Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
106 New Articles

Tor si AVATAR - doua terminologii distincte, dar cu legatura intre ele | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

Programul AVATAR stă să înceapă în această perioadă la nivelul comunei Luna. Cel puţin aşa ne-a spus primarul comunei, Laurenţiu Tör. Despre program, însă, primarul ne-a vorbit şi cu ceva timp în urmă, nu doar în aceste zile.

Pentru a nu mai pierde vremea, iată, mai bine, ce am discutat cât se poate de concret atunci, cu acel ceva timp în urmă!

Reporter: Domnule primar Laurenţiu Tör, administraţiile locale se străduie, fiecare după puteri, să atragă surse de finanţare şi din altă parte decât cele de la bugetul statului. În general succes au au mai mult sau mai puţin diverse proiecte pe fonduri europene. Se poat lăuda comuna Luna cu un astfel de proiect?
Laurenţiu Tör: Da, noi am depus două proiecte din care unul AVATAR - e pe POSDRU - aceasta înseamnă Acţiuni cu Valoarea Adăugată pentru Ţară, prin Anteprenoriat şi Recalificare.
La acest program vor participa în jur de 200 până la 250 de persoane. Ce înseamnă asta? Noi vom fi cei care timp de 16 până în 18 luni vom pregăti forţa de muncă necesară locurilor de muncă cum ar fi: sudori în argon, în special, care sunt foarte foarte mult căutaţi atât în ţară cât şi în afară, apoi mecanici agricoli. La ora asta am semnat cu un întreprinzător olandez, care pe raza comunei Luna, va face o construcţie în care va confecţiona... nu pot să spun exact această oră, dar din câte am înţeles este vorba de cabluri de acceleraţie pentru automobile. Şi atunci vom încerca prin acest program AVATAR să pregătim noi această forţă de muncă program prin care, defapt, noi facem o calificare gratuită.
Rep.: Deci, foarte pe scurt, acest program permite calificarea sau recalificarea unor persoane. Din ce ştiţi până la momentul de faţă, sunt limite de vârstă pentru cei care pot intra în program?
L.T.: Nu, nu sunt limitări de vârstă, dar noi credem că cei care se vor înscrie vor fi tinerii care, în general, nu au locuri de muncă sau cei care la această oră sunt în şomaj şi pot să facă aceste cursuri.
Rep.: În ce măsură putem discuta la momentul de faţă despre un punct „zero", momentul în care cineva, un tânăr sau un şomer, cum spuneaţi, poate să vină să bată la uşa dumneavoastră şi să zică, "am auzit de progrmul respectiv, cum pot să mă înscriu?".
L.T.: Da, eu mă gândesc că după data de 1 iunie se va putea deja. Noi am făcut deja demersurile, am semnat contractul şi acest proiect, deja, a reuşit de fapt şi cred că din luna iunie el va fi viabil.
Rep.: În măsura în care aveţi informaţiile concrete din proiectul respectiv, ce ar trebui să ştie un cetăţean care doreşte să intre în proiectul acesta?
L.T.: Proiectul a început pe 1 aprilie. Aici, deja, mergem cu publicitate atât vizuală, să spunem, prin afişări de bannere, după aceea va fi toată mass media anunţată, că acest proiect deja se derulează. Se va anunţa prin radio şi televiziune. Apoi vom pune afişe şi tot bannere începând în Luna, Luncani...
Am uitat să vă spun că el se adresează doar celor din mediul rural, efectiv locuitorilor din mediul rural, deci cine nu are buletin de sat, de comună, nu poate participa la acest program. Iar noi în satele vecine, sau comunele vecine, vom pune bannere şi afişe cu programul pe care-l vom desfăşura în aecst prioect. El poate se adresează celor începând de la Ceanu Mare, Triteni, Viişoara, Luna, Luncani, Grigoreşti. Normal, cei care sunt primii "invitaţi" sunt cei din comuna noastră.
După care, dacă reuşim să facem acest număr de 250 vor începe programele de cursuri care se vor ţine atât în Luna, cât şi în Luncani şi, bineînţeles vor fi două sau trei burse de locuri de muncă, care vor avea loc la 8 luni sau la 14 luni de la derularea acestui proiect.
Rep.: Deci nu sunteţi restricţionaţi să includeţi în program doritori doar din comuna Luna, doar că trebuie să fie din mediul rural?
L.T.: Făcând această reclamă - să-i spunem - în toate comunele, cei care pot dovedi cu buletinul că locuiesc în mediul rural se pot adresa...
Rep.: Dumneavoastră aminteaţi de mai multe tipuri de calificare - sudori ş.a. m. d. Există un anumit număr de persoane pentru sudori, un anumit număr pentru mecanici agricoli, deci sunt foarte clar stabilite...?
L.T.: Nu, încă nu. În funcţie de opţiunea care vedem că o au oamenii, în funcţie de asta vor fi şi lectorii care vor veni să predea în şcoala din Luna , în căminul din Luna sau căminul din Luncani. Deci vor avea toate condiţiile pe plan local, iar transportul este asigurat gratuit prin acest proiect, deci nu trebuie nimeni să plătească costurile transportului. Noi suntem pregătiţi şi în momentul în care acest program deja este pus la punct cum trebuie, noi vom derula tot ce ne stă în putere ca toată lumea care doreşte să vină la acest program, să ştie.
Rep.: Domeniile de calificare pe care le-aţi prezentat ca exemplu au fost stabilite prin proiect sau s-a gândit cineva la ele?.. Cum se procedează? S-a verificat care este cerinţa în piaţa forţei de muncă? Cum se procedează, adică de ce s-a decis sudori în argon?...
L.T.: Deci noi am observat că - ca forţă de muncă atât în ţară cât şi afară - aceştia sunt foarte căutaţi. Am văzut că sunt foarte mulţi tineri care pleacă în Germania. Am înţeles că sunt ţări ca Uruguay, Venezuela, care duc muncitori, sudori, din ţară. Apoi ştim că pe raza comunei Luna sunt resturante, care deja au hoteluri, au nevoie de ospătari, au nevoie de femei de serviciu, au nevoie de barmani. Deci tot cei care pot deservi, cum ar fi, apropiatul hotel care, la această oră, ar avea nevoie de cameriste, de ospătari...
Rep.: Şi s-a lăsat la latitudinea dumneavoastră ca beneficiari ai proiectului să alegeţi calificările?
L.T.: Da, da... Unele da , altele au fost impuse pentru a face faţă, bineînţeles, zonei. Altfel, să pregăteşti o forţă de muncă care nu-şi mai găseşte apoi rezultatul, nu văd să fie normal.
Rep.: Ce se întâmplă dacă nu se adună 250 de persoane? Este un minim de la care se poate derula proiectul? Ştiu eu, să zic, nu se adună 250, dar dacă se adună 200 se poate...
L.T.: Este un număr minim dar eu spun că vor fi mai mulţi decât 250 pentru că vă daţi seama că, în zonă multă lume... de exemplu, ca mecanici agricoli, sunt care lucrează pe tractor dar nu au o diplomă, nu au un certificat de absolvire sau ceva de genul acesta şi atunci el nu poate... primul lucru pe care, atunci când te angajezi, trebuie să îl arăţi e că ai terminat un curs sau ai terminat o şcoală.
Cei care derulează acest proiect - respectiv Primăria Comunei Luna - pot, la sfârşitul acestiu curs de 16 până la 18 luni, să dea un certificat de absolvire.
Rep.: Pentru că oricum nu aveaţi neapărat proiectul în faţă - toate elementele, toate datele - şi chiar dacă este un pic la început, totuşi aş vrea să vă întreb... Ziceaţi că vor fi mulţi. Dar dacă sunt mult mai mulţi care va fi criteriul de selecţie?
L.T.: Criteriul de selecţie, găsesc că va fi cel al pregătirii, al prezenţei care va fi la cursuri, unii poate vor renunţa - eu ştiu? - pe parcurs.
Rep.: Nu ştiu, de exemplu aveţi nevoie de 250 de persoane, vin 270, cun renunţaţi la 20?
L.T.: Se va da un test în care, la sfârşit, la bursa de locuri de muncă, cel care angajează îl testează. Mie mi se pare normal ca la bursa de locuri de muncă să fie o testare a celui care îşi depune o cerere de angajare.

Pentru cei curioşi de varianta video a discuţiei avem şi o soluţie: CLICK AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS