Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Salina Turda si implicarea acesteia in constituirea clusterului balneoturistic

Interviu
Tools
Typography

Cristian Matei, în calitate de membru în consiliul de administraţie al SC Turda Salina Durgău SA a fost cel care, împreună cu conducerea societăţii, s-a ocupat de organizarea primei întâlniri în vederea constituirii unui cluster balneoturistic din care Salina Turda să facă parte.

De la întâlnirea care s-a desfăşurat la începutul lunii octombrie a mai trecut ceva timp şi pentru că la acel moment se intenţiona organizarea unei alte întâlniri, una de lucru, am stat de vorbă cu Cristian Matei în speranţa că obţinem informaţii noi în legătură cu constituirea clusterului balneo-turistic.

Reporter: Domnule Matei, ce se mai întâmplă cu constituirea clusterului balneo? La momentul primei întâlniri care a avut loc la Salina Turda s-a încercat constituirea unui consiliu, a unui comitet de coordonare, însă s-a decis, pe loc, să existe alte întâlniri într-un cadru mai restrâns, în care să se stabilească cine conduce acest cluster şi aşa mai departe. Ce s-a mai întâmplat de atunci?

Cristian Matei: În ceea ce priveşte clusterul e foarte simplu. Noi ţinem legătura cu aproape toţi cei care au fost atunci prezenţi în număr de aproximativ 60 de persoane, reprezentanţi ai unor instituţii private, de stat, judeţene şi aşa mai departe. Chiar am fost sunat de reprezentantul judeţului Maramureş care a primit, deja, din partea Consiliului Judeţean şi din partea prefecturii girzul de a reprezenta judeţul Maramureş în acest cluster.
La fel, avem reprezentantul judeţului Cluj nominalizat datorită faptului că a participat la această reuniune şi domnul vicepreşedinte Oleleu şi doreşte să facă parte din acest cluster.
Noi am promis că vom face o reuniune dar nu neapărat restrânsă pentru că dorim mai restrânsă. La lansare au fost invitae entităţi care se ocupă de turism şi pe care le-am cunoscut. Sigur că n-o să mai facem reuniune cu toţi. La acest moment se lucrează de către firma care va reprezenta managementul clusterului - şi care a fost aprobată prin semnăturile celor prezenţi de atunci - la un regulament şi la un statut. eu am spus atunci că iniţial ne vo constitui fără personalitate juridică, dar în urma consultărilor va trebui să rezulte personalitate juridică pentru că altfel nu te poţi mişca în mediul de afaceri.

Rep.: Acesta este statutul şi al altor clustere similare?

C.M.: Nu, deci se lucrează la un statut şi la un regulament propriu.

Rep.: Mă gândeam că vă inspiraţi din experienţa altor clustere...

C.M.: Acuma, ca mod de organizare ne putem inspira, dar nu e obligatoriu. sigur că vom ţine cont, în primul rând, de clusterele turistice care există în alte regiuni, vom ţine cont de clusterele care s-au mai înfiinţat, cum este clusterul agricol de la nivelul judeţului Cluj.
Dar noi ne vom face un cluster pe care-l vom distribui tuturor celor care au fost prezenţi atunci şi-i vom ruga, la un moment dat, să vină cu observaţiile de rigoare, fiecare cu ce consideră, la prima reuniune pe care o vom face, dar cu o bază de discuţie în faţă.

Rep.: Şi nu ştiţi, nu puteţi anticipa acum când o să aibă loc reuniunea?

C.M.: nu pot anticipa. Eu am spus că avem la dispoziţie un an, pentru că dacă într-un an nu se face nimic...
Doar că eu mi-am dorit foarte mult acest cluster şi datorită faptului că am mai lucrat în turism şi datorită faptului că am făcut un master în turism şi datorită faptului că am mai avut colaborări şi cu alte persoane, ca de exemplu doamna din Suedia care doreşte să vină în România şi să facă o strategie de dezvoltare poate a zonei, poate a regiunii noastre, depinde unde vrea să se implice. Ţin foarte mult la chestia asta şi nu voi lăsa să treacă foarte mult timpul.
Dar acum, o echipă de colegi - care au mai participat, trimişi de mine, la alte întruniri ale altor clustere - şi-a făcut o imagine despre ce este vorba şi acum această echipă lucrează la cele două materiale pe care le vom trimite tuturor.

Rep.: Reţin că la momentul la care a avut loc lansarea acestui cluster balneo din care să facă parte şi Salina Turda nu se ştia chiar sigur dacă reprezentanţii în acel consiliu de coordonare să fie reprezentanţi ai administraţiilor locale implicate sau reprezentanţi ai profesioniştilor din turism? Era o mică dezbatere ba că ar fi mai bine să fie reprezentanţi ai operatorilor de turism în cluster, ba ai administraţiilor locale. S-a luat vreo decizie în acest sens? Cum ar fi mai bine să fie condus acest cluster şi cine ar fi mai bine să fie membri ai consiliului de conducere al clusterului?

C.M.: Sigur că există mai multe gândiri, însă eu vreau să pornim de la un adevăr. În cluster pot să fie membri fondatori şi, ulterior, membri obişnuiţi. Nu este obligatoriu ca un tur operator, de exemplu, din judeţul Sălaj să fie în acest moment... poate nici n-a participat, poate nici nu ştim de el, dar ulterior va afla de cluster şi va dori să facă parte din cluster. N-o să-l pot numi acum vicepreşedinte al clusterului fiindcă nu-l cunosc, dar ulterior el va putea fi un membru poate mai activ decât viitorii vicepreşedinţi desemnaţi în urma unor alegeri pe care le vom avea.
Gândirea iniţială a fost aşa: membrii fondatori suntem cei care am iniţiat clusterul şi, până punem la punct statutul şi regulamentul de funcţionare, putem să mai primim ca membri fondatori câte un reprezentant al fiecărui judeţ din regiunea de nord-vest, dar să fie agrementat de cineva. De exemplu domnul din Maramureş şi-a manifestat dorinţa de fi printre membrii fondatori, s-a dus la Maramureş şi mi-a transmis că a fost votat în Consiliul Judeţean şi este nominalizat la Prefectură şi i-am spus că atunci când e chemat să vină cu hârtiile de acreditare. Şi-atunci el poate face parte din comitetul de conducere, reprezentând un judeţ. Sigur că în jurul lui se creează o altă echipă care va face parte din cluster ulterior.
Asta nu înseamnă că dacă cineva - un tur operator, de exemplu - doreşte să facă parte din conducere ca vicepreşedinte, nu discutăm. Discutăm şi nu e nicio problemă, dar mai ales în comitetul director trebuie să porneşti cu oameni care au mai lucrat în turism, care ştiru şi vor să facă ceva, care sunt profesionişti.
Interesul nostru este să dezvoltăm turismul cât mai mult pe proiecte europene fiindcă în anii aceştia cât vor mai fi bani pentru România să beneficiem din plin.
Sigur că ne gândim şi la administraţii, deoarece începuturile unei astfel de asociaţii, ca orice asociaţie, se bazează pe nişte fonduri proprii. noi nu putem începe acum cu bani europeni pentru că trebuie întâi să abordăm un proiect european. Acum, în noiembrie, se pare că ar exista o axă de finanţare a managementului clusterelor, nu foarte mulţi bani, dar suficienţi încât această echipă să poată funcţiona în condiţii normale.
Înainte de a fi acea întâlnire (n.r.: cea de la începutul lunii octombrie) ne-am şi întâlnit câţiva care doresc să şi susţină din punct de vedere financiar această activitate. ulterior vor fi preşedinţi şi Consiliile Judeţene, Prefecturile sau alte instituţii care vor vrea să facă parte, să susţină activitatea, pentru că în lipsa unei susţineri financiare este foarte greu.

Rep.: La momentul întâlnirii exista un slide pe care apăreau partenerii iniţiali - să-i numim aşa - printre care parcă Salina Turda nu se regăsea. Care este rolul, care este locul Saline Turda în acest cluster?

C.M.: Naşterea unui astfel de copil nu este uşoară. În primul rând, pentru foarte multă lume, nu este clară noţiunea de cluster şi ce presupune acesta. Pentru mine, noţiunea de cluster înseamnă nu numai balneo, ci înseamnă locul, platforma unde se întâlneşte cererea cu oferta, că de fapt despre asta e vorba. după ce vom stabili acest cluster balneo, aşa cum l-am început, voi face demersurile pentru diverse departamente. pemine m-ar interesa ca în acest cluster să intre, de exemplu, o asociaţie a pensiunilor din Turda că atunci se întâlneşte vizitatorul cu locaţia unde poate să se cazeze, fiindcă nu toată lumea vine să viziteze salina apoi pleacă, sunt mulţi care vin şi fac tratament la salină şi ştiţi bine că spre sfârşitul verii au fost duminici în care nu s-a găsit loc de cazare în Turda... ceea ce este foarte bine, ceea ce înseamnă că ceea ce am făcut noi acolo a dat roade şi vine foarte multă lume, dar o să ne trezim că nu mai avem locuri de parcare sau suficiente unităţi de cazare. Şi atunci, fiindcă e greu până pui pe roate un astfel de copil nou născut ai nevoie de experienţa proprie. Practic, o să şi învăţăm de la alţii, dar cam toate clusterele sunt noi şi o să învăţăm şi din mers.
Şi acel comitet director a fost, undeva, creionat, numai văzând că vine atâta lume, am spus să nu se considere ca rea intenţie că noi vrem să instalăm Turda pentru tot clusterul acesta regional şi am dat voie celor care au venit să îşi expună punctul de vedere, ceea ce au şi făcut. Eu am gândit acest cluster, chiar dacă este regional, ca totul să piloteze în jurul salinei, că este cel mai important obiectiv turistic din zonă şi puteam să nu trecem Salina Turda acolo.. Şi atunci lăsăm să vină Salina Turda să se înscrie, să facă parte din comitetul de conducere şi să încercăm ca o mare parte din fondurile pe care le vom accesa să le relocăm spre Salina Turda, fiindcă este nevoie de dezvoltare.

Rep.: Credeţi că problemele care există la Salina Turda ar putea afecta participarea salinei la acest cluster sau demersurile de punere pe picioare a acestui cluster din perspectiva Salina Turda?

C.M.: Întrebarea este foarte buna. Părerea mea este că nu. deci dacă suntem oameni de bună credinţă, chiar şi acest consiliu, care se zbate - se zbate şi produce nişte efecte care, mă rog, n-ar trebui să fie produse în acest moment decât după legalizarea lui - nu pot să cred, că indiferent cine ar reprezenta conducerea Salinei, nu ar fi orientat spre fonduri europene, spre dezvoltare, spre implicarea Salinei într-o astfel de platformă care nu poate aduce decât avantaje.
Mi-ar fi greu să cred acuma că ar putea exista persoane care să refuze o astfel de şansă.
Sigur că, practic, pot să fie şi oameni de rea credinţă, care să nu vrea, să nu dorească, din diverse motive, ca Salina să crească, numai că noi reprezentăm comunitatea şi, părerea mea, oricine ar fi acele persoane şi în conducerea administrativă a municipiului, trebuie să dispară. Deci acolo trebuie să fie nişte oameni care să dorească binele Salinei. Este o proprietate a cetăţenilor municipiului Turda.
Chiar am auzit nişte zvonuri - să le zic zvonuri, deşi sursa este destul de de încredere - că Salina era gata pregătită pentru privatizare, dar eu nu le iau în seamă aceste chestii. Indiferent că va fi a oamenilor, că va fi de stat, că va fi privatizată, Salina trebuie să beneficieze de această platformă. Altfel nu se poate, pentru că şi din viaţă ştim cu toţii că dacă suntem singuri nu putem rezolva aproape nimic. Nu putem decât în echipă şi această echipă trebuie să fie formată din nişte coechipieri de bună credinţă şi care să realizeze aceste scopuri pentru zonă, pentru dezvoltarea Turzii, că, practic, din ceea ce se ştie, Turda industrială a murit şi chiar cred în dezvoltarea Turzii ca oraş turistic.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS