Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

28
Sun, Apr
112 New Articles

Peisagistica orasului - cateva ganduri

Agora
Tools
Typography

Cultivarea florilor, gustul pentru frumos, trebuie să îşi aibă originea într-o perioadă foarte îndepărtată pe scara timpului civilizaţiei umane; este una din plăcerile spirituale ale omului din toate timpurile. La noi alternanţa anotimpurilor, apariţia unui nou ciclu de viaţă sunt marcate de vegetaţie, de flori, de plăpândul ghiocel „vestitor al primăverii," apoi de lalele şi de multicolorele panseluţe. Apariţia florilor este dorinţa noastră din fiecare primăvară.

Venind în întâmpinarea acestei plăceri a tuturor locuitorilor (aşa bănuiesc), Primarul, prin Consiliul Local, alocă anual fonduri financiare tot mai substanţiale pentru a asigura oraşului nostru un aspect peisagistic, floral, cât mai plăcut şi atrăgător. Se vede la tot pasul şi ne încântă privirea.
Cultivarea florilor şi aranjarea cestora în parcuri sau în spaţiile destinate este o ştiinţă şi o artă. Cu mai mulţi ani în urmă din Turda au fost trimişi mai mulţi tineri tocmai în Olanda pentru instruire în acest domeniu iar azi se văd rezultatele aici în municipiul nostru, prin îmbinări armonioase de culori, prin flori dintre cele mai atrăgătoare, printr-o amplă şi încântătoare peisagistică, e adevărat, mai puţin prezentă în zonele periferice, deocamdată, probabil, nu se poate mai mult.
În această primăvară lalelele, cu marea lor diversitate de culori, de talie şi de aranjament floral, a fost pentru noi locuitorii oraşului o aleasă desfătare. Aceste frumuseţi nu apar de la sine, sunt rezultatul unor intense activităţi ce se întind, acolo la sere, pe parcursul întregului an.
O fac în nume personal, dar sper să fie şi în asentimentul multor alţi locuitori, să fac cunoscut autorităţilor locale precum şi Regiei Domeniului Public, ce este direct „vinovată" de aceste frumoase privelişti din Turda, că trăim, privind florile, o vie emoţie estetică, ne fac o aleasă plăcere, pentru care va adresăm cuvenite MULŢUMIRI şi chiar FELICITĂRI. Din tot ce faceţi, nimic nu rămâne neobservat.
Frumos ar fi ca şi noi, locuitorii, beneficiarii acestei intense activităţi, ce se desfăşoară pe tot parcursul sezonului cald prin înlocuirea succesivă a florilor, deci şi noi să fim la un nivel ridicat de civilizaţie urbană prin a păstra curăţenia şi prin a proteja spaţiile cultivate cu flori.
De la an la an sub aspectul peisagistic oraşul nostru arată tot mai frumos iar dacă în faţa caselor şi la balcoane ar fi mai multe flori (e şi un îndemn), am avea impresia că ne găsim în Alsacia cea vestită pentru bogăţia ornamentelor florale.

Ioan Bembea

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS