sef de lucrari Dr. Adriana Cavași (UMF „Iuliu Hațieganu") a răspuns, pe rând, întrebărilor pe care le-ar putea pune femeile infectate cu hepatită cronică virală care își doresc un copil. În medie, riscul transmiterii infecției de la mamă la făt este de 40%.

Conf. dr. Paula Szanto (Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj) a realizat o sinteză a mijloacelor actuale de tratament și a perpectivelor terapeutice în hepatita cronica virala C.

Vaccinarea împotriva hepatitelor B și C a fost subiectul expunerii realizate de dr. Dana Matei, care a oferit detalii despre structura virusurilor hepatice, despre profilaxia preexpunere, schema de vaccinare și profilaxia postexpunere în cazul hepatitei B și despre absența vaccinului în cazul hepatitei C.

Asist. univ. dr. Claudia Hagiu (Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca) a vorbit despre adaptarea stilului de viață al bolnavilor cu hepatită cronică virală, insistând asupra dietei corespunzătoare, efectele fumatului și consumului de alcool asupra tratamentului, influența anturajului asupra stării psihice și dozarea efortului fizic.

Efectele adverse ale tratamentelor disponibile au fost abordate în prezentarea dr. Lidia Ciobanu.
Prezentarea doamnei Cerasela Libeg, specialistă în psihologie și psihoterapie, s-a axat pe ghidarea corecta a pacientului cu afectiuni hepatice cronice si a subliniat importanta acordarii suportului psihologic in abordarea bolii.

Alături de pacienți a fost și dr. Vasile Grumaz Manager al Spitalului Municipal Turda, specialist boli interne, un colaborator apropiat și foarte implicat al APAH-RO Filiala Cluj care a raspuns numeroaselor întrebari ale pacienților prezenți în sală.

In cursul zilei de vineri la manifestare a participat si senatorul Alexandru Cordos care a auditat o parte din prezentari, a luat contact cu realitatea persoanelor infectate cu virus hepatic si i-a asigurat pe cei prezenti ca-si va intensifica sustinerea pentru introducerea noilor optiuni terapeutice si a unor programe de informare pentru publicul larg.

Edițiile anterioare HepatoPac s-au desfășurat la Cluj-Napoca în martie 2012, în aprilie 2013 respectiv in martie 2014 și au reunit peste 400 de participanți.

Sponsori ai evenimentului: Bristol-Myers Squibb, Fiterman Pharma, Synevo, BioPredictive, AmdTopografie, All Metal Solution, Domeniul Public Campia Turzii.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS