Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

05
Sun, May
94 New Articles

Sfantul Gheorghe - patronul spiritual la Turzii - a fost sarbatorit pe 23 aprilie

Diverse
Tools
Typography

Sala mare a Primăriei Turda a găzduit joi, 23 aprilie, o manifestare dedicată Sfântului Mare Muceic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, sfânt care este patronul spiritual al municipiului Turda.

În urmă cu 10 ani, ca urmare a demersurilor făcute de societatea Culturală "Rei Culturae Fautores", Sfântul Gheorghe a fost adoptat ca protector spiritual al municipiului Turda.
În 2015, aceeaşi societate culturală a organizat o acţiune amplă prin care să marcheze împlinirea a 10 ani de când municipiul Turda are un protector spiritual.

"Sfântul Gheorghe este simbolul luptei şi biruinţei, simbolul curajului şi al dăruirii, simbolul cavalerismului până la sacrificiu şi simbolul creştinismului. Sfântul Gheorghe s-ar purtea constitui într-un element unificator în misiunea cultivării spiritului creştin autentic de către reprezentanţii cultelor" spunea preşedintele "Rei Culturae Fautores", Dan Zăhan, în ideea de a oferi argumente pentru care Sfântul Gheorghe a fost desemnat ca patron spiritual al municipiului Turda.

După un Te Deum de mulţumire oficiat de un sobor format din 7 preoţi, profesor universitar doctor Călin Felezeu a fost cel căruia i-a revenit sarcina să vorbească despre Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Definindu-l pe Sfântul Gheorghe - ca şi pe Sfântul Dumitru, dealtfel - ca fiind un stâlp al timpului, profesorul Călin Felezeu a explicat că, pe lângă că e reprezentat călare, Sfântul Gheorghe poartă mantie roşie, fapt ce are ca semnificaţie martiriul.

Poziţionându-l pe Sfântul Gheorghe ca sfântul care deschide anul pastoral, profesorul Călin Felezeu spunea: "analizându-l pe Sfântul Gheorghe, putem să îl privim cel puţin din trei unghiuri de vedere. Este, clar, un personaj istoric care a trăit într-un moment de cumpănă din viaţa creştinătăţii, moment care a corespuns ultimei prigoane a creştinilor din timpul împăratului Diocleţian".

Trăind 28 de ani (275-303), Sfântul Gheorghe este cel despre care se spune că era un foarte bun militar şi iscusit mânuitor al armelor, ceea ce i-a oferit o înaintare în ierarhia militară. Dar, mărturisindu-şi credinţa, acest fapt l-a pus în faţa unor încercări. Asumându-şi riscuri, a fost supus la nenumărate torturi, amintite de profesorul Călin Felezeu în cuvântul său: "a fost împuns cu suliţa, a fost tras pe roată, i s-au pus lespezi pe piept, i s-au dat încălţări cu cuiele înăuntru şi a fost pus să alerge, a fost aruncat în groapa cu var şi a doua zi dimineaţă i s-a tăiat capul".

Despre manifestarea la care a fost invitat să participe şi la care a fost invitat să vorbească, profesorul Călin Felezeu a adăugat, în finalul intervenţiei sale: "astfel de manifestări sunt importante pentru suflet, pentru minte dar şi pentru credinţa noastră pentru că fără credinţă, fără limbă şi fără istorie nu vom putea exista niciodată".

Manifestarea de la Turda a fost, însă, şi una a recunoştinţei. În eforturile sale, societatea culturală "Rei Culturae Fautores" a dorit să îşi arate recunoştinţa pentru cei care au sprijinit, în timp, acţiunile RCF, care au un cuvânt de spus, care sunt demni de a fi remarcaţi odată în plus.

În acest sens, "Rei Culturae Fautores" a oferit trei tipuri de distincţii: Senior al Cetăţii (cu ocazia aniversării a 10 ani de când Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este patronul spiritual al oraşului), Mecena (pentru contribuţia deosebită la susţinerea activităţilor asociaţiei RCF) şi Diploma de Excelenţă (pentru merite deosebite în sprijinirea activităţii RCF).

Cei care s-au bucurat de distincţia Senior al Cetăţii sunt:

maestrul Dumitru Fărcaş
prof. univ. dr. Nicuşor Silaghi
scriitorul Doru Munteanu
actorul Radu Botar
artistul plastic Agneta Cismaşiu
dr. Valentin Gherman
academician Ioan Aurel Pop (distincţie ridicată de profesorul Călin Felezeu)
protopopul Daniel Crişan
general maior (r), avocat Sever Andrei Mureşian.

Distincţia Mecena a fost acordată pentru:

Dumitru Babaioana
deputatul Mircea Irimie
inginer Flaviu Cismaşiu
profesor Dănuţ Zăhan (distincţie înmânată preşedintelui RCF de către profesor Dorina Arion).

Nu în ultimul rând, Diploma de Excelenţă a fost acordată pentru:

scriitorul Mircea Ioan Casimcea
profesorul Ioan Bembea
societatea culturală "Filarmonia" Turda
asociaţia "Atelier 7+"
asociaţia "Tour d'Art"
parohia greco-catolică Turda Veche
cenaclul "Satiricon"
asociaţia "Petőfi Társaság"
asociaţia "Comori Ardelene"
Protopopiatul Ortodox Turda
parohia romano-catolică Turda
societatea cultural-patriotică "Avram Iancu"
Palatul Cultural "Ionel Floaşiu" Câmpia Turzii
Casa de cultură "Pompeiu Hărăsteanu" Luduş
primarul comunei Viişoara, Ioan Roman
Centrul Raţiu pentru Democraţie Turda
cafeneaua culturală "La papion"
Cvartetul Transilvan Cluj-Napoca
Asociaţia luptătorilor din 22 Decembrie 1989
profesor Valentin Vişinescu
profesor Dorina Arion
primarul municipiului Câmpia Turzii, Radu Hanga
preot Gheorghe Gotea
senator Alexandru Cordoş
Muzeul de Istorie Turda

O bună parte dintre cei care au primit diverse distincţii au dorit să adreseze câteva cuvinte. Fiecare dintre cei care au vorbit au avut discursuri unul mai emoţionant decât altul.

De asemenea, manifestarea a fost presărată atât cu momente muzicale oferite, pe rând, de maestrul Dumitru Fărcaş, de tenorul Stefan Korch sau de maestrul Nicuşor Silaghi, cât şi cu momente de umor asigurate de Eugen Albu şi colegii săi epigramişti de la cenaclul "Satiricon".

La finalul celor aproape patru ore de sărbătoare, viceprimarul Lucina Nemeş s-a arătat foarte încântat de cele văzute şi auzite şi a găsit de cuviinţă să sugereze că o astfel de manifestare merita un spaţiu mai amplu de desfăşurare. Angajându-se că pentru ediţia de anul viitor se va ocupa ca amploarea sărbătorii să crească, Lucian Nemeş dădea de înţeles că locaţia vizată este sala Teatrului "Aureliu Manea" Turda.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS