Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

02
Thu, May
101 New Articles

Ziua Mondiala a Apei la Turda

E. Negruţiu
Tools
Typography

Joi 21 Martie 2013 a avut loc a patra ediţie a Concursului Judetean ''Apa - O prioritate mondială'' desfăşurată la Colegiul ''Emil Negruţiu'' Turda.

"Apă tu eşti nu numai necesară vieţii, ci eşti însăţi viata; eşti bogăţia fără seamăn pe Pământ, tu eşti cea mai delicată, cea mai pură, tu eşti sufletul pământului", spunea chiar Antoine de Saint-Exupéry despre apă.
România sărbătoreşte, încă din 1993, în data de 22 martie, Ziua Mondială a Apei. Colegiul ''Emil Negruţiu'' Turda a găzduit cea de-a patra ediţie a concursului dedicat Zilei Mondiale a Apei şi Anului Internaţional al Cooperării în Domeniul Apei.
Alături de Primăria şi Consiliul Local Turda, Societatea Culturală Filarmonia, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Compania de Apă Arieş S.A, Administraţia Naţională Apele Române R.A, Garda de Mediu Cluj, Direcţia de Sănătate Publică Cluj şi Fundaţia de Ecologie şi Turism Potaissa Turda, concursul s-a desfăsurat pe următoarele secţiuni:
1. Secţiunea de proiecte (maxim10 minute) maxim 3 elevi din fiecare instituţie şcolară
2. Concurs de legislație, maxim 1 elev, ales de instituţia şcolară dintre cei 3 care o reprezintă
3. Concurs de fotografie ”Apa în fotografia artistică”.

Concursul de proiecte a cuprins câte un proiect din fiecare instituţie şcolară, realizat de un echipaj format din maxim 3 elevi. Proiectul a fost prezentat video sau în Power Point în maxim 10 minute. În funcţie de dorinţa fiecărei instituţii el a fost prezentat de una sau de toate cele 3 persoane implicate în realizarea lui, cu condiţia încadrarii în timp. Fiecare prezentare a fost notată cu puncte de la 1 la 10. Depăşirea timpului s-a depunctat cu 2 puncte.
Concursul de legislaţie a cuprins 10 întrebări de tip grila (cu maxim 3 variante de răspuns) având ca bibliografie Legea apelor actualizată. În caz de egalitate s-au pus 2 întrebări suplimentare la care participanţii au trebuit să enumere cât mai multe elemente referitoare la o întrebare din Legea apei actualizate.

Clasamentul instituţiilor şcolare la concursul "Apa - o prioritate mondială", ediţia 2013, a fost realizat după adunarea punctelor la aceste două secţiuni.
Acestea sunt liceele participante, în ordinea locurilor ocupate în concurs:

LOCUL I (obţinând 114,2 puncte) - Colegiul Tehnic "Ana Aslan" din Cluj-Napoca
Numele proiectului: "Uleiul alimentar rezidual - un poluant periculos al apei!" 
Elev: Miclăuş Denisa Emanuela, clasa a XI-a A, la Protecţia Mediului
Profesor Turean Silvia Corina
LOCUL II (obţinând 113,6 puncte) - Colegiul "Emil Negruţiu" din Turda
Numele proiectului: "Impactul antropizării asupra calităţii apei şi sănătăţii în Turda"
Elevi: Hudrea Diana, Gherman Cătălin şi Palincaş Adrian, clasa a X-a.
Profesori îndrumători: Blaga Ana-Maria, Maier Adina.
LOCUL III (obţinând 107.4 puncte): Colegiul Tehnic "Dr. I. Raţtiu" din Turda
Numele proiectului: "Apa - miracolul vieţii"
Elevi: Pintilie AnaMaria, Popa Lavinia şi Uţiu Ioana
Profesori coordonatori: Tămaş Liana şi Wiland Anna-Maria.

Urmaţi de:
Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Turda - 106 puncte
Titul proiectului: "Influenţa ploilor acide asupra pădurilor din zona Iara" 
Elevi: Mărincen Leonardo, Moş Denisa, Rîştei Alexandra
Profesor cordonator: Maria Ceclan

Colegiul Tehnic Turda - 105 puncte.
Titlul proiectului: "Drumul parcurs de apa potabilă de la sursă în paharele turdenilor"
Elevi: Ferghete Flaviu, Lup Mădălina, Corpodean Roxana - clasa a XI-a C
Profesori: Mateescu Dumitru, Andronache Carmen, Oprea Daniela.

Liceul Teoretic "Pavel Dan" din Câmpia Turzii - 101.8 puncte
Numele proiectului: "Apa... o poveste la ∞" 
Elevi: Aron Diane şi Sîrbu Mihaela Cristina - clasa a X-a B (specializarea ştiinţe ale naturii)
Profesor coordonator: Szabo Maria

Fiecare proiect a avut o tematică diferită şi o prezentare buna, elevii fiind interesaţi şi entuziasmaţi. S-au punctat conţinutul, modul de prezentare şi originalitatea. Punctajul final s-a obţinut prin însumarea notei de la testare şi a notei de la susţinerea proiectului.
Juriul a fost format din: Diana Bănete şi Angelica Lascău de la Compania de Apă Arieş S.A, Dana Deac de la Societatea Culturală Filarmonia, Doina Popovici de la Administraţia Naţională Apele Române R.A, Carmen Iozon de la Direcţia de Sănătate Publică Cluj şi Alin Roşca de la Fundaţia de Ecologie şi Turism Potaissa Turda.
Doina Popovici, reprezentând Administraţia Naţională Apele Române R.A a recunoscut: "Ne-am regăsit puţin în subiectele voastre". De asemenea, a mai spus că participă interesată şi încântată că există tineri care participă la manifestările sociale şi care sunt implicaţi în problemele de protecţie a mediului. "Noi, deşi spunem că suntem o ţară cu apă curată, nu suntem", Doina Popovici adăugând că i-au plăcut fotografiile mult dar şi proiectele, menţionând şi că "apele nu produc gunoi, apele numai îl receptează".
Toţi participanţii au primit din partea Primăriei Municipiului Turda diplome, harta nouă a Turzii dar şi lucrarea "Turda - Oraşul Renăscut O Monografie a Municipiului". Din partea Companiei de Apă Arieş S.A, participanţii au fost răsplătiţi cu diplome, cărţi, tricouri, jobene, calendare şi brelocuri iar Administraţia Naţională Apele Române R.A. a înmânat diplome.
A treia secţiune a fost concursul de fotografie "Apa în fotografia artistică", realizat de Societatea Culturala Filarmonia. Fecare instituţie de învăţământ putea trimite maxim 3 fotografii realizate de oricare din elevii şcolii, listate în format A4. Din păcate au fost licee care au trimis câte 3 fotografii ale aceluiaşi elev. Juriul a trebuit să descalifice 4 fotografii. Au fost, din nefericire, alţii care au scris alt an de realizare a fotografiilor decât cel adevadat. Toţi elevii care au avut fotografii au primit cărâi cum ar fi "Lumini difuze" de Maria Larisa Oniş, "Ape tulburi" scrisă de D. David, C. Cuadra şi R. Miel dar şi diplome.
Fotografia câştigătoare, numită "Fluiditatea vieţii", aparţine elevei Emiliana Popa, elevă pregătită de profesoara Maria Ceclan de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Turda.
Fotografia câştigătoare va constitui afişul ediţiei a 5-a a concursului, care va avea loc în 2014.
Concursul s-a dovedit a fi o ocazie bună pentru a reaminti tuturor cât de importante sunt eforturile concrete de a oferi spre consum apa bună, precum şi identificarea problemelor şi găsirea de soluţii la aceste probleme.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS