Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

28
Sun, Apr
112 New Articles

VIDEO | Ce au avut de spus Poliţia şi Prefectura despre situaţia de la aeroportul din Cluj

Foto: Claudiu Pădurean

Actualitate
Tools
Typography

În cursul zilei de azi presa a prezentat nişte imagini care au stârnit indignare în rândul cetăţenilor români care peste tot aud că trebuie să stea în casă, trebuie să se izoleze, să iasă din casă doar dacă e necesar, să respecte distanţa socială etc. etc.

Ei bine, azi, 9 aprilie, internetul a fost martosul unor imagini cu un aeroport aproape tixit de lume, unde distanţarea săcială părea să nu pus piciorul veci.

Cum era şi normal, revolta cetăţenilor a apărut, situaţia fiind una extrem de particulară mai ales cu nişte ordonanţe militare în vigoare într-o stare de urgenţă decretată de preşedintele României.

Pe scurt, era vorba de cetăţeni care doreau să se deplaseze spre Germania, la muncă, în baza unor contracte de muncă.

Situaţia particulară de la aeroportul din Cluj-Napoca a stârnit şi intereseul autorităţilor, astfel că în prima fază prefectul Mircea Abrudean explicat că, de fapt, cursele erau organizate de un operator privat care ar fi gestionat prost situaţia, oamenii fiind aduşi toţi grămadă în condiţiile în care zborurile charter ar fi fost programate să plece începând cu ora 13.00. În altă ordine de idei, prefectul Abrudean preciza şi că în aerogară se intră controlat, singura problemă fiind în exteriorul aerogării, în parcare, şi la faţa locului fuseseră trimişi jandarmi şi forţe ale poliţiei pentru a dispersa cetăţenii.

Nu în ultimul rând prefectul a anunţat că operatorul privat va fi anchetat pentru felul în care a gestionat situaţia.

Ulterior atât IPJ Cluj cât şi Prefectura Cluj au venit cu aceleaşi informaţii:

Urmare a  imaginilor și informațiilor apărute în spațiul public privind situația de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, vă informăm că la nivelul S.R.P.T. Cluj Napoca a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 352 Cod Penal sub coordonarea  Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca.
În cursul zilei de astăzi, polițiștii din cadrul S.R.P.T. Cluj Napoca, în temeiul art. 292 Cod de Procedura Penală s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 Cod Penal, în cauza privind situația persoanelor aflate in cursul acestei dimineți pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.
Cauza se afla sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca.

Dacă e să facem referire la OM nr. 7/04.04.2020, la Capitolul II - Alte măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 avem aşa:

Art. 9
(1) Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile.
(2) Măsura se aplică începând cu data de 5 aprilie 2020, ora 23.00, ora României.
(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 8 aprilie 2020.
(4) Măsurile prevăzute la alin.(1) și (3) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Dar avem şi

Art. 10
(1) Sunt permise zborurile efectuate de toți operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de destinație.
(2) Prevederile alin.(1) nu se aplică lucrătorilor care-și desfășoară activitatea în domeniul sanitar și al asistenței sociale.

Totuşi, nu trebuie uitat că România a făcut eforturi din fonduri proprii să repatrieze cetăţeni români pe care i-a adus din zone periculoase în contextul pandemiei - unii dintre ei nerespectând niciun fel de normă odată ajunşi în ţară pe banii statului - cetăţeni pentru care statul român a suportat cheltuielile de transport şi cele de carantinare ulterioară (cazare şi masă la hoteluri sau în diverse alte zone de carantinare).

Revolta internauţilor acoperea mai multe aspecte, pornind de la specularea unei duble măsuri aplicate - unii stau în izolare şi dacă ies după o pâine primesc amendă în lipsa unui document în timp ce alţii se deplasează cu autocare şi nu respectă distanţarea socială într-un mod aproape flagrant - până la nemulţumiri referitoare la cheltuielile pe care le face statul pentru cei care au nevoie, unii fiind oricând gata să întoarcă spatele în secunda doi aceluiaşi stat căruia, când erau în nevoie, i-au cerut ajutorul.

Rămâne de văzut care este, până la urmă, rezultatul anchetei.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS